Köttätande växter: egenskaper, olika typer och skötsel
Kan man ha köttätande växter hemma utan att vara i fara? Ja! Verkligheten angående denna art är långt ifrån vad man kan få se i skräckfilmer.
Det är vanligt att köttätande växter väcker mycket nyfikenhet eftersom, som vi hör på benämningen, dessa är växter som behöver andra levande varelser för att få till sig de näringsämnen de behöver. Förutom att använda sig av fotosyntetsen som andra växter, livnär de sig också på insekter, och vissa till och med möss, fåglar och fiskar! Däremot dock inte människor, som vi kanske fått för oss tack vare science fiction.
De föredrar tropiska områden och finns främst i Amerika, Asien och Australien. De är mycket speciella till utseendet och deras morfologi är fängslande – många av dem lyser nämligen på natten för att locka till sig sina byten.
Så visst kan du ha ha köttätande växter hemma, men det är då viktigt att du känner till dem på djupet eftersom de kräver särskild omsorg.
De viktigaste egenskaperna hos köttätande växter
Köttätande växter är fascinerande och gåtfulla och skiljer sig från andra typer av växter genom tre huvudegenskaper:
- De fångar och dödar sitt byte.
- De har ett inre system för att smälta det.
- De tillgodogör sig de näringsämnen de utvinner från bytet.
Förutom små insekter jagar de spindlar, kräftdjur och ryggradslösa djur som lever i vatten eller på marken. De kan till och med jaga och äta ödlor!
för detta fyller deras blad en nyckelfunktion: dessa fångar bytena och kan göra det på två sätt. Genom en snabb rörelse, eller på ett långsamt sätt, där bytet fångas i en klibbig substans i bladen och hålls orörligt.
De drar till sig uppmärksamheten från sin mat med sina färger, nektar och dofter, och till och med genom att lysa i mörkret.
När bytet attraherats och fångats, börjar matsmältningsprocessen. De använder enzymer eller bakterier för att sönderdela maten. De tuggar den alltså inte. Denna process kan ta några dagar att slutföra.
Olika typer och arter av köttätande växter
Köttätande växter finns i hundratals arter. Beroende på deras ursprung brukar man kategorisera dem som tropiska eller inte tropiska.
Om du är intresserad av att plantera eller köpa några av dessa unika växter, rekommenderar vi att du väljer de i den icke-tropiska gruppen. Det är mycket lättare att ta hand om.
Venus flugfälla
Denna köttätande växt är en av de mest kända och jagar helst insekter. Detta gör den med hjälp av en mekanisk rörelse som liknar en “fälla”, beskrivet i botaniska studier.
Denna sort måste vara inomhus eftersom den inte tål låga temperaturer. Den behöver mycket naturligt ljus för att överleva. Kom ihåg att välja en stor kruka så att den sitter ordentligt fast med sina rötter.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 13 hängväxter att ha inomhus för dekoration i hemmet
Pinguicula
Denna växt tillhör tätörtssläktet och finns mestadels i Europa. Den har ett mycket dekorativt utseende. Dess blad ser ut som gröna rosetter och dess blommor har en intensiv violett nyans. Det som är bra med dessa växter är att de tål låga temperaturer utan problem.
Daggört
Rundsilehår eller daggört heter denna vackra köttätande växt som också växer vilt i Sverige. Strukturen hos denna spännande växt ser väldigt märklig ut på grund av dess röda tunna strån, som har en sorts liten ballong längst uppe på spetsen. Här lagras ett klibbigt ämne, vilket är det som fångar bytet och håller fast det.
Dess egenskaper gör den mycket speciell och den är utmärkt att ha hemma som dekorativ växt. I allmänhet tål den temperaturer mellan 10 °C och 30 °C. Den gillar naturligt ljus, men inte drag.
Nepenthes
Denna växt är väldigt tjusig och lätt att odla, men klarar sig inte bra om man vattnar den för mycket. Till utseendet har den hängen om ser ut som små påsar, som ger den ett lite pittoreskt utseende.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 farliga växter för hundar och katter: Skydda dina husdjur!
Allmänna skötselråd för köttätande växter
Även om de kräver samma grundläggande vård som andra växter, finns det några speciella skötselråd som är specifika för varje art:
- Krukan: Välj en som inte är gjord av terrakotta eller lera, för när de blir blöta släpper de ut en del ämnen som kan skada rötterna. Krukor av plast fungerar mycket bra, och se till att välja en kruka med ordentligt avrinningssystem.
- Substratet: Det får inte innehålla så mycket näringsämnen och mineraler. Sphagnummossa (vitmossa) är det mest rekommenderade substratet att lägga i krukan på grund av dess sura pH. Du kan antingen använda endast denna mossa eller blanda den med med grov sand eller med perlit.
- Bevattningen: Det idealiska är att vattna dem genom nedsänkning, eftersom de behöver en ordentlig mängd vatten för att hålla uppe sin fuktighet, men det bör inte lämna kvar en pöl i krukan. På sommaren kan du vattna dem varannan dag, medan du på vintern bara bör göra detta två gånger i månaden. Fråga om skötselråden i blomsterhandeln där du köper växten och hur ofta just din art behöver vattnas.
- Utfodring: Du bör inte mata dina köttätande växter med insekter, detta kan de sköta själva. Men finns det hinder för dem att fånga sina byten på den plats där du ställer dem, kan du hjälpa dem med en eller två insekter per månad.
- Acklimatisering: Se till att det finns mossa i krukan eftersom detta gör att växterna känner sig närmare sin naturliga fuktiga miljö i kärr och sumpmarker. Köttätande växter som inte ursprungligen kommer från tropiska områden har som regel lätt för att klara övervintringen under årets kalla månader.
Köttätande växter är en intressant växt att ha hemma
En av de bästa miljöerna för köttätande växter när du har dem inomhus hemma är i en rund glasbehållare, som efterliknar de naturliga förhållandena i den ursprungliga livsmiljön. Dessa kan se väldigt dekorativa ut i inredningen. Och om du ger dem rätt jord och underlag från början behöver du inte lägga mycket tid på skötsel.
Vi hoppas att vi väckt din nyfikenhet av att odla någon av de köttätande växtarter som finns tillgängliga i ditt område. Ställ i ordning en fin hörna för dem hemma och skapa en annorlunda inomhusträdgård.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Baranyai, B., & Joosten, H. (2016). Biology, ecology, use, conservation and cultivation of round-leaved sundew (Drosera rotundifolia L.): a review. Mires and Peat, 18. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20173041898
- Blondeau, G. (2020). El gran libro de las plantas carnívoras. Parkstone International. https://books.google.com/books?hl=es&lr=&id=sd0WEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=plantas+carn%C3%ADvoras&ots=FBY-9ntVc5&sig=97_6yDCY91PoBohaZx5LLUBhZQU
- Climent Soler, Ó. (2020). Las plantas carnívoras y sus interacciones con los insectos. https://rua.ua.es/dspace/handle/10045/107689
- Volkov, A. G., Adesina, T., Markin, V. S., & Jovanov, E. (2008). Kinetics and mechanism of Dionaea muscipula trap closing. Plant physiology, 146(2), 694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245849/
- Zamora, R. (2002). Importancia de la heterogeneidad ambiental en la ecología de plantas carnívoras mediterráneas: implicaciones para la conservación. Revista chilena de historia natural, 75(1), 17-26. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0716-078X2002000100003&script=sci_arttext