Känn igen de tidiga tecknen på hypotyreos hos kvinnor

Trots att det är en kronisk sjukdom kan en patient med lämplig behandling, hälsosam kosthållning och motion leva ett normalt liv utan komplikationer.
Känn igen de tidiga tecknen på hypotyreos hos kvinnor

Senaste uppdateringen: 29 december, 2018

I den här artikeln kikar vi närmare på de viktiga tecknen att hålla utkik efter vid hypotyreos hos kvinnor och ger förslag på livsmedel som behandlar problemet naturligt. Hypotyreos är en medfödd sjukdom som ofta drabbar kvinnor eftersom de är mer benägna att utveckla autoimmuna problem under sin livstid, vilket gör dem mer mottagliga för detta tillstånd.

Regelbundna besök hos läkaren är viktigt för att få en diagnos och behandla sjukdomen så att den inte fortskrider. Symtom såsom koncentrationssvårigheter, minnesförlust och extrem utmattning kan relateras till stress på jobbet eller i hemmet, men det kan också vara en indikator på att sköldkörteln sviker.

Detta lilla kroppsorgan ansvarar för att kontrollera dina primära metaboliska nivåer, reglera hormoner och fördela energi genom din kropp för att stödja funktionen av diverse organ.

Tar blodtryck

När sjukdomen uppenbarar sig kan du komma att genomgå följande symtom:

  • Torr hud och skört hår
  • Svaga naglar
  • Utmattning
  • Långsamma reflexer
  • Dålig koncentrationsförmåga och dåligt korttidsminne
  • Depression och humörsvängningar
  • Viktuppgång
  • Känslighet för kyla
  • Förhårdnader
  • Högt blodtryck

Det är för att kvinnor har färre sköldkörtelhormon som det är lättare för dem att utveckla sjukdomen. Din förbränning saktar då ner och immunförsvaret försvagas snabbt. Istället för att skydda din kropp börjar dina vita blodceller att attackera sköldkörteln, vilket får mikrotumörer att utvecklas som så småningom kan komma att bli cancerartade.

Gravida kvinnor måste vara extra försiktiga eftersom en tyngre kroppsvikt kan leda till en minskad produktion av sköldkörtelhormon. Lyckligtvis finns det många olika behandlingsalternativ för att sakta ner utvecklingen av hypotyreos hos kvinnor.

Vad är den bästa behandlingen för hypotyreos hos kvinnor?

Värk i halsen

Symtomen på hypotyreos hos kvinnor inträffar inte alltid samtidigt vilket är varför en ordentlig diagnos förlitar sig på laboratorietester. Kvinnor under 21 års ålder bör vända sig till en expert för att identifiera en lämplig behandlingsplan i enlighet med sina symtom.

Det är möjligt att p-piller eller andra hormonella preventivmedel kan påverka effekterna av mediciner utskrivna av en läkare. I det fallet är det troligt att patienten måste ta en individuell dos av levotyroxin eller liknande medicin för resten av livet.

Det är lite svårare att förskriva rätt medicin för en patient som visar tecken på hjärt- eller lungtillstånd. Därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller för att kunna avfärda möjliga samspel förknippade med dessa sjukdomar och för att kunna spåra uppkomsten av negativa sidoeffekter såsom illamående och återkommande huvudvärk.

Hypotyreos medföljs ofta av en dålig binjurefunktion som ofta är svårt att lindra även om du tar läkemedel. Det är anledningen till att kortikosteroider (binjurebarkhormoner) ofta blir administrerade vid sidan om den inledande behandlingen.

Citron med vatten

Vissa av rekommendationerna från experter inkluderar att upprätthålla en hälsosam kosthållning med ett stort vätskeintag för att hålla kroppen återfuktad. Motion spelar också en viktig roll i syresättningen av blodomloppet, vilket kan gynna patienten avsevärt när det kommer till hypotyreos hos kvinnor.

Naturliga behandlingar i hemmet

Du kan behärska besvären med några naturliga alternativ som hjälper till att underlätta läkeprocessen och kan få dig att må lite bättre. Några av de mer vanliga behandlingarna inkluderar:

Bönor

Bönor i gryta

Bönor innehåller ett ämne känt som niacin. Niacin ansvarar för att stimulera produktionen av steroidhormoner som reglerar stressnivåer och håller kroppen balanserad. De är ett utmärkt sätt att hålla kortisolnivåer från att stiga och minska sjukdomsgraden.

Tillredning

Blötlägg dina bönor över natten och tillaga dem i 30 minuter. Spara spadet från tillagningen.

Vad är det bästa sättet att få i sig det?

Drick ungefär 1 dl av spadet på morgonen i två veckors tid och låt sedan kroppen vila i två veckor. På så sätt kan du bedöma effekterna och se hur din kropp reagerar.

Honung och te på polejmynta

Honung i skål

Honung och polejmynta är tillsammans en effektiv behandling mot hypotyreos då de förser din kropp med väsentliga näringsämnen såsom järn och kalium.

Tillredning

Koka 2 dl vatten och tillsätt en matsked av blad från polejmynta och lite honung.

Vad är det bästa sättet att få i sig det?

Drick teet varje morgon efter frukost för att polejmyntan inte ska bli för skarp på tom mage.

Kelp

Kelp kan hjälpa dig

Kelp – en sorts alg – innehåller mycket jod, vilket är en av sammansättningarna som din kropp inte kan producera naturligt och vars brist kan bidra till att sjukdomen utvecklas. Dessutom innehåller marinalger andra mineraler, såsom kalcium, kalium och järn, som kan lindra dina symtom och underlätta upptaget av utskrivna mediciner.

Vad är det bästa sättet att få i sig det?

Använd rå kelp eller annan alg i dina sallader eller ångkoka dem först. Du kommer snart att märka hur mycket det hjälper kroppen.

Idag drabbar hypotyreos nästan 1,000 fler kvinnor om året, men framsteg inom forskning och medicin hjälper redan till att kontrollera detta degenerativa tillstånd så att du så småningom kan känna dig som vanligt igen.

Genom att följa en hälsosam livsstil, upprätthålla en hälsosam och balanserad diet och motionera regelbundet kan du enkelt undvika många av symtomen vid hypotyreos hos kvinnor.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.