MIND-dieten: att äta sig till mindre risk för Alzheimers
Alzheimers är en av de grymmaste degenerativa sjukdomarna man kan drabbas av. Det finns dock sätt att undvika det: bland dessa hittar vi MIND-dieten.
Häng med när vi berättar mer om denna metod.
Vad du behöver veta om MIND-dieten
Namnet är en akronym av “Mediterranean-Intervention for Neurodegenerative Delay” (Medelhavsintervention för neurodegenerativ fördröjning). Rush University Medical Center skapade MIND-dieten i syfte att förebygga Alzheimers.
För att etablera dieten samlade forskare information de hade om kosten hos äldre med Alzheimers eller individer med genetisk predisposition för sjukdomen.
För att göra det testade de kosten som patienter över 65 år hade, för att se risken för att utveckla Alzheimers. Resultaten från studien var mer än slående. Forskarna drog slutsatsen att de som strikt följde dieten lyckades minska risken för att drabbas med upp till 53%.
Studien visade även att ju tidigare dessa kostvanor började följas, desto mer gagnades patienten.
MIND-dieten är inte särskilt svår att följa. Den består av 15 beståndsdelar som tillhör 10 livsmedelsgrupper. Bland dessa hittar vi nötter, grönsaker, spannmål, naturliga oljor från fisk, vitt kött samt vin.
I den andra delen av spektrumet hittar vi livsmedel att minska intaget av: snabbmat, rött kött, raffinerat socker och smör.
Se även: 5 enkla grönsaker att återodla hemma
MIND-dieten: vad du borde äta dagligen
Bland livsmedlen som bör finnas på menyn varje vecka hittar vi: en portion bönor och baljväxter samt två portioner röd frukt. Andra starkt rekommenderade livsmedel är tranbär, en portion vitt, frigående fågelkött, en portion vit fisk och en portion lax.
MIND-dieten bör inkludera följande:
- Tre portioner spannmål
- En portion gröna bladgrönsaker, såsom mangold, sallad och ruccola
- En bit frukt
- En handfull jordnötter, mandlar och hasselnötter
- 120 ml rött vin
Ät med måtta
Enligt MIND-dieten är de livsmedel som bör konsumeras med måtta ister och smör. Portionerna bör inte vara mer än en halv matsked om dagen.
De som följer kosten måste vara försiktiga med sina portioner av feta ostar, snabbmat och produkter med raffinerat socker.
Vi rekommenderar att du läser: Övningar som hjälper dig att förebygga Alzheimers sjukdom
Den västerländska kosten och Alzheimers
Detta är inte det enda beviset som tyder på en koppling mellan Alzheimers och ens kost. Enligt en studie som publicerades i Scientific Reports Nature har forskare vid Tufts University funnit att kosten är direkt kopplad till sjukdomen.
Under studien matade forskare möss med stora mängder animaliska livsmedel med högt fett- och sockerinnehåll. Studien visade att en lång tidsperiod med denna kost producerade minskat immunsvar i hjärnan.
Denna typ av kost består av överdriven konsumtion av friterad mat, raffinerat socker, vitt mjölk, processade livsmedel. Den leder till en obalans i immunsystemet eftersom det våra kroppar egentligen gör är att stöta bort dessa livsmedel. Obalansen ger upphov till olika former av sjukdomar – bland dessa finns Alzheimers.
Forskarna såg även att det ökade aktiviteten i mikroglia – nervsystemsceller som finns inuti det centrala nervsystemet. Det finns olika studier som indikerar att denna inflammation ger upphov till risk för att drabbas av Alzheimers.
Så nu vet du att du har ännu större anledning att ta bättre hand om din kost och satsa på nyttigare livsmedel, såsom de som beskrivs i MIND-dieten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association, 11(9), 1007-14.
- Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
- Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.