Sju livsmedel med jod du bör inkludera i din kost
Jod är ett viktigt spårmineral i syntesen av sköldkörtelhormon. Ändringar i jodnivåerna kan leda till hypertyreos och hypotyreos, vilket i sin tur leder till basala metabolismsjukdomar. Med det sagt: vet du vilka livsmedel med jod du bör inkludera i din kost?
Även om människor inte behöver massvis av jod på daglig basis, fördubblas de dagliga kraven vid graviditet och amning, och brist på detta ämne kan få allvarliga konsekvenser för bebisen. Lyckligtvis finns det många livsmedel med jod, och i denna artikel ska vi tala om de sju bästa, så att du kan börja inkludera dem i din kost.
Varför är det viktigt att äta livsmedel med jod?
Detta mineral är viktigt för att sköldkörtelhormoner ska fungera som de ska, vilka spelar en viktig roll i regleringen av metabolismen. Det är viktigt att notera att jod är viktigt för utvecklingen av hormoner, och brist på det under graviditeten kan påverka bebisens utveckling.
Problem såsom struma – en förstoring av sköldkörteln – orsakas också av brist på jod, bland annat.
Rekommendationer för intag av jod
Det bästa sättet att få i sig den rekommenderade dagliga mängden vitaminer är att äta en balanserad kost som innehåller olika livsmedel. Följande mängder brukar rekommenderas:
Bebisar:
- 0-6 månader: 110 mikrogram per dag
- 7-12 månader: 130 mikrogram per dag
Barn:
- 1-8 år: 90 mikrogram per dag
- 9-13: 120 mikrogram per dag
Tonåringar och vuxna:
- Män 14 och uppåt: 150 mikrogram per dag
- Kvinnor 14 och uppåt: 150 mikrogram per dag
- Gravida kvinnor: 220 mikrogram per dag
- Ammande kvinnor: 290 mikrogram per dag
Specifika rekommendationer beror på ålder, kön och andra faktorer, såsom graviditet. Fråga din läkare om mängden du bör konsumera.
Sju livsmedel med jod
1. Jodberikat salt
Även om det strikt talat inte är ett livsmedel så är detta det tillbehör som har mest jod, eftersom det innehåller 1900 mikrogram per 100 gram. Trots det faktum att det är så rikt i jod, tenderar folk att konsumera jodberikat salt i väldigt små mängder. Trots att det smakar precis som vanligt salt, har de fler hälsofördelar. Man ska dock aldrig överdriva sin saltkonsumtion.
För att konsumera det behöver du bara ersätta ditt vanliga bordssalt med jodberikat salt och använda det för att krydda dina rätter (givetvis med måtta).
2. Sjögräs är ett livsmedel med jod
Havet är vår huvudsakliga källa till jod, så sjögräs innehåller en hel del.
I havet hittar man många typer av sjögräs med jod, såsom kelp, arame, hijiki, wakame och kombu. En matsked arame innehåller till exempel 730 mikrogram jod. Du kan använda det i soppor, sushi, snacks eller sallader. Man måste dock vara försiktig eftersom sköldkörtelproblem även kan orsakas av för stort intag av jod.
3. Blåbär
Detta antioxidantrika bär är också en outtömlig källa för jod. 11 gram blåbär innehåller 400 mikrogram jod. De har även få kalorier tack vare sitt låga innehåll av kolhydrater, och är dessutom en bra källa för vitamin C och fibrer. De förbättrar tarmtransiten och innehåller kalium, järn och kalcium.
Vad som verkligen karaktäriserar blåbär är dock deras stora mängder antioxidanter. Vidare är röda bär (vilket blåbär faktiskt är) bra redskap för att undvika återkommande urinvägsinfektioner, eftersom de förbättrar kroppens vätskedrivande förmåga.
4. Livsmedel med jod: färsk fisk
Utöver sjögräs kan man även ta del av andra läckerheter från havet, som fisk och skaldjur.
Torsk står ut när det kommer till livmedel med jod från havet, med 170 mikrogram per 100 gram. Vidare är den rik i vitamin B1, B2, B6 och B9, vilka låter kroppen använda kolhydrater, fetter och proteiner till fullo. Å andra sidan innehåller 150 gram makrill endast 208 kalorier och 225 mikrogram jod. Likt annan blå fisk är den även rik i omega-3-fettsyror, vilket innebär att den hjälper till att sänka kolesterol- och triglyceridnivåer, samt hålla hjärtat friskt.
Tonfisk är en av de mest konsumerade blåa fiskarna. Den är också ett livsmedel med mycket jod, eftersom den innehåller 50 mikrogram per 100 gram. Bakom den hittar vi sardiner och kummel, med runt 30 mikrogram per 100 gram.
Du bör även läsa: Enkel hemgjord soppa med fisk och skaldjur
5. Musslor
Denna mollusk anses vara en gastronomisk juvel, eftersom den är låg i kalorier men innehåller många näringsmässiga fördelar, såsom vitaminer, aminosyror och mineraler. Den är även rik i jod, eftersom 100 gram av denna mollusk innehåller 130 mikrogram.
6. Kyckling
Kyckling är en av de mest jodrika typerna av kött som finns, med 7 mikrogram per 100 gram.
7. Räkor är ett livsmedel med jod
Skaldjur är rika i proteiner och vitaminer, och tillika en utmärkt källa för jod. En av de bästa typerna ur detta hänseende är räkor, eftersom de kan tillhandahålla 35 mikrogram per 100 gram.
Dessa är bara några exempel på livsmedel med jod som du enkelt kan inkludera i din kost. Men kom ihåg att inte överdriva, utan håll dig till det rekommenderade dagliga intaget.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Niwattisaiwong S, Burman KD, Li-Ng M. Iodine deficiency: Clinical implications. Cleve Clin J Med. 2017 Mar;84(3):236-244. doi: 10.3949/ccjm.84a.15053. PMID: 28322679.
- Lopez Y, Franco C, Cepeda A, Vázquez B. Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem. 2018 Feb;74(1):189-193. doi: 10.1007/s13105-017-0605-x. Epub 2018 Jan 26. PMID: 29374374.
- WHO. Iodine Deficiency in Europe: A continuing public health problem. Anderson M, de Benoist B, Darnton-Hill I, Delange F, editors. Geneva: WHO; 2007.
- Food and Nutrition Board. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academy Press W; 2004.
- Vila, Lluís. (2008). Prevención y control de la deficiencia de yodo en España. Revista Española de Salud Pública, 82(4), 371-377. Recuperado en 21 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272008000400002&lng=es&tlng=es.