Lär dig att må bra på bara en minut
Att må bra behöver inte ta en dag eller en vecka eller ett år, för du kan ändra ditt liv på 60 sekunder. Fortsätter du läsa kommer du i den här artikeln att lära dig hur du kan må bra på bara en minut.
Ändra ditt liv och må bra på en minut
Du kan bokstavligen förändra ditt liv på 60 sekunder genom att börja med följande goda vanor.
Sluta tänka negativa tankar
Även om det kan tyckas märkligt eller svårt, försök tänka att du, istället för att börja en mening med “nej”, börjar du med “ja”. Tänker du exempelvis att “min rumpa ser stor ut i dessa jeans” kan du ersätta det med “jag älskar mig själv och accepterar den jag är villkorslöst”. Den enkla förändring kan drastiskt ändra din interna kemi.
Dansa
Dansa eller gör någon rolig koppsrörelse oavsett vad. Allt det som stressar dig i livet kommer blekna, då det är bevisat att man kan hoppa och dansa för att bli lyckligare och glömma sorger. Det beror på att endorfinerna i dina ådror kommer igång och motar bort ditt dåliga humör. Om inte dans är ding grej kan du göra någon annan rörelse; det ger samma resultat.
Sjung
Du kan imitera Beyonce, Rihanna, Jennifer Lopez eller Shakira. Precis som med dans kommer endorfinerna i blodet igång så att du mår bättre. Det ändrar din sinnesstämning på ett ögonblick, och det är kul med musik för en stund. Sjung när du tittar dig i spegeln, i duschen eller sjung med när du tittar på en musikvideo.
Meditera
Meditation medför många fördelar för huvud och kropp. Det är ett bra sätt att koppla av. Det bästa är att det finns olika sätt att meditera. Hitta det sätt som passar dig bäst!
Prata positivt
Som vi tog upp ovan är det bra att bryta den onda cirkeln av negativa tankar. Om du ständigt upprepar negativa tankar när du är deprimerad gör du bara allt värre. Försök därför att istället prata positivt. Det kan kännas lite konstigt i början, men fortsätt försöka. Försök att upprepa positiva saker när du kör, diskar eller jobbar. Det kommer att kännas bättre när du har det som vana.
Tacksamhet
Ta för vana att känna inre tacksamhet och sedan dela med dig av det till andra. Innan du stiger upp på morgonen eller när du blundar på natten, säg tack för allt du har. Du får extrapoäng om du gör det två gånger om dagen.
Du kan även involvera hela familjen, till exempel vid bordet innan middagen eller på väg till skolan på morgonen. Det är ett bra sätt att skapa band med din familjoch njuta av det du har.
Visualisera
Visualisera vad du vill göra i ditt liv och behåll ditt fokus på detta mål. Du behöver förstås inte ägna hela dagen med att tänka på framtiden, men det är bra att göra det i åtminstone någon minut, då du visualiserar vad du vill. Du kommer att känna dig på gott humör.
Skratta som ett barn
När var sista gången du skrattade så mycket att andra vände sig om för att titta på dig? Tänk på att skratt är den bästa medicinen i världen. Skrattets effekt på kroppen är helt fantastisk. Tänk på att skratta högt en gång om dagen. Lär dig av barnen och ha mer roligt.
Var snäll
På en minut kan du förändra livet för en annan person. Att slumpmässigt vara snäll är bra för både andra och dig själv. Det kan handla om något så enkelt som att le mot busschauffören eller hjälpa en äldre kvinna över gatan. Dessa små stunder av vänlighet kommer få dig att må bra.
Gör det du älskar
Hjärtat är en muskel som behöver motion. Man kan fastna i vardagsstressen, men man bör ändå tänka på att hänge sig åt sina hobbyer några gånger i veckan. Du kan välja en aktivitet per dag: ta ett bad, smutta på en kopp örtte och titta ut genom fönstret. Vad det än är så är det något du bör göra för dig själv.
Gå ut i naturen
Moder natur kan vara väldigt lugnande och helande. Du minskar din stress och kommer bort från problemen när du får andas lite frisk luft. Du behöver dock inte gå till skogen varje dag: du kan gå barfota i parken eller ha fler växter hemma.
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hernández, M. D. R. H. (2000). La sonrisa y su patología. Revista Mexicana de Medicina Física y Rehabilitación, 12(3), 49-52. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=2914
- Instituto Nacional del Corazón. (2014). ¿Qué es la actividad física?
- BASCÓN, M. Á. P. (1994). Actividad física y salud. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_42/MIGUEL_ANGEL_PRIETO_BASCON_01.pdf
- Mañas, I. (2009). Mindfulness (Atención Plena): La meditación en psicología clínica. Gaceta de psicología, 50, 13-29. https://psicopedia.org/wp-content/uploads/2014/01/MINDFULNESS-ATENCIÓN-PLENA-LA-MEDITACIÓN-EN-PSICOLOGÍA.pdf