Ricinolja för hälsa och skönhet

Ricinväxtens frön är giftiga, vilket är anledningen till att vi använder ricinolja med måtta och försiktighet. Den rekommenderas för att behandla solbränna och infektioner, men i för stora mängder kan huden irriteras.

Ricinolja har många användningar och kan hittas i många industriella produkter, inklusive kosmetika. I denna artikel kommer du hitta de bästa och minst kända användningarna för ricinolja när det kommer till skönhet och hälsa.

Ricinoljans historia och användningsområden

Ricinolja extraheras från en växt vid namn ricinus communes och hittas i den tropiska delen av världen. Den används främst i industrier som producerar färg, färgämnen och lacker, i bränsle samt i framtagningen av kosmetika. Den kan även behandla kapillära problem och har en vårdande effekt på hud och hår. Ricinolja må tillverkas genom en specialiserad process, men du kan använda de olika versionerna på hundra olika sätt.

Ricinolja för huden

Om du har hudproblem eller vill att din hy ska få mer lyster kan ricinolja hjälpa dig. Den har använts i skönhetskrämer i många år. På grund av dess sammansättning och egenskaper har den även använts i tvålar, dofter och farmaceutiska produkter.

Om du lider av mörka fläckar på grund av utsättning för solen, akne eller vårtor kan ricinolja hjälpa dig behandla dessa tillstånd. Den kan appliceras direkt på ärr för att snabba på läkeprocessen och anses även fungera desinfekterande. Notera att du kan drabbas av irriterad och känslig hud om du använder oljan för mycket och under längre perioder. Rådfråga en läkare för att undvika dessa bieffekter.

För personer som lider av håravfall kan ricinolja hjälpa med hårtillväxten samt göra det starkare och ge det mer volym.

Om du är på jakt efter något som kan sakta ner tidens tand kan ricinolja hjälpa dig med ansiktsrynkor och uttorkad hud. Oljan gör huden fastare och ger den ett mer ungdomligt utseende. När den kombineras med andra vegetabiliskt baserade oljor kan den även hjälpa till att behandla torrt eller fett hår samt mjäll. Ditt hår blir skinande och mer lätthanterligt.

Förbättra din kropp från insidan och ut

Ledgångsreumatism

Ricinolja har även använts för att behandla artritrelaterade tillstånd, inklusive osteoartrit och ledsmärtor. Konsultera med en läkare du litar på innan du inkluderar ricinolja i din behandling för att försäkra att du använder tillräckliga kvantiteter och inte stör behandlingar eller läkemedel som du redan använder.

Det medicinska fältet anser även att ricinolja är ett naturligt botemedel mot förstoppning och matsmältningsbesvär. Den har använts som ett naturligt laxermedel i många år, men du bör vara försiktig när du använder ricinolja för att behandla dessa tillstånd eftersom det kan finnas bieffekter.

Kom ihåg…

Använd alltid ricinolja med försiktighet. Fröna som extraheras är giftiga och kan ha skadliga hälsoeffekter. Använd alltid ett pålitligt märke av ricinolja eller ett som har rekommenderats av läkare för att försäkra att det är en kvalitetsprodukt som presterar bra.

MER FÖR DIG