Kan man använda ättika som desinfektionsmedel?

Använder du redan ättika som desinfektionsmedel och rengöringsmedel runt om i huset? Var försiktig, för det är inte så effektivt som du kanske tror. Fortsätt läsa för att ta reda på vad du bör och inte bör rengöra med ättika!
Kan man använda ättika som desinfektionsmedel?

Senaste uppdateringen: 07 april, 2023

Du har säkerligen hört att ättika är ett bra desinfektionsmedel att använda runt om i huset – förutom att det är ett extraordinärt kulinariskt komplement, förstås! Människor har i många tider använt detta för att rengöra kök, badrum och andra ytor i huset.

Ättika som rengöringsprodukt är väldigt effektivt för att eliminera obehaglig lukt och ta bort smuts. Det går också att blanda det med andra ämnen, såsom bikarbonat, för effektivare resultat.

Du måste dock vara försiktig när du använder ättika. Det är definitivt ett effektivt rengöringsmedel, men inte riktigt lika bra som desinfektionsmedel. Fortsätt läsa för att ta reda på de bästa användningarna för ättika och när man istället ska använda ett desinfektionsmedel.

Är ättika ett bra desinfektionsmedel för hushållet?

Ja och nej. Termerna rengöring och desinfektion är olika, även om många ofta använder dem för att uttrycka samma sak. För att tydliggöra så tar rengöringsprodukter bort smuts, skräp och även vissa bakterier från en viss yta.

Desinfektionsmedel, å andra sidan, dödar eller neutraliserar faktiskt bakterier och virus. Efter att ha gjort detta förtydligande kan vi med säkerhet säga att ättika är en utmärkt naturlig rengöringsprodukt. Det beror på att den innehåller 5% ättiksyra, vilket är mer än tillräckligt när det gäller att ta bort smuts, damm och fettrester.

Som vi nämnde ovan är ättika inte lika effektivt som desinfektionsmedel, så dess användning i detta avseende är ganska begränsad. Det är till exempel endast effektivt mot vissa typer av skadliga mikroorganismer som Salmonella och E. coli. Läs vidare för att lära dig om två fallstudier som diskuterar desinficeringsegenskaper hos ättika.

Kvinna håller i en bricka med naturliga rengöringsprodukter..
Det finns många naturliga rengöringsprodukter, men inte alla är lika effektiva.

1. Desinfektion av tandborstar

Detta är en av de vanligaste användningarna för ättika i hushållet. Det finns jämförande studier som visar att ättika ger bättre resultat när det gäller att desinficera tandborstar jämfört med triclosan, en typ av munvatten. Testet bestod av att blötlägga tandborstarna i båda vätskorna separat i två minuter och sedan fastställa vilka bakterier som var och en av dessa dödade.

Observera att ättikans effektivitet inte omfattar Escherichia coli. Men det neutraliserade heller inte helt de andra typerna av bakterier som fanns i tandborstarna.

2. Desinfektion av grönsaker

Enligt forskning kan det att lägga salladsblad i en ättikalösning minska förekomsten av E. coli-bakterier i denna grönsak. Detta påverkar varken salladsbladets struktur eller smak.

Emellertid är ättikans egenskaper som desinfektionsmedel begränsade för detta ändamål och därför rekommenderas det inte av forskare.

Vilka är de bästa desinfektionsmedlen?

Dessa ämnen ska kunna döda 99,9% av skadliga bakterier inom 5 till 10 minuter efter applicering. Vidare innehåller dessa typer av produkter vanligtvis ämnen såsom etanol (etylalkohol), isopropanol, väteperoxid (väteperoxid), fenolföreningar och blekmedel eller hypoklorit.

Produkterna finns också tillgängliga på marknaden i form av sprayer, vätskor, tabletter, geler eller våtservetter. Det viktiga här är att kontrollera etiketten för att se till att den innehåller några av dessa ämnen.

Är ättika ett bra desinfektionsmedel?

Ättika kan definitivt vara ett bra desinfektionsmedel, men det har sina begränsningar. Det är främst en miljövänlig produkt som underlättar rengöringsarbetet i hushållet. Du kan till exempel använda det för att rengöra fönster och andra ytor samt kök, vitvaror, badrum pooler och rör. Ättiksyra (som finns i ättika) rekommenderas dock inte för alla typer av ytor. Det kan skada vaxat trä, granit, marmor, gjutjärn och aluminium.

Här är några sätt att använda ättika som rengöringsprodukt.

1. Rengör avloppsrören

Det här sättet att använda ättika hjälper dig inte bara att rensa avloppet i ditt hem; det kan också ta bort mögel och mineralavlagringar från rören.

Allt du behöver göra är att hälla 7 dl kokande vatten i det täppta röret och därpå 2,5 dl bikarbonat. Tillsätt sedan 2,5 dl ättika blandat med lite vatten. Vänta 10 minuter och häll sedan i 5 dl kokande vatten till.

2. Ta bort fläckar från koppar

För att bli av med fläckar i kopparkärl placerar du bara en tesked bikarbonat och en tesked ättika inuti dem. Rör om, låt stå i några minuter och skölj sedan bara kärlet som vanligt.

3. Rengör mikrovågsugnen noggrant

Du behöver inte ett kraftfullt avfettningsmedel för att desinficera mikrovågsugnen, en lösning av 1/4 ättika med 3/4 vatten kommer att göra susen! Placera bara en skål med lösningen i mikron i några sekunder eller tills den börjar släppa ut ånga. Avlägsna slutligen kvarvarande smuts med en fuktig trasa.

person tvättar sin ring med en tandborste och ätticka.
Kombinationen av bikarbonat och ättika är effektiv för rengöring av flera olika ytor och föremål.

Blanda aldrig ättika med blekmedel eftersom det leder till avgasning av skadliga ämnen.

Ett recept på en rengöringslösning med ättika

Du behöver följande för att göra din egen ättikabaserade hushållsrengörare:

  • 1,5 dl destillerad ättika
  • 5 dl destillerat eller filtrerat vatten
  • En sprayflaska
  • Blanda bara allt i sprayflaskan och använd den därefter för att rengöra alla ytor; Torka bara av ytorna med en ren trasa efteråt.

Du kanske också är intresserad av: Städa hemmet med naturliga rengöringsprodukter

Ättika är användbart som desinfektionsmedel i hushållet, men var försiktig!

Kort sagt så är ättika inte ett pålitligt desinfektionsmedel att använda runt om i huset, men det är definitivt ett effektivt rengöringsmedel. Här är några rekommendationer för att rengöra och desinficera dina utrymmen:

  • Vädra först dina rum innan du använder någon produkt för att desinficera dem.
  • Desinficera föremålen du använder mest och ofta glömmer att rengöra, som till exempel dörrhandtag, ljusbrytare, dosor och telefoner (Använd 70% alkohol för detta ändamål).
  • Läs etiketterna på dina rengöringsprodukter innan du använder dem, och följ alltid tillverkarens råd.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
  • Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico44(5), 464-475.
  • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
  • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
  • Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira36(3), 414-418.
  • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.