Bakterier i tarmarna – en orsak till ledsmärta

Kan bakterier i tarmarna orsaka ledsmärta? Enligt flera studier kan dessa mirkober påverka immunsystemet och utlösa problem i andra delar av kroppen.
Bakterier i tarmarna – en orsak till ledsmärta
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Reumatoid artrit orsakas av försämringen av brosk, vilket skapar inflammation och är en orsak till ledsmärta. Trots att forskare har pekat ut ett antal riskfaktorer som kan utlösa detta hälsoproblem är de direkta orsakerna fortfarande inte klarlagda.

I sökandet efter en exakt orsak har en grupp forskare fokuserat på en potentiell bov som hittills aldrig övervägts. De har utrett huruvida bakterierna som lever i våra tarmar kan vara en orsak till ledsmärta.

Ett antal nyligen genomförda studier har slagit fast att ledsmärta kan vara någonting som orsakas av bakterier i tarmarna. Dessa kan också vara en orsak till den smärta som kommer i samband med reumatoid artrit. Vidare är bakterierna kopplade till sjukdomar som ändrar funktionen av immunförsvaret, vilket leder till andra kroniska besvär.

Bakterier i tarmarna – en orsak till ledsmärta

I en studie från 2013 fann Dr. José Scher – reumatolog vid New York University – att patienter med reumatoid artrit hade högre chans att ha en bakterie i sina tarmar vid namn prevotella copri än de som inte led av sjukdomen.

I en senare studie samma år fann Scher att de med psoriasisartrit hade lägre nivåer av viktiga tarmbakterier.

Bakterier i tarmarna kan orsaka ledsmärta

Dessa studier är en del av ett försök av forskare runt om i världen att förstå och förklara rollen som tarmfloran (massan av mikrober som lever i mag-tarmkanalen) spelar för den generella hälsan.

Man tror att tarmfloran består av fler än 1 000 olika arter av bakterier som tillsammans väger mellan 500 gram och 3 kilogram. På senare tid har forskare försökt bevisa att dessa organismer har mycket att göra med människans hälsa. Vissa utlöser sjukdomar medan andra skyddar kroppen.

Tarmbakteriernas påverkan på immunförsvaret

Veena Taneja – immunolog vid Mayo Clinic, Rochester, Minnesota – bekräftar att “det blir tydligare med varje studie att dessa mikrober kan påverka immunförsvaret och bidra till sjukdomar bortom tarmarna. Ledsmärta har kopplats till bakterier i tarmarna.”

Patogener i tarmarna

Forskare överraskades av fyndet att tarmbakterierna influerar immunsystemet i mycket större utsträckning än man tidigare trott.

Under de senaste decennierna har fall av autoimmuna åkommor ökat. Vår nuförtiden moderna livsstil och förändringarna den har orsakat på tarmflorans ekosystem är antagligen åtminstone delvis ansvarigt för detta problem.

Bakterien prevotella copri kan vara ansvarig för ledsmärta

Dessa mikrober influerar hälsan hos tarmarna, där två tredjedelar av kroppens immunceller finns. Under matsmältningen måste mag-tarmkanalen hantera en tillströmning av främmande mikrober som kommer in med mat och dryck.

Immunsystemet sitter i hela kroppen

För att göra sitt jobb har tarmarna utvecklat ett omfattande immunsystem som sträcker sig till organen bortom tarmarna. Immuncellerna som lever i tarmarna besitter förmågan att aktivera inflammatoriska celler i hela kroppen, inklusive de i lederna.

Enligt experten José Scher kan bakterien prevotella copri orsaka en immunreaktion som senare sprider sig till andra vävnader. Detta orsakar smärta i lederna. En annan teori är att fördelaktiga mikrober flyttas undan, vilket försvagar immunförsvaret.

Den senare teorin är en av de som fått mest stöd, eftersom en studie avslöjat att patienter med höga nivåer prevotella copri har lägre nivåer av bacteroides fragilis, som är en fördelaktig bakterie som stödjer immunförsvaret.

Resultatet av dessa studier har gett upphov till nya studier för att skapa strategier som använder bakterier som en behandling för immunsjukdomar.

Hälsoexperter rekommenderar faktiskt redan probiotika (goda bakterier) för att återställa tarmfloran. Genom att ta probiotika kan man behandla hälsoproblem som akne, sömnlöshet och andra problem som har kopplats till tarmhälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • M. Romero. Artritis reumatoide. Guias Clínicas. 1998.
  • A. Caudill. Articulaciones, ay que DOLOR!. The American Quarter Horse Racing Journal Andrea Caudill. 2007
  • R. Martin. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. 2015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.