Att lägga sig sent är dåligt för barn - 4 skäl
Att se till att dina barn får tillräckligt med sömn är verkligen viktigt för deras övergripande utveckling. God sömn är lika viktig som bra mat. Här listar vi skälen till varför att lägga sig sent är en dålig vana för barn (och även vuxna såklart!).
Att få god sömn är inte mindre viktigt än näring för barns övergripande utveckling. Även om detta kan tyckas uppenbart, är det många som inte lägger så stor vikt vid sina barns sömnvanor och deras sena sängtider.
Vår moderna livsstil har påverkat detta mycket. Barn sover för lite på grund av det faktum att föräldrarna är för upptagna för att natta dem, för att de har så många skolaktiviteter och för att de kan inte släppa sina mobiltelefoner och surfplattor.
Det mest oroande är att många inte känner till konsekvenserna av att lägga sig sent. Även om att hoppa över tupplurar och dagsvilor eller att gå till sängs sent kan verka harmlöst, så har detta faktiskt negativa effekter som kan vara livslånga.
Varför är det så dåligt för barn att lägga sig sent? Hur kan man förändra vanorna?
Med tanke på att många föräldrar inte ägnar någon uppmärksamhet åt problemen vill vi berätta om de stora riskerna och ge några tips som hjälper dig att förändra dina barns sovvanor.
Varför är det viktigt för ditt barn att sova bra?
Innan vi går in på detaljer om konsekvenserna av att lägga sig sent är det viktigt att komma ihåg varför barn behöver rätt sömnvanor. Även om barn ibland vägrar att gå tills sängs i tid, är denna vana viktigare än det verkar.
En god natts sömn är ett av de bästa sätten att öka sin energi. Att sova laddar upp hjärnans “batteri” så att du kan få optimal mental prestationsförmåga under hela dagen. Därför blir barnets sinne uppmärksamt och lugnt efter en god natts sömn.
En god natts sömn påverkar också fysiska förmågor. När du vilar, frigör musklerna dagens stress och är beredda att ta på sig nya utmaningar. Detta är naturligtvis nyckeln till att dina barn ska klara av sina skol- och idrottsaktiviteter.
Vad hälsosam sömn betyder
En hälsosam sömn inbegriper inte bara tidiga sängtider utan också:
- Att få tillräckligt med sömn (inte mindre än 10 timmar per natt)
- Att få oavbruten sömn
- Att ta tillräckligt med tupplurar
- Ett sömnschema som synkroniseras med barnets cirkadiska rytmer (interna biologiska klocka)
Om någon av de ovan nämnda punkterna inte tillgodoses kan det utlösa symtom på sömnstörningar. Den goda nyheten är att det finns flera vanor som kan hjälpa till att hålla dig och dina barn på rätt spår.
Anledningar till att det är dåligt för barn att lägga sig sent
En av de svåraste sakerna för föräldrar är att få sina barn att gå och lägga sig i tid. Med för mycket distraktioner runtom vill barn helt enkelt inte gå och lägga sig.
Men att inte ta itu med denna fråga kan skada deras utveckling och tillväxt. Även om det kan tyckas irrelevant kan en dålig natts sömn vara orsaken till många framtida problem.
Det orsakar svårigheter med koncentration
Dålig sömn har negativa effekter på barns mentala hälsa. Om barn inte sover tillräckligt gör det dem mindre mentalt närvarande och oförmögna att koncentrera sig på det de gör under dagen.
En dålig natts sömn är den vanligaste orsaken till brist på uppmärksamhet i skolan. Detta kan också göra barnet mindre aktivt.
Det orsakar sömnighet
Sena sängtider kan vara anledningen till att barn lider av sömnighet. Att inte sova tillräckligt (mindre än 10 eller 12 timmar, beroende på ålder) gör barnen trötta och sömniga hela dagen.
Det får dem att känna sig trötta
Sömnighet går hand i hand med trötthet. I motsats till vad vissa tror, är det inte bara vuxna som lider av detta. Barn kan också lida av svaghet och trötthet som en följd av dålig sömn.
De kan också hamna i ett “hyperalert” tillstånd, vilket kan orsaka mer besvärliga sömnstörningar. Detta beror på att tillståndet ökar utsöndringen av hormoner som adrenalin som håller hjärnan vaken.
Det ökar risken för fetma
Dåliga sömnvanor kan öka risken för fetma i barndomen, enligt bevis från vetenskaplig forskning som samlade in data från 29 studier som utförts i 16 länder.
Denna forskning visar att sena sängtider eller avbruten sömn kan vara en riskfaktor för fetma.
Hur man förbättrar sina barns sömnvanor
Föräldrar måste förstå att barn inte bara växer ifrån sina sömnproblem och därför behöver hjälp för att lösa dem. För att göra detta måste du börja vara medveten om barnens sömnvanor och komma ihåg att de ska gå och lägga mellan 7:30 och 8:30.
Hela familjen bör delta i denna process. Det är lättare för barn att förstå att de måste vila när de ser att deras föräldrar och syskon också får tillräckligt med sömn.
För att säkerställa att sömnen blir oavbruten bör de sova i rum utan distraherande saker som TV-apparater, datorer eller surfplattor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chorney, D. B., Detweiler, M. F., Morris, T. L., & Kuhn, B. R. (2007). The Interplay of Sleep Disturbance, Anxiety, and Depression in Children. Journal of Pediatric Psychology, 33(4), 339–348. Available at: https://doi.org/10.1093/jpepsy/jsm105. Accessed 21/04/2020.
- Cladellas, R., Chamarro, A., del Mar Badia, M., Oberst, U., & Carbonell, X. (2011). Efectos de las horas y los hábitos de sueño en el rendimiento académico de niños de 6 y 7 años: un estudio preliminar. Cultura y Educación, 23(1), 119–128. Available at: https://doi.org/10.1174/113564011794728524. Accessed 21/04/2020.
- Dattilo, M., Antunes, H. K. M., Medeiros, A., Mônico Neto, M., Souza, H. S., Tufik, S., & de Mello, M. T. (2011). Sleep and muscle recovery: Endocrinological and molecular basis for a new and promising hypothesis. Medical Hypotheses, 77(2), 220–222. Available at: https://doi.org/10.1016/j.mehy.2011.04.017. Accessed 21/04/2020.
- Heussler, H. S. (2005). 9. Common causes of sleep disruption and daytime sleepiness: childhood sleep disorders II. Medical Journal of Australia, 182(9), 484–489. Available at: https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2005.tb06793.x. Accessed 21/04/2020.
- Magee, C., Caputi, P., & Iverson, D. (2013). Lack of sleep could increase obesity in children and too much television could be partly to blame. Acta Paediatrica, 103(1), e27–e31. Available at: https://doi.org/10.1111/apa.12447. Accessed 21/04/2020.
- Mayo Clinic (2019). ¿Cuántas horas de sueño son suficientes para una buena salud? Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898. Accessed 21/04/2020.
- National Institutes of Health (2020). Los ritmos circadianos. Available at: https://www.nigms.nih.gov/education/fact-sheets/Pages/circadian-rhythms-spanish.aspx. Accessed 21/04/2020.
- Pin-Arboleda, G., Cubel, M., & Morell, M. (2017). Particularidades de los trastornos del sueño en la edad pediátrica. Unidad Valenciana del Sueño. Available at: http://www.aepap.org/gtsiaepap/gtsueno/evolparas.pdf. Accessed 21/04/2020.