Kolla in dessa 10 små växter med vackra blad

Kolla in dessa 10 små växter med vackra blad

Senaste uppdateringen: 14 februari, 2023

I den här artikeln vill vi berätta om några små växter med särskilt vackra blad. Förutom att fylla ditt hem med färg och natur, fungerar de som dekorativa föremål som drar till sig uppmärksamheten hos gäster i ditt hem. Och de gör allt detta utan att ens ha några blommor!

Dessa blomlösa inomhusväxter fångar uppmärksamhet och skapar ett inslag av glädje i hemmet, tack vare deras vackra blad i tilltalande former och färger. Upptäck dem med oss!

10 små växter med vackra blad

1. Nervkalla

Nervkalla, på latin Anthurium clarinervium, hör till släktet anthurium, som vi ser på namnet. Deras mörka blad har en intensiv grön färg med iögonfallande vita nerver som skapar olika figurer. Detta ger dem en plats på den här listan över små växter med vackra blad.

Växten kommer från Mexikos tropiska skogar och dess blad har en mycket speciell form, ett hjärta, från vilka dess blommor kommer fram.

Anthurium clarinervium es una de las plantas pequeñas con hojas llamativas.
Anthurium clarinervium.

2. Amazonsköld

Amazonsköld, på latin Alocasia polly har tydliga pråliga ådror på sina blad som sticker ut genom dess mörkgröna färg. Denna färg ligger bara på ovansidan, och på baksidan är bladen rödaktiga.

På grund av sin form är det också känt som “minielefantöra”. Den kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, så den är ganska känslig för kyla, eftersom den är en tropisk växt. En av de främsta svårigheterna med skötseln är att ge den en plats med mycket ljus.

3. Kroton

Vackra blad
Kroton är en av de små växterna med de vackraste bladen, eftersom samma växt ofta har fler än tre färger.

Codiaeum variegatum eller kroton är en mycket motståndskraftig liten växt. Den kommer att synas väl var du än placerar den i ditt hem tack vare dess vackra färger. Ju mer indirekt ljus den får desto mer färg får bladen.

Denna växt blommar inte, men den har en stor variation av nyanser, mellan rött, gult, grönt och rosa i ådrorna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Levande stenar: Hur man tar hand om dessa suckulenter

4. Peperomia

Peperomia har inte så många olika färger i sina blad, men de är runda och mycket köttiga och växlar mellan olika gröna nyansser. Dess form, storlek och textur är det som gör den till en så vacker växt att ha inomhus.

Detta är en köldkänslig växt som inte behöver direkt solljus. Eftersom den trivs på mörka platser och samlar på sig vatten bör du vattna den endast sparsamt. Den kan också vara en hängväxt.

5. Åderbladssläktet

Åderbladssläktet, eller Fittonia albivenis, känd som cucarachita i Sydamerika, är en av de minsta växterna med vackra blad på vår lista. Den har inverterade droppformade blad med vita ådror som sticker ut bland dess gröna eller röda färger, vilket skapar en mycket tilltalande kontrast.

Den växer nedåt, så det är bäst att den får växa i en kruka där den får möjlighet till detta. Många tycker att detta är en krävande växt, för när den inte blir vattnad korrekt ser den vissen ut, trots att den egentligen inte är det. När detta händer, ge den bara lite vatten och det är allt den behöver: den kommer snabbt att återgå till sin ursprungliga form!

Fittonia är en krävande växt
Åderbladssläktet

6. Ampelliljans blad är verkligen vackra

Spindel- eller bandväxten är en riktigt vacker krukväxt. Den är känd som “dålig mamma” i Mexiko eftersom dess avkomma växer på en pinne som blir över efter blomningen, fristående från den ursprungliga busken. Denna lättskötta växt har blad som framhäver blommorna mer; de är ljusgröna och går att odla i vatten eller jord.

För att växa ordentligt behöver den vatten två gånger i veckan under sommaren och en gång i veckan på vintern. Det kräver också mycket ljus, men inte direkt ljus.

7. Rexbegonia

Begonia rex
Rexbegonian finns i två nyansvarianter: grönt med vitt och grönt med rött eller rosa.

I begoniafamiljen hittar vi Rexbegonian, en av de vackraste små växterna med smyckade blad. Bladen är långsträckta och av en intensiv mörkgrön färg, som sticker ut med sin ljusgröna och vita mitt. Den finns även i en liknande variant som har röda nyanser.

Skötseln är relativt enkel. Denna växt vill ha indirekt lätt till måttlig vattning som inkluderar att du sprayar bladen också. Även om detta är en väldigt vacker och perfekt växt att ha inomhus, är det inte en bra idé för hem där det finns barn och husdjur, eftersom växten är giftig.

8. Corinocarpus är en växt med vackra blad

Corinocarpus är ytterligare en krukväxt som sticker ut för färgen på sina blad. De är små och långsträckta och har en vit och gräddfärgad kontur. Eftersom den växer ganska mycket kan du beskära den för att hålla den i passande storlek för det utrymme du har hemma.

En annan egenskap är att bladen är ganska köttiga, eftersom växten lagrar vatten i dem. Den är väldigt tålig, så du behöver inte lägga alltför mycket uppmärksamhet på att vårda den.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Gör vackra blomkrukor med återvunna material

9. Blomstervagga

Blomstervagga eller Tradescantia spathacea är en annan av de små växter med mycket vackra blad som vi vill rekommendera. Dess blad är iögonfallande eftersom de är mörkgröna på framsidan och mörklila på baksidan.

Växten har en kort stjälk från vilken spjutformade blad växer och blir 30 centimeter långa. Dessutom kan den få vita blommor i skärningspunkten mellan stjälken och bladen. Dess färger gör den definitivt till ett blickfång.

En växt med vackra blad.
Blomstervagga

10. Lyktrankan har också vackra blad

Lyktrankan är vacker med små, runda blad. Dessutom har varje stjälk många blad, vilket ger ett intryck av att de är som fallande radband.

Även om dess största attraktion är just dess köttiga blad, i vilka växten lagrar vatten, kan denna växt också få sköra, vita blommor.

Denna suckulent mår bra både inomhus och utomhus, eftersom den har anpassat sig en mängd olika klimat. Den kräver dock måttlig vattning och behöver stå så att den inte får direkt solljus.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.