Kanariefrön för att reglera kolesterolet och gå ner i vikt

Bland de många egenskaperna är enzymet som ryms in kanariefröet väldigt fördelaktigt när det kommer till att minska skadliga fetter som kolesterol. Detta till synes ovanliga val eliminerar också överskottsvätska.
Kanariefrön för att reglera kolesterolet och gå ner i vikt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanariefrön har på senare tid blivit väldigt populära världen över. Det är den vanligaste maten till tama fåglar, men vad många inte vet är att människor också kan äta kanariefrön och att de faktiskt innehåller en mängd olika näringsrika egenskaper som gör dem fördelaktiga för hälsan. Nu när dessa fördelar är allmänt accepterade har flertalet hälsoexperter gått ut med rekommendationer att lägga till kanariefrön som ett supplement till alla möjliga sorters kosthållningar.

Med det som bakgrund hävdar vi att kanariefrön kan vara användbart för att bränna ett överskott av kroppsfett, minska kolesterolhalten och även bekämpa diabetes. Eftersom det är många där ute som fortfarande inte känner till fördelarna med kanariefrön delar vi i agens artikel med oss av vad kanariefrön är och hur man får i sig dem.

Näringsvärden i kanariefrön

Trots sin storlek har kanariefröet ett överraskande antal näringsfördelar. Enbart 100 gram ger dig:

 • 212 kalorier (kcal)
 • 55 g kolhydrater
 • 14 g protein
 • 50 mg kalcium
 • 300 mg fosfor
 • 2 g fett

Kanariefrön för din hälsa

blodceller i venen

Tack vare sitt enastående näringsinnehåll kan regelbunden konsumtion av kanariefrön gynna din hälsa på en mängd olika sätt. Fröna innehåller ett enzym känt som lipas. Lipas stimulerar rening av artärerna genom att sönderdela skadliga lipider (fetter) inklusive kolesterol och triglycerider. Det har också positiva effekter på överviktiga patienter eftersom det stödjer förbränningen av lagrade fetter i olika delar av kroppen. Det är ett utmärkt sätt att rikta in sig på problemområden såsom celluliter och bukfett.

Men det är inte allt! Kanariefrön har ett väldigt högt antioxidantinnehåll som gynnar din hud och kropp genom att stoppa påverkan av fria radikaler. Fröna kan också verka kraftfullt vätskedrivande vilket behandlar vanliga problem som vätskeretention.

Enzymerna i kanariefrön har dessutom en antiinflammatorisk påverkan som gör dem till ett utmärkt alternativ för att skydda din lever och bukspottkörtel. Det stimulerar bukspottsfunktionen som in sin tur hjälper till att kontrollera blodsocker och bekämpa diabetes.

Vilket är det bästa sättet att få i sig kanariefrön?

kanariefrön och mjölk

En hel del människor gillar att ha frön i sina sallader, smoothies och även soppor. Men majoriteten fördrar att göra vegetabilisk mjölk eller vatten med fröna .

Ingredienser

 • 5 matskedar kanariefrön (50 g)
 • 200 ml vatten (för blötläggning)
 • 1 liter vatten (för mixning)

Tillredning

 • Blötlägg kanariefröna i vatten över natten.
 • På morgonen gör du dig av med vattnet från blötläggningen och tillsätter fröna till din mixer tillsammans med en liter vatten. Du kan också ersätta vattnet med sojamjölk eller liknande alternativ.
 • Mixa ingredienserna i några minuter tills vattnet börjar få en vitaktig färg.
 • Filtrera vätskan med en ostduk för att få en slät mjölk fri från skal.
 • Förvara på en sval plats eller i kylskåp.

Hur bör man få i sig kanariefrön för ett bättre kolesterolvärde?

Om ditt huvudsakliga mål av att tillsätta mjölken till din kosthållning för att kontrollera ditt kolesterolvärde bör du göra följande: Drick en kopp det första du gör på morgonen på tom mage och drick en andra kopp innan du går och lägger dig. Kom ihåg att fröna har en vätskedrivande effekt, så du kan komma att upptäcka att du måste urinera lite oftare.

Följ denna inledande regimen i tre veckor i följd, eller mer om du tror att det behövs. Efter den ingående fasen fortsätter du helt enkelt att dricka mjölken regelbundet upp till tre gånger i veckan.

Hur bör man få i sig kanariefrön för att gå ner i vikt?

person mäter sig med måttband runt midjan

Till att börja med måste vi poängtera att mjölk från kanariefrön inte är en “mirakeldryck” eller en kraftfull fettförbrännare. När du tillsätter mjölk på kanariefrön till en hälsosam viktminskningsplan arbetar den för att stötta din kosthållning, givet att du tränar regelbundet och äter rätt. Om ditt mål är att gå ner i vikt bör du börja din dag med att dricka en kopp på tom mage för att sedan dricka resterande mängd innan varje huvudsaklig måltid.

Tack vare det höga fiberinnehållet kommer du att känna dig mättare vilket gör att du inte äter för mycket under måltiderna. Börja lägga till dessa frön i din kosthållning och se vad de kan göra för din hälsa, nu när du vet att de inte bara är till för fåglar!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Abdel-Aal. E-SM.; Hucl, P.; Sosulski, F. W. Characteristics of canaryseed (Phalaris canariensis L.) Starch. Starrch/Stärke (1997).
 • Annema W, Tietge U. Role of hepatic lipase and endothelial lipase in high-density lipoprotein-mediated reverse cholesterol transport. Current Atherosclerosis Reports. Marzo 2011. 13 (3): 257-265.
 • Canaryseed Development Commission of Saskatchewar. Canaryseed (Phalaris canariensis) nutrient composition of canary seed groats. Mayo 2016.
 • García Glória. Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. (2012).
 • Government of Canada. Information for what-allergic individuals. Canary seed. Febrero 2020.
 • Madrigales-Ahuatzi E, Pérez-Gutiérrez R. M. Evaluation of anti-inflammatory activity of seeds of Phalaris canriensis. Drug Research. Enero 2016. 66 (1): 23-7.
 • Mason E, L’Hocine L, et al. Hairless canary seed: a novel cereal with healthy promoting potencial. Nutrients. Septiembre 2018. 10 (9): 1327.
 • Pérez Gutiérrez M, Madrigales Ahuatzi E, et al. Ameliorative effect of hexane extract of Phalaris canariensis on hight fat diet-induced obese and streptozotocin-induced diabetic mice. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. Enero 2014. 145901.
 • Ros E, Hu F. B. Consumption of pant seeds and cardiovascular health: epidemiological and clinical trial evidence. Circulation. Julio 2013. 128 (5): 553-565.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.