Krämig morotssoppa - 2 enkla recept
Alla blir vi uttråkade av att äta samma sak varje dag. Vad sägs om att variera veckomenyn med ett par goda höstsoppor? Idag bjuder vi på två enkla recept på krämig morotssoppa. Dessa rätter kommer definitivt att hjälpa dig upp ur den tråkiga matrutinen och kicka igång dina smaklökar.
Att laga mat på morötter är extremt lätt och väldigt gott; du behöver bara använda fantasin för att komma på fler sätt att använda denna nyttiga rotfrukt. Moroten är en ingrediens som man kan använda för att ge en sötma till olika maträtter, men du kan få ut ännu mer av morotens goda smak om du använder den som huvudingrediens.
Krämig morotssoppa är dessutom ett bra måltidsval om du vill ha en lätt och kalorisnål rätt. Försöker du ha koll på figuren, är detta ett utmärkt val. De recept vi ska bjuda på idag innehåller endast låga mängder med fetter och kolhydrater, men däremot en massa vitaminer och mineraler. Att laga mat med morötter är en bra satsning när man vill ta hand om hälsan.
Varför morötter passar så bra för matlagning är för att de är goda – kokta, stekta, ångkokade eller ugnsbakade. Eller även råa, till exempel i stavar eller rivna.
Morötter innehåller viktiga mineraler som:
- Fosfor
- Magnesium
- Jod
- Kalcium
Morötter innehåller också A-, B3- och E-vitamin som håller dina ögon och din hud friska. Det är också en bra källa till nyttiga kolhydrater och bidrar därför med att ge kroppen energi. Morötter hjälper också till att förbättra matsmältningen genom att när du tuggar dem, stimuleras salivutsöndringen och frisätter matsmältningsenzymer. Så som du ser finns det många skäl till varför denna grönsak är den perfekta ingrediensen när du lagar mat.
Fortsätt läsa så ska du få två enkla och läckra recept på krämig morotssoppa. Våga prova på något som kanske är lite annorlunda, och överraska familj och gäster med dina färdigheter i köket. De passar bra både som förrätter och huvudrätter.
Så lagar du krämig morotssoppa
1. Krämig morotssoppa – originalet
Eftersom morot innehåller 80% vatten, är detta en väldigt kalorisnål soppa. Den innehåller betakaroten, ett viktigt ämne som skyddar kroppen mot fria radikaler, som stimulerar produktionen av melatonin och hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar.
Krämiga morotssoppor är perfekta måltider för spädbarn 6 månader och äldre, eftersom de är lätta att äta och smälta, och innehåller så mycket näringsämnen. Ett annat plus med dessa soppor är att ingredienserna är billiga och lätta att hitta.
Ingredienser
- 3 morötter
- 2 dl köttbuljong
- 1 dl vatten
- ½ dl mjölk
- 1 lök (100 g)
- 1 msk smör (20 g)
- 2 tsk salt
- 1 tsk peppar (eller efter smak)
Gör så här
- Börja med att skala och skära morötterna i mellanstora bitar.
- Fyll en kastrull med vatten, koka upp och tillsätt morötterna. Låt koka tills de är mjuka. Ställ åt sidan.
- Skär löken i fina skivor och bryn dem i smöret tills de är gyllenbruna.
- I en mixer, mixa sedan morötterna med köttbuljongen, lök och mjölk och häll upp i en annan kastrull.
- Då är det klart att serveras! Om du vill kan du strö över lite hackad persilja på toppen.
2. Krämig morotssoppa med pumpa
Dessa soppor med morötter är även bra för att hjälpa kroppen upprätthålla ett gott immunförsvar, förbättra synen och förbättra ämnesomsättningen. För att variera smaken kan man även blanda i andra grönsaker som till exempel pumpa eller selleri. I receptet nedan har vi testat på pumpa, vilket ger en lite höstig smak på soppan.
Ingredienser
- 2 morötter
- 1 dl pumpa (100 g)
- 2 dl kycklingbuljong
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 1 liten hackad purjolök
- 2 msk smör (40 g)
- 2 tsk salt
- 1 msk peppar (15 g)
- Zesten av ½ citron
Gör så här
- Skala morötterna och skär dem och pumpan i mindre bitar.
- Stek sedan den pressade vitlöken i smör i en stor stekpanna. Lägg i morots- och pumpabitarna. Stek på hög värme under omrörning tills allt får en gyllenbrun färg och blir mjukt.
- Tillsätt sedan kycklingbuljongen och purjolöken.
- Låt det puttra lite, stäng av värmen och låt svalna.
- Till sist, lägg allt i en mixer och kör tills det inte finns några klumpar. Tillsätt citronzesten, salt och peppar och servera.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Howard, L. A., Wong, A. D., Perry, A. K., & Klein, B. P. (1999). β-Carotene and ascorbic acid retention in fresh and processed vegetables. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1999.tb15943.x
- Alasalvar, C., Grigor, J. M., Zhang, D., Quantick, P. C., & Shahidi, F. (2001). Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000595h
- Vedung, E. (1998). Carrots, Sticks, & Sermons: Policy Instruments & Their Evaluation. In Carrots, Sticks, & Sermons: Policy Instruments & Their Evaluation. https://doi.org/10.1016/j.ejpain.2008.09.008