Kroppens längsta muskel: Skräddarmuskeln
Skräddarmuskeln är en del av låret. Trots att många aldrig hört talas om den är detta kroppens längsta muskel. Många tror ofta att den längsta muskeln sitter i lårbenet, men skräddarmuskeln är faktiskt längre.
En av skräddarmuskelns huvudfunktioner är att böja benet. Muskeln är uppbyggd på så sätt att det gör det möjligt att göra vissa kroppsställningar, såsom att korsa benen när man sitter. Men, precis som alla andra muskler kan den bli skadad. Det kan ha en allvarlig påverkan på benen.
Vad är skräddarmuskeln eller kroppens längsta muskel?
Som tidigare nämndes är skräddarmuskeln kroppens längsta muskel och utgör en del av låret. Mer specifikt har den sin början i den övre och främre delen av höftryggen. Därifrån går den nedåt till den övre delen av skenbenet, där den går igenom den innersta och övre delen. Den sträcker sig som en slags kurva längst låret och passerar bakom lårbens mediala epikondyl tills den når sin insättningspunkt. Den sista delen är i själva verket en sena.
Skräddarmuskeln är en del av den så kallade gåsfoten. Den utgörs av de distala senorna i semitendinosus, inre rectus- och sartoriusmusklerna. Det finns en risk att få mycket svåra skador, med fysiska begränsningar, i denna kroppsdel.
Hos vissa människor kan skräddarmuskelns normala position variera. Detta hävdar en studie publicerad i den chilenska tidskriften Revista chilena de anatomía. Medicinska experter bör ta hänsyn till detta, särskilt vid operation eller behandling.
Denna muskel är alltså kroppens längsta muskel. Från bäckenet till knäet mäter den vanligtvis cirka 55 centimeter hos en medellång vuxen, och kan bli upp till 6o centimeter.
I lårbenet sitter lårbensnerven. Härigenom passerar lårbensartären, vilken transporterar syresatt blod till de mest distala delarna av benet.
Vilka är funktionerna i kroppens längsta muskel?
Enligt uppslagsverket Merriam-Webster kommer ordet “sartorius” från latinets sartor som betyder “skräddare”. Namnet på muskeln är ingen tillfällighet. Det kommer av att en av muskelns funktioner är att låta oss sitta med benen i kors som skräddarna satt förr i tiden.
Skräddarmuskeln är en strimmad skelettmuskel. Det betyder att den dras ihop efter vilja, till skillnad från släta muskler. De senare är till exempel en del av matsmältningssystemet och dras samman omedvetet.
Den huvudsakliga funktionen hos kroppens längsta muskel är benflexion. För att få en bättre förståelse ska vi ge ett visualiserande exempel. När skräddarmuskeln dras ihop drar det underbenet upp mot höften. Det möjliggör också andra rörelser, till exempel att rotera höften utåt eller böja knäna. På samma sätt är det en del av den inre rotationen av benet eller dess höjd.
Det kanske intresserar dig: Lär dig allt om trötta och tunga ben
Vanligaste orsakerna för smärta i skräddarmuskeln
Smärta i skräddarmuskeln, som för andra muskelgrupper, beror vanligtvis på skada eller överbelastning. Dessutom kan andra symptom, som svullnad, rödhet eller ökad känslighet, uppkomma.
Medicinskt trauma är skador orsakade av slag mot ett muskelområde. Varje slag mot området i höftryggen eller det centrala eller inre låret kan framkalla denna smärta. Detsamma händer om det förekommer i gåsfoten.
Vid trauma i gåsfoten kan det påverka andra rörelser då närliggande muskler tar skada. Men faktum är att smärta och skada från trauma, som det som beskrivs ovan, inte är lika vanliga som skador med koppling till tendinit eller bursit.
Gåsfot: tendinit och bursit
Tendinit, eller seninflammation, kan göra att man haltar eller får ont på benets insida. Svår smärta kan till och med göra att man inte kan röra benet.
Bursit, eller slemsäcksinflammation, är en vätskefylld hålighet som liknar andra ledhinnor. Slemsäcken dämpar friktion mellan ben och senor och minskar skador som uppstår under rörelse.
Båda skadorna är vanligt förekommande bland idrottare. Det är speciellt vanligt bland löpare eller hos dem som utför övningar som ger stor belastning på denna del av knät.
Skador orsakade av överbelastning eller brist på träning
Överbelastning kommer när man spänner muskeln alltför intensivt. I dessa fall kan muskelvävnad gå sönder. Överbelastning är ofta förknippad med brist på träning.
Andra orsaker till smärta i skräddarmuskeln
Även om det är sällsynt kan smärta i skräddarmuskeln uppstå på grund av förkalkning. Detta förklaras i en studie publicerad i Semergen-Family Medicine. Förkalkning orsakas av ett tidigare medicinskt trauma.
Hur kan man stärka kroppens längsta muskel?
Att stärka kroppens längsta muskel är oerhört viktigt. För det första ger styrketräning flertalet hälsofördelar, som inte bara har med utseende att göra. Till exempel påskyndar det metabolismen och förbränner mer kalorier vid vila.
Utöver detta stödjs hela kroppsvikten av benmusklerna. De gör så att vi kan gå och röra oss naturligt. Skräddarmuskeln gör att vi kan böja benen och göra roterande rörelser. Den rörelsen är grundläggande när vi vill böja oss.
Därför rekommenderar läkare friska personer att styrketräna den nedre delen av kroppen. Oavsett om det är på gymmet eller hemma så finns det flera övningar man kan göra för att stärka skräddarmuskeln. Till exempel kan squats vara en av övningarna.
Att stretcha är också en annan grundläggande del. För att stretcha skräddarmuskeln måste man föra benet i motsatt position. För att göra detta rekommenderar vi att du ligger på sidan på en stabil yta. Sträck sedan ut övre delen av benet och rotera höften inåt.
Du kanske gillar: 6 stretchövningar för dina muskler
Besök din läkare vid obehag i en muskel
Det är viktigt att tänka på att om du känner obehag i skräddarmuskeln, eller någon annan muskel, bör du höra av dig till en specialist. Om vi ignorerar smärtan eller obehaget kan det leda till sjukdomar såsom tendinit.
För att få bort spänningar kan man använda en liten plastrulle som man placerar under låret. Detta användbara hjälpmedel kan du hitta i många sportbutiker. Tanken är att man ska lägga den på marken och sedan lägga sig ovanpå och sedan rulla den genom att trycka den mot låret.
Till sist är det också bra att poängtera att man måste stärka och stretcha skräddarmuskeln ofta. På så sätt undviker man möjliga skador orsakade av överbelastning eller brist på träning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sánchez, J. Á. S., González, E. B., Alonso, J. G., & Martín, L. S. (2007). Post-traumatic dystrophic calcification isolated from the sartorius muscle. Semergen, 33(6), 315–317. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(07)73903-5
- sartorio | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved November 21, 2020, from https://dle.rae.es/sartorio
- Garbelotti, J. S., Rodrigues, C. F. S., Nobeschi, L., Seiji, F., & Olave, E. (1999). VARIACION ANATOMICA DEL MUSCULO SARTORIO. Revista Chilena de Anatomía, 17(1), 95–97. https://doi.org/10.4067/s0716-98681999000100014
- Rodríguez, Álvaro López, and Federico del Castillo González. “Anatomía e histología de músculos y tendones.” lesiones músculo-tendinosas: 11.