5 behandlingar med kokosolja mot rupturer i huden
Vi drömmer alla om att ha perfekt och vacker hud. Men med åren brukar det samlas sår och märken på huden som förstör alla försök att uppnå detta. Rupturer – eller bristningar – i huden är nästan alltid resultatet av att huden blivit uttöjd vid graviditet eller vid drastiska viktförändringar.
En bra hjälp till dessa problem är behandlingar med kokosolja som dessutom har blivit en populär lösning.
Vad är rupturer i huden?
Rupturer är märken som formas i huden som ett resultat av uttöjning. Bland de vanligaste orsakerna finner vi viktuppgång eller viktnedgång, eller tillväxt av någon del av kroppen, vilket leder till att läderhuden – den mellersta av hudens tre skikt – slits sönder.
Även om de inte är estetiskt tilltalande så utgör de ingen hälsofara.
Varför är kokosolja användbart?
Kokosolja används till många olika ändamål både i köket och i hudvårdsbranschen, och det finns som ingrediens i många olika slags produkter.
Man har dessutom funnit att kokosolja har goda effekter i behandling av Alzheimers.
5 behandlingar med kokosolja för att lindra uppkomst av rupturer och sår i huden
När det kommer till att använda kokosolja för estetiska ändamål, speciellt i behandling av rupturer, har dess applikation upplevts som effektiv.
Här ska vi visa dig fem naturliga behandlingar med kokosolja som man kan använda för att få bort eller minska rupturer och ärr i huden.
1. Varm kokosolja
Tack vare kokosoljans rika innehåll av fettsyror, är det användbart och effektivt i behandlingar för att återfukta huden och göra den elastisk. Användning av kokosolja minskar synligheten av rupturer i huden och efter en tid, om man är ihärdig, kommer de att försvinna.
Ingredienser
- 2 matskedar kokosolja
Hur gör man?
- Värm först kokosoljan genom att lägga den i ett vattenbad.
- Stäng av värmen och flytta bort oljan från plattan när den fått ett flytande utseende.
- Låt oljan svalna bara tills den inte bränner din hud och applicera den sedan som varm på dina rupturer eller ärr i huden. Vi rekommenderar att man gör detta efter att man duschat eller badat.
- Massera in oljan med cirkulära rörelser och gör om detta varje dag.
- Mängden olja beror såklart på områdets storlek där rupturerna finns på din kropp.
2. Naturell kokosolja
Denna behandling är rätt så lik den tidigare men med denna behöver man inte använda köket. Det innebär att man applicerar kokosoljan utan att värma upp den innan.
Ingredienser
- 2 matskedar kokosolja
Hur gör man?
- Efter att du duschat rekommenderar vi att du låter huden vara lite fuktig för att underlätta absorptionen av kokosoljan.
- Ta kokosoljan i händerna och värm den mellan dem tills den smälter lite och blir lite mer flytande.
- Applicera sedan med cirkulära rörelser på rupturerna i huden som du önskar bli av med och speciellt på alla områden där de oftast uppkommer (låren, buken, höfterna eller midjan).
3. Aloe vera och kokosolja
Aloe vera är känt för sitt innehåll av vitaminer och näringsämnen. När det kombineras med kokosolja får man ett effektivt botemedel för att minska märken på huden.
Ingredienser
- 1 dl aloe vera-gel
- 1 dl kokosolja
- 5 droppar nyponolja
- 5 droppar olivolja (valfritt)
Hur gör man?
- Blanda kokosoljan och aloe veran i en djup skål i cirka fem minuter eller tills du får en jämn och tjock smet.
- Tillsätt några droppar olivolja om det känns nödvändigt.
- Tillsätt lite nyponolja och blanda igen.
- För att använda blandningen för att behandla rupturer, applicera då direkt på huden efter att du duschat och massera in den med cirkulära rörelser.
- Lämna på i 15 minuter innan du sköljer bort den och klär på dig.
4. Kokosolja och kaffe
Den smuliga och grova texturen av kaffe förbättrar cirkulationen, samt stimulerar återfuktande då det kombineras med kokosolja. Efter en längre tids användning bidrar det till att minska mängden och storleken på rupturer och ärr i huden.
Ingredienser
- 100 g malet kaffe
- 3 matskedar kokosolja
- ½ dl aloe vera
- 3 matskedar vatten
Hur gör man?
- Lägg alla ingredienser i en djup skål och blanda med en träsked tills du får en len och tjock massa.
- Denna mängd av blandningen kommer vara tillräcklig för flera appliceringar, så du kan förvara den i burk med lock på ett mörkt ställe.
- Ta så mycket av blandningen som du behöver och massera in i huden i fem minuter med cirkulära rörelser efter duschen.
- Lämna på huden i 30 minuter och skölj bort med rikligt med vatten.
- Gör denna procedur varje dag.
5. Kokosolja och E-vitamin
E-vitamin är känd för sina återfuktande egenskaper och för sina goda effekter på huden rent allmänt. Detta är på grund av att den har egenskaper som motverkar hudens åldrande.
Applicera denna typ av behandling med kokosolja varje dag för att redan efter en kort tid se stor lindring av dina rupturer och ärr.
Ingredienser
- 2 matskedar kokosolja
- 5 E-vitaminkapslar
Hur gör man?
- Värm kokosoljan i vattenbad tills den är i flytande form.
- Öppna de fem kapslarna av E-vitamin och kombinera innehållet med kokosoljan.
- Applicera blandningen på huden och massera in med cirkulära rörelser.
- Lämna på huden i 10 minuter och skölj bort med rikligt med vatten.
- Gör om två eller tre gånger per dag.
Dessa fem behandlingar är väldigt effektiva för att ta hand om rupturer i huden. Däremot kan man vara tvungen att vända sig till mer specialiserad behandling beroende på djupet och storleken av ärren, och typen av hud. I detta fall behöver man hjälp av en dermatolog.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ortí, J. E. de la R., Álvarez, C. S., Sabater, P. S., Cayo, A. M. B., Castillo, S. S., Rochina, M. J., & Yang, I. H. (2017). Influencia del aceite de coco en enfermos de alzhéimer a nivel cognitive. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.780
- FEDAPAL. (1987). Usos industriales de los aceites de palma y coco. Revista Palmas.
- Klein, A. D., & Penneys, N. S. (1988). Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
- Senet, P. (2008). Fisiología de la cicatrización cutánea. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(08)70356-X