Hur du lär ditt barn sova på natten

Kan man lära en bebis att sova hela natten? Det är naturligt för en bebis att sova ganska lätt de första månaderna i livet. Men det finns saker du kan göra för att få ditt barn att sova bättre.
Hur du lär ditt barn sova på natten

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2020

Vet du hur du lär ditt barn sova hela natten? Det är inte realistiskt att förvänta sig att en bebis ska sova hela natten. Att en bebis vaknar flera gånger per natt är helt normalt.

Många föräldrar skulle vilja att deras barn sov hela natten, men inte ens vuxna människor gör det.

Vuxna människors sömncykel tillåter inte heller att de sover hela natten, men efter att de vaknar kan de somna om. En bebis kan tillbringa 17 timmar per dygn sovande, vilket inkluderar perioder då de vaknar. Det finns inte mycket du kan lära dem om sömn. De är jättebra på att sova!

Vad bör du veta om hur barn sover?

Det är en naturlig process för alla människor. I en nyfödds hjärna varar sömncyklerna 2 till 3 timmar. Saken är den att när de väl vaknar är det svårt för dem att somna om, och de gråter.

Under de 9 månaderna de har varit i livmodern har de tillbringat en stor del av tiden med att sova. De växlade det med att få näring genom navelsträngen. När de vaknade hörde de hjärtslagen och sin mors röst och somnade om. När de föds vaknar de bokstavligen.

Nyfödda vaknar, gråter, äter och somnar sedan om. Det är så de tillbringar dagarna. Om bebisen ammas tar det ca 20 minuter för mjölken att smältas. Om bebisen äter ersättning tar det ca 2 timmar att smälta. Efteråt vaknar den igen och cykeln börjar om.

Min bebis brukade sova, men gör det inte längre

Under de två första månaderna i bebisens liv brukar sömnen vara fridfull, men efter den tredje eller fjärde månaden blir den mindre djup. Det är då bebisen vaknar oftare på natten. Många mödrar klandrar sig själva för att de misslyckas med att lära sina bebisar att sova bra. Men det här sömnmönstret är faktiskt normalt för alla bebisar.

Vid 8 månaders ålder har en bebis sömn gått igenom alla faser (de fyra faserna av långsam sömn och en fas av snabb sömn). Vid 3 års ålder är sömnen som hos en vuxen förutom att den fortfarande inte har börjat vara i de långa perioder som vuxna sover.  Det är inte förrän vid 5 eller 6 års ålder som ett barn vanligtvis har tagit sig förbi alla svårigheter med att sova hela natten.

Hur du lär ditt barn sova hela natten

Det är normalt att föräldrar undrar om de gör rätt och om det är onormalt att deras bebis inte kan sova hela natten och gråter istället. Men en atmosfär fylld av oro, ängslan och spändhet är det värsta du kan erbjuda om du vill att din bebis ska sova hela natten utan att vakna.

Ferber- och Estivill-metoderna rekommenderar att man låter barnet gråta tills dess att det lugnat sig. Resultatet är att efter att ha gråtit kommer barnet att somna av utmattning efter att ha väntat på att någon ska komma och ta hand om det. Du måste avgöra om det är metoden för dig och ditt barn.

Enligt Dr. Rosa Jove, författare till Sleeping Without Tears, leder metoden till en känslomässig chock. Det ändrar hormonerna som reglerar känslor och lär bebisen att det inte spelar någon roll att gnälla därför att modern inte kommer att svara.

Barnläkaren Carlos Gonzalez är författare till böcker som Kiss Me A Lot och How to Raise Your Children With Love. Han förklarar att när en bebis vaknar och gråter hoppas det att modern ska komma och ta upp det. Om mamman gör det lär barnet sig att få svar på det hen begär.

Han menar att föräldrar bör begränsa kontakten med sina barn och inte känna sig tvungna att trösta dem eftersom det skämmer bort dem. Det är helt normalt för barn att vakna under natten och att vilja bli uppmärksammade för att somna om.

Hur du hjälper ditt barn

Efter att ha vaknat flera gånger på natten är du trött. Därför vill du göra något för att hjälpa dig själv och veta hur du lär ditt barn sova hela natten. Vi vet att det inte är lätt att hålla sig lugn, men om du håller med om etisk barnuppfostran vet du att det inte är ett alternativ att låta en bebis gråta.

Den grundläggande rekommendationen är att ha tålamod tills dess att din bebis mognar och reglerar sin sömncykel. Även om man säger att en viss metod fungerar för en bebis är den bebisen inte nödvändigtvis likadan som ditt barn. Vardagen du har med ditt barn kommer hjälpa dig att upptäcka vad som fungerar för er båda.

Lär ditt barn sova genom att skapa rutiner

Men att etablera vissa rutiner bidrar till att lugna ditt barn innan det somnar. När du lär ditt barn sova på natten kan du t.ex. prova:

  • Bada innan läggdags
  • Undvik leksaker och färgglada mobiler i spjälsängen eller sängen eftersom de håller barnet vaket.
  • Om barnet är över 2 år och nu tittar på TV eller leker med en surfplatta bör användandet inte överstiga en timme per dag.
  • När en bebis är väldigt trött kan det vara svårt att somna. Med anledning av det kan en tupplur vara en värdefull tillflykt.
  • Om barnet inte tycker om mörker eller är mörkrädd, lämna en nattlampa på.
  • Undvik att bli upprörd och tillrättavisa eller bestraffa med sänggående. Att associera det med bestraffning är ingen bra idé.
  • Ha en rutin för sänggåendet. Du kan sjunga en vaggvisa, läsa en saga eller prata lite.

Hur föräldrar väljer att uppfostra sina barn är deras egna beslut, men det är viktigt att respektera varje barns unika sömncykler och egenheter. När du lär ditt barn sova på natten är det samtidigt nödvändigt att förstå att metoden som fungerar för en bebis inte automatiskt hjälper en annan.

Din bebis kommer inte alltid att vara en bebis. Nätterna av utmattning för föräldrarna är en del av att se en bebis mogna och växa. Ha tålamod, mycket snart är hen inte längre en bebis. Det som är ett problem idag kommer du att ha bakom dig imorgon. I framtiden kommer du ha mer tid till att vila.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.