Stärka minnet med dessa ingredienserna

Stärka minnet med dessa ingredienserna
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

När du har problem med minnet kan du ibland glömma småsaker, och ibland förlora viktiga minnen. Det kan hända ofta, sporadiskt eller under perioder av stress eller känslomässig anspänning. Vi kommer här att ta upp den mest utomordentliga maten som kan hjälpa dig att stärka minnet på det mest naturligt sättet.

Det är viktigt att dra en tydlig gräns mellan att man ibland är glömsk på grund av trötthet, eller att man är distraherad eller stressad och därför kan glömma ett namn, datum eller en liknande detalj, och en mer påtaglig och återkommande minnesförlust där man inte kommer ihåg händelser och saker man gjort. Med tiden förlorar vi minnesförmågor (kognitiv försämring), men vi bör se till att noga observera oss själva eller den vi misstänker kan lida av detta.

Det är ofta svårt för människor att erkänna problemet men om man inte tar tag i det på ett ordentligt sätt kan det också orsaka nedstämdhet, depression eller ångest.  Om du har några tvivel eller känner oro bör du konsultera en medicinsk specialist eftersom minnesförlust kan vara ett symptom på andra sjukdomar. Det är oerhört viktigt att diagnostisera och behandla tillståndet så fort som möjligt för att förhindra snabb försämring.

Samtidigt kan vi till stor del förbättra situationen genom att äta balanserat för att ge näring åt våra hjärnor. I regel innebär det en varierad kost som inkluderar färsk mat, frukt,  grönsaker och bönor som ger oss den näring vi behöver för att skydda och stärka vårt centrala nervsystem. Det finns dessutom några specifika matvaror som vi speciellt rekommenderar för dess välgörande inverkan på vårt minne:

Stärka minnet med alnötter

Valnötter är till och med formade som hjärnor. Det är häpnadsväckande att naturen ger oss ledtrådar för att lösa våra hälsoproblem och stärka minnet.

Valnötter innehåller polyfenoler, det perfekta näringsämnet för att förbättra den kognitiva förmågan. De hjälper också den kardiovaskulära hälsan.

Att äta en näve av dessa nötter per dag hjälper dig att hålla din hjärna ung och snabb.

Ifall du är överviktig kan du äta 3 valnötter per dag, helst på morgonen. Du kommer märka skillnaden!

valnöt-xtinabot

Maca

Denna praktiskt taget magiska rot från Anderna ökar cerebral cirkulation vilket förbättrar minne och koncentration. Det är också en fantastisk fysisk energihöjare och den höjer även humöret naturligt.

Maca är ett fantastiskt kosttillägg eftersom det innehåller proteiner, viktiga aminosyror, kolhydrater, fiber, vitaminer (B1, B2,B6, mm.), och mineraler så som järn, kalcium, fosfor, kalium, natrium, och zink.

Det går att köpa som piller eller som pulver. Om du vill ha bättre kontroll över dosen är pulvret att föredra eftersom det rekommenderas att man börjar med en liten dos och ökar gradvis då det är ett mycket energigivande ämne.

Ginkgo

En av de bästa naturliga kurerna för att förbättra cerebral syresättning är ginkgo. Den här kinesiska växten hjälper cirkulationen i hjärnan och stärker därmed minnet och mentala kapaciteter. Du kan börja äta det när du upptäcker de första tecknen på minnesförlust eller koncentrationssvårigheter.

Ät dock inte för mycket på en gång. Ta en paus under vissa perioder så att du inte bygger upp immunitet mot dess fördelar.

Citrus

Citrusfrukter (citron, apelsin, grapefrukt) är jättenyttigt att äta till frukost och stärka minnet.

Du kan äta eller dricka dem som juice men de måste vara naturliga och nypressade när du dricker dem. Du kan söta dem med lite honung.

Citrus veronicasheppard

Öljäst

Öljäst innehåller en mängd nyttiga egenskaper eftersom det är rikt på vitaminer och mineraler. Vitamin B12 och folsyra är båda utmärkta för att stärka minnet.

Tack vare B-vitaminerna är öljäst ett hälsosamt sätt att stärka nervsystemet, samtidigt som det även kan hjälpa tillstånd som depression, ångest, stress och apati vilka kan påverka minnesförlusten.

Du kan få i dig det som piller, eller också som pulver utblandad i lite juice.

Hagtorn

Denna medicinalväxt är perfekt för att undvika minnesförlust, speciellt hos äldre eftersom att det förbättrar blodtillförseln till hjärnan. Det är också en fantastisk kur för diverse andra hälsoproblem.

Du kan få i dig det som en infusion, åtminstone 3 koppar per dag, eller som ett extrakt efter den rekommenderade dosen på förpackningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.