Kiselsyragel är mer användbart än vad du trodde

Här ska du få veta hur du kan använda de små påsarna av kiselsyragel som ligger och skräpar där hemma. Ta en titt på hur du kan få nytta av dem!
Kiselsyragel är mer användbart än vad du trodde

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När någon nämner ordet kiselsyragel (eller “silica gel” som det heter på engelska) vet du kanske inte direkt vad som menas. När vi snackar om kiselsyragel pratar vi om de små påsarna av cellulosa med hårda kulor inuti.

Vi hittar dem vanligtvis i skolådor eller inuti väskor. Detta är på grund av att materialet har väldigt bra absorberande eller fuktuppsugande egenskaper. Det är faktiskt den mest effektiva produkten i världen för att suga upp fukt från omgivningen. 

Det är en kemisk substans som har en färg och ett utseende som påminner om kristall. Den är porös, trögrörlig och luktfri. Det går inte att lösa upp den i vatten eller någon annan vätska.

Dess egenskaper är otroliga och därför vill vi i denna artikel berätta för dig vilken användning man kan ha för den i hemmet.

Användningsområden för kiselsyragel i hemmet

Oftast kommer dessa påsar utan någon slags anvisningar för användning, och därför hamnar de allt som oftast i soporna.

På paketet står det bara “silica gel” (kiselsyragel) och att det är en produkt som inte bör konsumeras under några som helst förhållanden. Det finns dock andra sätt att använda dessa små påsar på som vi vill berätta mer om här.

Rostande verktyg

Förhindra rostbildning

Du kan förlänga livslängden på dina rakblad genom att förvara dem i en låda tillsammans med denna absorberande produkt efter varje användning. Den fukt som är kvar på rakbladet kommer att torka bort och det kommer inte att börja rosta.

På samma sätt kan du skydda dina verktyg från rost; lägg några påsar i din verktygslåda. Dina verktyg kommer att hållas i gott skick en längre tid.

Rädda din blöta smartphone

Om du har haft otur och din smartphone har blivit blöt, kan du använda dessa små påsar av kiselsyragel för att absorbera fukten.

Vi kan alla gör-det-själv-tricket att lägga mobilen i ris. Det kommer dock att vara mycket mer effektivt om du har dessa kulor, och du kommer att få bättre resultat.

Skydda papper från att bli blöta

Ett annat sätt att använda påsarna på är att skydda kvaliteten på gamla fotografierOm du är rädd att dina foton kommer att förfalla med tiden rekommenderar vi dig att lägga dem i en låda med ett par påsar kiselsyragel.

Förutom att skydda fotografier kan påsarna också användas till att skydda värdefulla dokument.

Kiselsyragel kan hålla fukten borta från resväskor

Håll jackor, väskor och ryggsäckar torra

Läder och päls är känsliga varor som kräver särskild omsorg. För att undvika att de ska bli skadade kan du lägga kiselsyragel i fickorna.

I och med att gelen förutom fukt även absorberar dålig lukt kan det vara en bra idé att lägga påsarna i din gymväska.

Slutligen kan det vara bra att använda dem i dina resväskor. Resväskor kan ofta ligga slutna i flera månader och de kan då förfalla, börja lukta illa eller bli fuktiga. Med hjälp av kiselsyragel kan du känna dig trygg i att väskan kommer behållas torr och fräsch.

Andra sätt att använda kiselsyragel

Förutom allt vi nämnt ovan är kiselsyragel även bra på att absorbera fukt från en immig vindruta. Genom att helt enkelt lägga några små påsar på instrumentbrädan kommer du fort att märka att glaset inte blir immigt lika lätt.

Kiselsyragel kan även bevara egenskaperna hos frön. Om du gillar att pyssla i trädgården och köper stora mängder frön, kan du placera några små påsar av kiselsyragel i samma låda eller skåp där du förvarar fröna. Då håller de sig bra en längre tid och försämras inte på grund av fukt.

Solrosfrön

Dessutom kan de läggas i stora påsar av djurfoder. Om du bor i ett område med hög luftfuktighet behöver du inte oroa dig om att maten ska bli unken. Den kommer då att bevaras torr. Glöm bara inte att ta ut dem och var försiktig så att du inte har sönder påsarna.

Som du ser finns det många sätt att använda dessa små påsar på. Om du stöter på någon sak, något klädesplagg eller någon möbel som du tror lätt kan drabbas av fukt och få skador efter en tid, använd då några påsar kiselsyragel för att upprätthålla dess skick.

Du då? Vad gör du med påsar av kiselsyragel?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.