Läkemedel som kan få dig att öka i vikt

För att motverka läkemedel som får dig att gå upp i vikt är det bäst att ägna sig åt kardiovaskulära övningar och ha en balanserad kost.
Läkemedel som kan få dig att öka i vikt
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Granskad och godkänd av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Går du upp i vikt utan att veta varför? Kanske tar du läkemedel som kan få dig att öka i vikt utan att du vet om det? Vissa läkemedel kan nämligen ha denna effekt, och det är vanligare än du tror.

Hursomhelst ska du aldrig sluta ta din medicin utan att först tala med din läkare. Det finns sätt att motverka bieffekten utan att sätta din hälsa i riskzonen. Kom ihåg att ditt välmående är viktigare än din storlek.

Du kan till exempel vända dig till kardiovaskulära övningar och följa en balanserad kost. Du kan till och med träffa en näringsexpert, som kan ta fram en plan som lämpar sig just för dina omständigheter.

Med det sagt ska vi nu ta en titt på vilka läkemedel som kan få dig att öka i vikt.

Läkemedel som kan få dig att öka i vikt

1. Antihistaminer

Är du allergiker?

Alla med allergier har säkert hört talas om dem. De neutraliserar effekterna av histamin, som ansvarar för allergiska reaktioner. De som är svårt drabbade av allergier kommer troligen ha dem tillgängliga konstant.

När de fungerar är folk tacksamma för dem, men många hävdar att de börjar öka i vikt efter några månader. Det beror på att histaminer minskar din aptit. Antihistaminer har därför motsatt effekt och gör det svårare att stilla din hunger.

Det är därför bäst att äta mättande livsmedel som är snåla på kalorier. Det inkluderar gröna bladgrönsaker och frukter med lite socker i.

2. Antidepressiva läkemedel

Antidepressiva kan ge dig mindre energi

Alla verkar inte på samma sätt, men de du kan behöva oro dig över är de selektiva serotoninåterupptagshämmarna, såsom Prozac. De kan göra dig överviktig eftersom du får mindre energi.

När vi får mindre energi ber vår hjärna oss att göra något för att lösa det. Därför är det vanligt att man börjar äta kolhydrater och produkter med mycket glukos. Det är även väldigt svårt att fortsätta hålla sig fysiskt aktiv under längre perioder, och därefter kommer kilona som ett brev på posten.

Du kan därför behöva stor viljestyrka för att kontrollera matsuget och hålla dig aktiv.

3. Blodtryckssänkande läkemedel

Sänkt blodtryck kan sänka ämnesomsättningen

Sättet dessa behandlingar fungerar är genom att minska trycket som hjärtat pumpar blod med. På så sätt minskas det höga blodtrycket, som är dålig för både muskler och andra hälsoaspekter.

Blodtryckssänkande läkemedel kan dock även sakta ned andra kroppsfunktioner, eftersom dessa förlitar sig på blod. En av dessa är ämnesomsättningen. Vissa läkare skriver faktiskt ut vätskedrivande medel för att motverka det.

Det är bra att börja äta livsmedel som hjälper matsmältningen.

4. Kortikoider

Kortikoider ökar aptiten

Det här är några av de kraftfullaste antiinflammatoriska medlen som finns. De skrivs ut till patienter med reumatism, astma och till och med cancer, men trots deras effektivitet kan de även göra dig överviktig. De ökar aptiten och orsakar ovanpå det vätskeretention. Därför kommer du inte bara äta mer, utan även få större problem att bli av med gifter.

Därför är det viktigt att inkludera vätskor i kosten. Även om det kan verka motsägande är det bästa sättet att bekämpa retention att dricka mer. Då fyller du magen utan att behöva vända dig till kaloririk mat.

Vad du kan göra för att inte öka i vikt

När din hälsa tillåter är träning väldigt viktigt. Ett av de bästa alternativen är att promenera. Det är bra för nästan alla eftersom det har en låg intensitet. Att promenera erbjuder många fördelar, och många städer har speciella områden för det. De ligger vanligtvis även på vackra platser: parker, promenadstråk och andra grönområden.

Dessa är perfekta för att koppla bort och lindra stress, såvida du inte har en allergi.

Vissa läkemedel kan få dig att öka i vikt, men du kan motverka det. Även om du inte alltid kan kontrollera din vikt i den utsträckning du vill så kan en bra kost och kardiovaskulär träning (om möjligt) hjälpa dig att minska bieffekterna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
  • Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
  • Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
  • Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.