Att tappa bort sig för att finna sitt sanna jag

Att tappa bort sig för att finna sitt sanna jag

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2019

Det är normalt för hjärnan att vandra iväg för att organisera idéer och tankar, fly från verkligheten en stund, och sedan komma tillbaka starkare. Ibland är det bästa sättet att hitta dig själv att först tappa bort dig själv. Det innebär att fria sig själv från vissa band, kvävande omgivningar och press som omvandlas till stress och ångest.

Att tappa bort sig själv är inte synonymt med att avvika från sin väg i livet. Inte det minsta. Det kan mer kopplas till att återupptäcka sig. Enligt en intressant artikel publicerad in tidningen Psychology Today måste hjärnan åka på regelbundna ”hjärnsemestrar.” Det är ett intressant koncept som vi alla behöver öva på lite oftare.

Lösningen är enkel: ta ett steg tillbaka från allt omkring dig för att ge dig själv ett tillfälle att upptäcka nya saker. Det hjälper dig att få tillgång till stimulerande situationer där du kan upptäcka nya saker om dig själv och den du egentligen är.

Vågar du testa?

Modet att tappa bort sig och hitta sig själv

Det finns vissa som aldrig ”tappat bort” sig själva, inte en enda gång. Och det är faktiskt inte hälsosamt, och inte heller berikande. Ditt liv är inte meningen att vara en rak väg som leder direkt till ett konkret och tillfredsställande mål.

Människor har en tendens att följa vägar, vägskäl, vandringsleder och till och med fel vägar. Ibland kan man till och med springa runt i en labyrint tills man plötsligt upptäcker lycka, balans och tillfredsställelse.

Det är normalt att tappa bort sig flera gånger för att sedan hitta sig själv eller återupptäcka vem man är.

Det är en värdefull läxa och du borde inte vara rädd för att saker förändras, för ibland kan det öppna nya dörrar till mer mognad och lugn.

kvinna i vatten

När din nuvarande situation berövar dig på din identitet

Vi vet alla tydligt vad våra värderingar är, var våra gränser går, vilka principer och behov vi har och vad våra mål är.

Men ibland kan dessa sakta börja erodera, precis som stenar på stranden som formas av havets stormar.

  • Efteråt går det inte att känna igen ditt ursprungliga jag, din innersta natur. Samma sak kan hända ditt självförtroende och din personlighet.
  • Ditt arbete, din familj och dina förhållanden kan ibland sätta press och direkt eller indirekt manipulera dig tills du sakta avviker från din identitet.
  • Att känna igen denna inre dissonans mellan den du en gång var och den du är nu är definitivt ett sätt att öppna dina ögon och förstå hur farliga dessa situationer kan vara.

Ingen av oss kan få allt vi vill ha hela tiden. Vi har alla ansvar, mål att uppfylla och människor att ta hand om. Nyckeln ligger i att hitta en balans och förstå allt du gör, allt du gillar och allt som får dig att må bra.

Regn i stad

Att tappa sig själv för att ”stänga av” och reflektera

De som lider av långvarig stress känner också mer ångest. Det slutar med att de tappar greppet om livet och faller i händerna på yttre påtryckningar som kan driva dem till att uppleva följande fenomen:

  • Hjärnan kan generellt inte stå emot sådana förhöjda nivåer av stress. Effekterna från kortisol och neurotransmittorer som adrenalin kan skapa minnesluckor och även ”koppla bort dig” från verkligheten.
  • Ett exempel skulle kunna vara att kliva på bussen på väg till jobbet och plötsligt inte veta vad du gör där. Det kan pågå i bara någon minut eller i flera timmar. Det ger hjärnan lite välbehövlig lugn och ro.
  • Din hjärna, nästan påtvingat, bjuder in dig att sakta ner din livsrytm och stänga av dig en stund.

Men innan hjärnan når detta traumatiska skede av minnesförlust och avbrott är det bättre att försöka leva mer naturligt, förebyggande och hälsosamt.

Hur du stänger av på ett hälsosamt sätt

Det betyder inte att du måste öppna din plånbok och köpa en flygbiljett. Du måste heller inte ta avstånd från alla andra eller stänga dörrar som du aldrig kommer kunna öppna igen.

Flytande kvinna
  • Att tappa bort dig själv kräver att gör några förberedelser, för du försöker den här gången inte fly utan bara distansera dig själv så att du kan läka. Det är normalt att ha en returbiljett för när du är redo.
  • De som vill ”tappa bort sig själva” måste göra det tydligt vad det är de håller på med och vad de behöver. ”Jag behöver en helg för mig själv, för att koppla av, tänka och fatta beslut.”
  • Alla omkring kommer förstå och de som inte gör det… ja, det är deras problem. Du måste göra dig själv till en prioritet.

Du förlorar dig själv för att växa dig starkare, ta tag i ditt liv och för att bli mer stadig och säker.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.