Kanel för att minska glukos och kolesterol
Kanel är en utomordentlig huskur som effektivt hjälper till att minska glukos- (blodsocker) och kolesterolnivåer. Kanel är också en naturlig kur som kan användas helt utan fruktan, eftersom den inte innehåller några kemikalier.
Kan kanel minska glukos i blodet?
Kanel är en mycket vanlig kökskrydda runt om i världen. Större delen av alla bakverk, kakor och även smoothies innehåller lite kanel. Den är också ofta rekommenderad inom naturmedicinen för olika hälsobehandlingar.
För en tid sedan gjordes en studie på 70 människor med typ 2-diabetes. De lade till 6 gram kanel till sina dagliga kostvanor i 40 dagar. Detta ledde till en minskning av glukosnivåerna med upp till 29 % hos var och en i studien.
Kan kanel minska kolesterolvärdet?
Kanel är tämligen effektivt på att bekämpa det “dåliga” kolesterolet och det bevisades av samma forskare som gjorde studien med glukosnivåerna. De lät människor med höga kolesterolvärden lägga till kanel i sin diet och det ledde till sänkningar av kolesterolvärdena på mellan 7 till 27 %.
Hur intar jag kanelen?
Kanel kan förtäras på en mängd olika sätt. Du kan ha den i kakor, drycker eller helt enkelt göra en infusion för att dricka den som ett gott te. För att göra teet kokar du först upp vatten i en kastrull och sedan lägger du i kanelstängerna eller 1 matsked mald kanel. Sätt på locket och låt det dra i några minuter. Söta sedan med lite honung innan du dricker det.
Ett annat välsmakande sätt att få i sig kanelen är genom att tillsätta mald kanel i kaffet, juicen, müslin eller vilken annat vätska du än dricker under dagen. Du kan också tillsätta kryddan i bakverk och desserter.
Kanel är lätt att få tag på och det är inte heller dyrt. Av den orsaken finns det ingen anledning att inte alltid ha kanel hemma. Du bör välja kanelstänger framför mald kanel eftersom stängerna innehåller mer av kryddans koncentrerade hälsofördelar.
Kom dessutom ihåg att även om kanel är mycket effektivt när det kommer till att gå ned i och behålla vikten, samt för att minska glukos- och kolesterolvärden, får du aldrig sluta ta den medicin din läkare har ordinerat till dig. Istället kompletterar du din medicinska behandling med den här naturliga huskuren – men se till att först fråga din läkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 26(12), 3215–3218. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
- Mang, B., Wolters, M., Schmitt, B., Kelb, K., Lichtinghagen, R., Stichtenoth, D. O., & Hahn, A. (2006). Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation, 36(5), 340–344. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2006.01629.x
- Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 50(9), 822–834. https://doi.org/10.1080/10408390902773052