Lär dig varför det är viktigt att gråta (på rätt sätt)
Enligt en studie publicerad i journalen PsycNet är tårar en indikation på att något viktigt händer i ditt liv. Att ha förmågan att gråta är en modets och lättnadens handling men också en uppenbarelse.
Experter inom emotionell psykologi rekommenderar att vi tar tillfället i akt att gråta när vi mår dåligt och har svåra problem. Men många förstår inte betydelsen av att gråta.
Denna emotionella frigörelse är en nödvändig handling som inte man inte ska trycka ner, dölja eller hålla inne.
Att gråta är terapeutiskt och frigörande; det hjälper dig att släppa det som bekymrar dig och som gör ont i hjärtat.
I dagens artikel bjuder vi in dig att tänka till över några av aspekterna kring tårar och gråt som du kanske inte visste om. Vi rekommenderar också att du, för hälsans skull, aldrig försöker dämpa denna naturliga handling.
Att gråta på fel sätt
Det är sant. Tro det eller ej, men man kan gråta på fel sätt. För att förstå varför det är viktigt att gråta kan du fundera över följande intressanta fakta.
Gråthotellen i Japan
I Japan kan man hitta hotell såsom Mitsui Garden i Yotsuya, Tokyo, där man kan boka ett rum för en natt eller längre bara för att gråta och sörja.
Vi lever i en kultur där känslor ofta begränsas och där det inte är lämpligt att öppet visa extrem lycka eller sorgsenhet.
- Japanerna är kända för sina svåra krav när det kommer till arbetsmoral och de antar väldigt strikta sociala normer och familjenormer.
- Det kan leda till extrema nivåer av ångest och stress som de inte alltid vet hur de ska hantera eller släppa ut.
- Tack vare dessa gråthotell kan vem som helst få ett privat rum för att gråta ut.
- Rummen har bekväma sängar, näsdukar, avkopplande bad, musik och filmer som gästerna kan använda för att hitta lättnad. Det låter dem sörja så länge de behöver och snyfta och skrika om så behövs.
Rummen är ljudisolerade och det är ingen som kommer och stör.
- Efter att de har sörjt kan de sova och vakna upp nästa morgon med mer energi och en känsla av bekvämlighet till en grad där de känner sig redo att göra de förändringar som behövs för att omstrukturera sina liv på ett bättre sätt.
Hur man gör för att gråta på rätt sätt
Denna intressanta teknik i Japan är kanske rensande men är inte alltid lämplig. Vi människor har många instinktiva beteenden, tack vare evolutionen, som sammankopplar oss med dem som finns runt omkring.
Det är alltid bättre att sörja i sällskap av någon annan.
Vanliga sociala beteenden som att gråta eller till och med gäspa är väldigt medkännande. Här kommer ett exempel: Du är ute med dina vänner och en av dem gäspar. Det dröjer inte länge förrän alla andra också gör det även om ni inte vet varför.
- En gäspning syresätter hjärnan men det är också ett medkännande beteende som delas mellan de som har ett nära band.
- Att gråta är en handling som förenar människor och gör dem uppmärksamma på det faktum att något händer.
Gråt tillsammans med någon annan
Även om många gråter enskilt för att de är generade eller vill undvika uppmärksamhet är det faktiskt bättre att sörja tillsammans med någon annan.
- Det är bara då du kan dra nytta av de fysiska känslorna av lättnad. Samtidigt kan du också dra fördelar av trösten från den som finns nära dig, som kan omfamna dig och ge goda råd.
Trots det är det inte alltid så lätt. Ibland kanske du är rädd eller så kanske du helt enkelt inte har den rätta personen i närheten som kan trösta dig utan att döma.
Oavsett är det viktigt att gråta emellanåt och det karaktäriserar människan som släkte. Alla kroppsliga funktioner finns där av en anledning och att hålla sina tårar tillbaka är bara onaturligt.
Om du alltid försöker dölja dina tårar kommer negativa känslor bara att fortsätta byggas upp.
Ta till vara på dina tårar. Acceptera din smärta och frigör snyftningarna och dra sedan en djup suck. Efter det kommer ditt liv att ta sig an en ny ton. Din hjärna blir mer avslappnad och du kommer att kunna fatta bättre beslut.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gračanin A, Bylsma LM, Vingerhoets AJ. Is crying a self-soothing behavior?. Front Psychol. 2014;5:502. Published 2014 May 28. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.00502/full
-
Arnault, D. S. (2002). Help-seeking and social support in Japanese sojourners. Western Journal of Nursing Research, 24(3), 295-306.