Kan musik hjälpa dig att studera bättre?

Det är normalt för många att lyssna på musik när de studerar och pluggar. Dagens artikel berättar vad vetenskapen har att säga om denna kombination, så läs vidare!
Kan musik hjälpa dig att studera bättre?
Andrés Carrillo

Skriven och verifierad av psykolog Andrés Carrillo.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Musik är ett verktyg som kan förbättra prestationsförmågan när man studerar, men man måste ta hänsyn till att inte alla människor reagerar på samma sätt på hörselstimuli. Därför bör man vara försiktig. Vissa behöver till exempel en lugn miljö för att koncentrera sig på studierna, medan det för andra hjälper att lyssna på musik i bakgrunden för att studera bättre i och med att det förbättrar deras koncentration.

Hur kan musik hjälpa dig att studera bättre?

Den auditiva inlärningsstilen stimulerar områden i hjärnan som är predisponerade för att förvärva kunskap. Att lyssna på musik är med andra ord användbart om du har möjlighet att lära dig genom ljud. Detta gäller särskilt för att lära sig ett språk.

En annan viktig sak att tänka på är förmågan att koncentrera sig. Det vill säga, alla människor gör inte detta på samma nivå. Det är naturligt för vissa att kunna studera i en hektisk miljö, medan minsta lilla ljud kan att avbryta koncentrationen hos andra.

Låt oss titta närmare på de bästa sätten att dra nytta av musik under din studietid. Kom ihåg att alla är olika och att personer med en auditiv inlärningsstil är mer benägna att dra nytta av det.

kvinna lyssnar på musik i hörlurar
Musik stimulerar inte alla på samma sätt, så vissa tycker att det hjälper dem att studera medan andra inte alls kan koncentrera sig med musik på.

1. Lyssna på musik med måttlig volym

Hjärnan kan fokusera på att studera när man lyssnar på musik med måttlig volym. I det här fallet ger det en avslappnande effekt som hjälper till att upprätthålla kontinuiteten. Nivån av mental utmattning minskar därmed.

2. Att lyssna på klassisk musik hjälper inlärningen

Studier som den som citeras nedan stöder fördelarna med klassisk musik när man studerar. Enligt studier fungerar vissa melodier bättre än andra, så testa gärna på denna metod för att se vilka som fungerar bäst för dig.

3. En spellista

En fördel är att skapa en spellista för att undvika långa pauser. Ju färre pauser du har, desto effektivare blir din studietid. En spellista bör vara minst två timmar lång.

Nackdelar med att lyssna på musik när du ska studera

Allt är inte fördelaktigt när det gäller att lyssna på musik medan man studerar, och det finns vissa nackdelar. Följande lista innehåller de negativa aspekterna av musik under koncentration.

1. Det avleder uppmärksamhetens fokus

Som du kanske redan vet kan inte alla “multitaska” och göra flera saker samtidigt. Det innebär att vissa behöver söka en lugn miljö för att fokusera på sina studier. Kort sagt, hjärnan kan inte ignorera musik.

2. Att lyssna på musik normaliserar låg produktivitet

Klassisk konditionering uppstår när du vänjer dig vid att lyssna på musik medan du studerar. Kort sagt, studietiden blir en villkorlig stimulans för melodier. Det betyder att du förväntar dig att ha bakgrundsmusik varje gång du pluggar.

Detta tillstånd påverkar produktiviteten när du blir beroende av musik för att studera, och hjärnan har inte en chans att lyckas fokusera.

3. Att lyssna på musik leder till onödig kontakt med enheter

Det är vanligt att människor lyssnar på musik via sina mobila enheter och använder appar som YouTube för att göra det. Detta är en dubbel distraherande faktor.

Studier i ämnet

School of Medicine vid Stanford University genomförde en av studierna som visade fördelarna med klassisk musik för hjärnan 2007. Den avslöjade följande:

  • Denna typ av musik främjar lagring och tolkning av information. Detta beror på att harmoniska melodier med en måttlig volym ökar en persons koncentration.
  • Klassisk musik motsvarar ett träningspass i hjärnan. Klassisk musik under studietiden stärker alltså de hjärnområden som involverar uppmärksamhet, tolkning och förutsägelse av händelser.

Dessa resultat tyder på att personer som lyssnar på den här typen av musik medan de studerar kommer att klara sig bättre inom det akademiska området. Detta beror på att deras hjärna får förmågan att bättre tolka ny information.

En nyligen genomförd studie från 2019 visade att musik aktiverar neurala njutningscentra. Det avslöjar också att när vi lyssnar på vår favoritmusik ökar vår motivation.

noter och fiol
Vetenskapliga studier har utvärderat effekten av klassiska melodier på hjärnan och noterar musikens förmåga till hjärnstimulering.

Att välja typ av musik när du ska studera

Baserat på vad vi har sagt hittills kan vi tillämpa några regler för att bättre välja musik för studier. Det är nödvändigt att hålla en måttlig volym hela tiden så att ljudet inte stör dig.

Dessutom hjälper dessa effektiva tips dig att förbättra din koncentration:

  • Helst bör du välja en typ av musik som uppmuntrar intellektuell förmåga, som exempelvis klassisk musik – enligt ovanstående studier.
  • I vissa fall är dina studieämnen inte nya och ger dig ingen ny information, utan förstärker bara befintlig information. I dessa fall kan du kan välja din favoritmusik.
  • Spela inte musik på din mobiltelefon eftersom detta tvingar dig att ha den i närheten och interagera med den. Detta är kontraproduktivt när du ska försöka koncentrera dig.

När ska man välja tystnad?

Trots fördelarna med att lyssna på musik medan du studerar, finns det tillfällen då du kan behöva en lugn miljö för att göra det. Som du vet är allt i överflöd skadligt. I det här fallet kan du annars bli beroende av att lyssna på musik varje gång du studerar.

Slutligen, använd hellre musik för de mer avancerade stadierna av dina studier när du redan har fått en första inblick i ämnet. Med andra ord, du bör studera i det tysta i inledningsskedet eller när du behöver koncentrera dig fullt ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Miriam Albusac Jorge. “La Música de Beethoven En La Investigación Fisiológica Del Electrocardiograma a La Imagen Por Resonancia Magnética.” Cuadernos de investigación musical 11 (2020): 216–244. Cuadernos de investigación musical. Web.
  • Cantú Cervantes, Daniel. “Revisión Sobre Los Efectos de Estudiar Con Música de Fondo y Sobre Los Efectos Del Entrenamiento Musical En El Aprendizaje.” Revista de Psicología y Ciencias del Comportamiento de la Unidad Académica de Ciencias Jurídicas y Sociales 11.2 (2020): 147–168. Revista de Psicología y Ciencias del Comportamiento de la Unidad Académica de Ciencias Jurídicas y Sociales. Web.
  • Mantilla, Sandra P. “Enfermedades neurológicas y problemas de atención.” Acta Neurol Colomb 22.2 (2006).
  • Reward prediction tells us less than expected about musical pleasure Rémi de FleurianPeter M. C. HarrisonMarcus  . PearceDavid R. Quiroga-Martinez 
  • Devarajan Sridharan, Daniel J. Levitin, Chris H. Chafe, Jonathan Berger, Vinod Menon, Neural Dynamics of Event Segmentation in Music: Converging Evidence for Dissociable Ventral and Dorsal Networks, Neuron, Volume 55, Issue 3, 2007, Pages 521-532, ISSN 0896-6273, https://doi.org/10.1016/j.neuron.2007.07.003.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.