Huskurer för att få längre ögonfransar

Huskurer för att få längre ögonfransar

Senaste uppdateringen: 05 januari, 2019

Sakta men säkert blir våra ögonfransar tunnare och kortare eftersom vi tappar dem och sedan måste låta nya, tunnare fransar växa ut. Det finns flera behandlingar i butiker och skönhetssalonger som ger perfekta fransar, men tack vare näringsämnen i vanliga hushållsprodukter kan du enkelt få samma resultat utan att ens lämna ditt hem.

Om du vill ha friskare och längre ögonfransar måste du ta hand om dem dagligen. Använd inte för mycket mascara, gnugga inte dina ögon för mycket om du har tjocka ögonfransar och undvik att använda en ögonfranstång. Det är inte ovanligt att den gör att du får färre fransar. Var noga med att ta bort din makeup eftersom dina ögonfransar är mycket känsliga. Så känsliga att plötsliga rörelser kan få dem att falla av.

Nedan kommer vi att visa dig några huskurer som hjälper dig att ta hand om dina fransar.

Olivolja för dina ögonfransar

Olivolja är det absolut bästa valet för rengöring av din ögonfransars hårsäckar och eliminerar allt som kan förorena dem. Oljan stimulerar även tillväxten.

olivolja för fransarna

Använd en bomullstuss för att applicera oljan varje kväll innan du går till sängs och ta bort följande morgon.

Ricinolja

Tack vare ricinoljans egenskaper, som är återfuktande och stärkande, får du ökad tillväxt. Precis som med olivolja applicerar du innan du går till sängs och tar bort följande morgon. Du kan också ta en tom mascaraförpackning, hälla ricinolja i den och sedan applicera på dina fransar på samma sätt som din mascara.

Kamomill

Efter att ha tvättat ansiktet och tagit bort din makeup kan du koka kamomillblommor i en kastrull. När avkoket har svalnat lite doppar du en bomullstuss i det och gnuggar över dina ögonfransar. Upprepa dessa tips dagligen eftersom du inte kommer märka resultat på en gång. Om du är konsekvent kommer du märka resultat inom ungefär en månad.

Juice gjord på morot, apelsin, blompollen och valnöt

morotsjuice

Dessa ingredienser innehåller höga halter av vitaminer som hjälper till att ge näring åt dina ögonfransar. Blanda sex morötter, fyra apelsiner, två matskedar blompollen och en matsked valnötter i en mixer. Mixa ingredienserna och drick varje morgon i två månader.

Trimma dina ögonfransar

Precis som håret bör toppas för att växa kan du också trimma ändarna av dina ögonfransar för att stimulera tillväxt.

Ät livsmedel som innehåller keratin

Keratin är en av de primära näringsämnen som håller håret friskt. Därför behöver du äta mat som är rik på proteiner, som kyckling, fisk, ägg, ris och baljväxter.

C-vitamin

C-vitamin

C-vitamin hjälper till att stärka både ben och hår. Ät apelsiner, kiwi, papaya, jordgubbar, citron, cantaloupe och andra frukter och grönsaker som innehåller höga nivåer av vitamin C.

Borsta dina ögonfransar

Precis som med ditt hår kan du främja tillväxten av dina ögonfransar genom att borsta dem varje dag. Gör det varje kväll innan du applicerar ovan nämnda olja. Kom ihåg att hålla borsten ren.

Ät inte fett

Vad du äter påverkar hela din kropp och dess funktioner. Överdriven konsumtion av fet mat, till exempel, gör att tillväxten av fransarna avstannar. Håll dig frisk genom att äta mycket frukt och grönsaker.

Om du märker att dina ögonfransar faller av mer än normalt bör du besöka en specialist så att denne kan rekommendera en behandling. Dessa tips ovan är bra för att göra dem glansigare, starkare och längre, men du kanske har en infektion eller någon annan sjukdom som gör dem svagare och mindre friska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gao, Y. Y., Di Pascuale, M. A., Li, W., Liu, D. T. S., Baradaran-Rafii, A., Elizondo, A., … Tseng, S. C. G. (2005). High prevalence of Demodex in eyelashes with cylindrical dandruff. Investigative Ophthalmology and Visual Science. https://doi.org/10.1167/iovs.05-0275

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.