9 knep för att hålla dina händer vackra och unga

Givet att våra händer hela tiden behöver återfuktas borde du försöka att alltid ha med dig en återfuktande kräm i väskan när du känner att de börjar bli torra.
9 knep för att hålla dina händer vackra och unga
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Från att man stiger upp på morgonen tills det är dags att lägga sig arbetar händerna hela dagen. Därför är det viktigt att ta bra hand om dem. Vi kommer i denna artikel att ge dig lite olika knep och behandlingar för att vårda dina hårt arbetande händer och hålla dem vackra och unga.

1. Tvätta och desinficera dem

Tvätta händer

Händernas hygien är det viktigaste för att hålla dem rena och fria från mikroorganismer som påverkar hälsan. Om möjligt bör du tvätta dem innan varje måltid, efter att du har använt en dator och efter att du har gått på toaletten, mm.

Använd en neutral och mild tvål för att inte ändra hudens pH-värde. Du kan även använda en antibakteriell gel.

Vill du läsa mer? Läs: Gör en hemgjord tvål med morötter

2. Använd en återfuktande kräm

Som är fallet med många andra delar av kroppen måste händerna återfuktas för att inte bli torra. Du bör använda en bra återfuktande kräm när du ska gå ut, efter att du har tvättat dig eller närhelst det behövs.

3. Använd handskar

Gummihandskar

Tvättmedel och kemiska produkter för rengöring är aggressiva för huden och händerna. För att undvika problem är det bäst att använda gummihandskar när du sysslar med rengöring i hemmet.

4. Undvik varmt vatten

Varmt vatten kan ta bort de naturliga oljorna i huden och orsaka torrhet och slapphet. Försök att istället tvätta dem med ljummet vatten, men allra helst med kallvatten.

5. Gör en naturlig exfoliering

När döda hudceller ackumuleras kan ge uppkomst till märken på huden. För att få bort döda hudceller rekommenderas att du använder en bra produkt för exfoliering, oavsett om det är en kommersiell produkt eller en gjord på naturliga ingredienser.

Applicera en liten mängd och gnugga varsamt med båda händerna.

6. Glöm inte bort manikyr

Nagellack

Manikyr är en estetisk behandling du kan göra en gång i veckan för att rengöra händerna ordentligt och fixa naglarna. Det inkluderar att du kortar och trimmar naglarna, exfolierar huden och även målar och dekorerar naglarna om du vill.

7. Citron

Citronens sammandragande och antibakteriella egenskaper är perfekta för att ta bort döda hudceller, bakterier och dåliga lukter på händerna.

Gnugga en citron på händerna för att applicera juicen innan du går och lägger dig. Låt verka i 5 minuter och skölj sedan med ljummet vatten, och du kommer att märka hur händerna blir mjuka och rena.

8. Uppfriskande mask

Om dina händer är inflammerade och röda ska du inte tveka att använda denna enkla huskur: Mosa en kokad potatis och blanda med lite olivolja. När massan är ljummen, applicera den på händerna och låt verka i 15 minuter. Skölj sedan med vatten.

9. Behandling för att stärka händerna och naglarna

Blomma i händer

Om du vill minska påverkan från fria radikaler på dina händer och naglar kan du förstärka dem med en naturlig behandling:

Ingredienser

Tillredning

  • Ta fram en kastrull och ha i två droppar av vardera olja. Låt stå på svag värme.
  • Låt svalna och ha i lite citronjuice.
  • Häll blandningen i en bytta och sänk ner händerna i 10 till 15 minuter.

Glöm inte bort att läsa: Råd för att få starka naglar


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.