Din mun kan hjälpa dig upptäcka sjukdomar
Munnen är så klart otroligt viktig för att kroppen ska kunna få i sig näringsämnen från mat, vatten och allt annat den behöver för att fungera. Den spelar dock även en viktig roll för hälsan. Detta på grund av att det är genom den som mikroorganismer kan ta sig in och eventuellt orsaka sjukdomar. Du kan därför lära dig att upptäcka sjukdomar genom att vara uppmärksam på din mun.
Vi bör varje dag borsta tänderna och sköta munhygienen. Detta är viktigt för att avlägsna de virus och bakterier som kan orsaka tandproblem eller dålig andedräkt.
Men utöver det bör vi även tänka på några av de varningstecken munnen kan ge för att indikera andra hälsoproblem. Vet du vilka de är?
Tand- eller käksmärta kan hjälpa dig upptäcka sjukdomar
Om du upplever smärta i underkäken och samtidigt en trötthet eller en bröstsmärta som strålar ut mot armarna kan det vara ett tecken på hjärtattack.
Om smärtan uppstår i överkäken kan det dock vara en signal för bihåleinflammation. Dessa inträffar när den naturliga håligheten som omger näshålan blir inflammerad och orsakar smärta. Detta påverkar vanligtvis käken, tänderna och huvudet.
Ofta kommer också denna typ av smärta från muskelspänningar från att man gnisslar tänder under natten.
Vi rekommenderar att du läser: Mineraliserande munvatten för att stärka och bleka tänderna
Du kan upptäcka sjukdomar från munsår
Blåsor, munsår, leukoplaki och svampinfektioner är de vanligaste typerna av sår som dyker upp i munnen.
Alla dessa har dock olika orsaker, så det är viktigt att uppmärksamma vilken det rör sig om då de kan varna dig om en dold sjukdom, infektion eller irritation i munnen.
Lär dig upptäcka sjukdomar genom andedräkten
Nästan 90% av all dålig andedräkt kommer från munnen och beror på en specifik typ av bakterier på den bakre delen av tungan, eller en tandköttssjukdom.
De resterande 10% bör oroa dig, speciellt om den dåliga andedräkten kommer plötsligt. Den kan varna om typ 2-diabetes, leversvikt eller ett problem med njurarna och tarmarna.
Vissa sjukdomar kan göra att ditt tandkött förändras
Om du lägger märke till en vit missfärgning av tandköttet är det ett tydligt tecken på anemi. När mängden röda blodkroppar minskar kan det få tandköttet att blekna. Du kan även märka att du har en röd, svullen och blank tunga.
Om tandköttet å andra sidan verkar rött och inflammerat är det troligtvis ett tecken på att du har gingivit eller en bakterieinfektion.
Det finns sjukdomar som kan orsaka tandlossning
Om du plötsligt börjar känna som om dina tänder håller på att bli lösa och känslan ackompanjeras av ljusrött tandkött är det viktigt att du uppsöker en läkare för att utesluta parodontit.
Det betyder att gingiviten har fortskridit till ett skede där den påverkar vävnaden som håller tänderna på plats.
Om du inte har några tydliga tecken på infektion och lider av karies kan det dock vara ett tidigt tecken på osteoporos.
Kvinnor som genomgått klimakteriet bör vara speciellt försiktiga med dessa signaler eftersom deras bendensitet har minskat, vilket kan göra att denna sjukdom utvecklas snabbare.
Blödande tandkött kan vara ett tecken på sjukdom
Det är vanligt med blödande tandkött om du har drabbats av någon typ av skada eller infektion i området, men om blödningarna är återkommande och rikliga kan det vara ett varningstecken för leukemi.
Om det kommer med näsblod kan det även indikera leverskada. Din lever producerar substanser som möjliggör för blodet att koagulera, så om den inte fungerar som den ska kan det få ditt tandkött och din näsa att blöda.
I båda situationerna bör du rådfråga en läkare omedelbart. Om du ignorerar dessa tecken kan tillståndet utvecklas till allvarligare problem.
Du kan även lägga märke till lite mer blödning än normalt om du tar aspirin (acetylsalicylsyra) eller genomgår klimakteriet. I det fallet behöver du inte oroa dig – observera bara dina symtom och skölj munnen med vatten och lite bikarbonat för att desinfektera den.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatrica Mexicana. https://doi.org/10.1007/s11081-008-9050-6.
-
Nota informativa N°318. (2012). OMS | Salud bucodental. https://doi.org/10.1016/S1567-4231(09)70193-5.
-
Pardo López, B., Villafranca, F. de C., Fernández Mondragón, M. P., García Suárez, Á., & Cobo Plana, M. (2005). Higiene Bucodental. In Manual del técnico superior en higiene bucodental.