Effektiva och enkla huskurer för bråck

Om du lider av ett bråck kan denna lista över huskurer vara till hjälp. Kom dock ihåg att bråck kräver läkarvård och att dessa bara är kompletterande behandlingar.
Effektiva och enkla huskurer för bråck

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bråck kan vara extremt smärtsamma, och även om det är viktigt med läkarvård så finns det även effektiva huskurer för bråck som kan komplettera behandlingen.

Att lämna dem obehandlade kan leda till allvarliga komplikationer som påverkar din rörelseförmåga, såsom muskelatrofi, urininkontinens, förlust av rörlighet och/eller paralys av extremiteterna.

I denna artikel ska vi berätta vad som leder till bråck samt de bästa kurerna för att behandla dem efter att man fått läkarvård.

Vad är bråck och vad är dess symptom?

Medical News Today påpekar att bråck är abnorma knölar som vanligtvis skapas av en svaghet eller ett hål i bukväggen.

Även om det inte finns en specifik, konkret anledning till dem, finns det många riskfaktorer man bör ha i åtanke.

Risken för bråck ökar med åldern och är vanligare hos män än hos kvinnor. Detta på grund av försvagningen av stödvävnaderna.

Vidare finns det andra orsaker, såsom extremt och plötsligt tryck på musklerna i magen. Att lyfta tunga föremål, fetma och inkorrekt hållning är också saker att tänka på.

Stygn i huden

Bråck kan leda till komplikationer, och vissa måste korrigeras med kirurgi.

Typerna av bråck klassificeras enligt deras plats:

 • Höftbråck inträffar när vävnader buktar ut från den lägre magen till det övre låret, strax nedanför ljumsken.
 • Ljumskbråck inträffar när vävnader pressas ut genom en svag del av ljumsken.
 • Hiatalt bråck inträffar när en del av magen buktar ut genom diafragman och in i bröstet.
 • Navelbråck inträffar när tarmar, fett eller vätskor tränger genom en svag del av magen.
 • Ärrbråck inträffar på grund av kirurgi.

Lyckligtvis finns det huskurer för bråck som kan hjälpa till att minska smärtan efter att man påbörjat behandling. Kom dock ihåg att detta tillstånd alltid kräver läkarvård.

Huskurer för bråck

1. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger i huskurer för bråck

Äppelcidervinäger är effektiv för att lindra smärtan som kommer med hiatala bråck tack vare dess antiinflammatoriska effekter.

Detta är en utmärkt antioxidativ och antiinflammatorisk substans som är effektiv i behandlingen av diverse sjukdomar. Den är även bra för att lindra symptom som halsbränna.

Men hur fungerar den, för det är trots allt en syra? Tro det eller ej, men äppelcidervinäger alkaliserar kroppen. Därmed neutraliserar den surheten som orsakas av ett bråck.

 • För denna kur ska du blanda två matskedar ej utspädd äppelcidervinäger i ett glas varmt vatten.
 • Tillsätt sedan en tesked 100% ren, ekologisk honung och drick på tom mage varje dag.

2. Aloe vera-juice

Aloe vera är en suckulent med fantastiska medicinska egenskaper. Utöver att vara en effektiv antioxidant har den även antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.

Vidare är den skonsam mot magen och skapar en skyddande hinna som hjälper till att läka halsbränna – ett av symptomen på bråck.

 • För att tillreda denna fantastiska kur ska du skära två tjocka aloe vera-blad, tvätta dem och ta bort de taggiga sidorna.
 • Skala bort skalet på den avrundade sidan och skrapa bort den färglösa gelen inuti.
 • Mixa den sedan till flytande form.
 • Drick 1 1/4 dl om dagen på tom mage. Upprepa processen så länge du anser det vara nödvändigt.

3. Huskurer för bråck: kamomillte

Utöver att vara ett kraftfullt antiinflammatoriskt medel är kamomillte en utmärkt antioxidant med en lugnande effekt på magen när den är inflammerad och smärtsam.

Det är perfekt för att behandla den halsbränna som bråck orsakar och slappnar även av musklerna i mag-tarmkanalen.

 • För att göra detta avkok ska du koka en sked kamomillpulver i ett glas vatten och vänta i runt tio minuter.
 • Drick medan det är varmt två gånger om dagen i en månad (eller längre om det krävs).
 • Tala med din läkare om smärtan och svullnaden är allvarlig.

4. Ingefärsrot

Riven ingefära

Ingefära hjälper till att bibehålla tarmfloran, hjälper kroppen att smälta fetter och tillhandahåller lindring för mag-tarmkanalen.

För att minska buksmärtan och lindra inflammationen är ingredienser lika effektiva som ingefäraDrick den genom att göra en koncentrerad infusion av ingefära.

Du kan till och med äta roten efter att du kokat den. Alternativt kan du äta rå ingefära för att ge magen en hälsosam skjuts och minska mycket av smärtan. Kom dock ihåg att den har väldigt stark smak.

Ingefära kommer skydda magen och matstrupen mot ansamling av magsafter, vilken kan ske om man lider av bråck.

5. Huskurer för bråck: kanel

Denna populära krydda har många antiinflammatoriska egenskaper och en lugnande effekt på magslemhinnan. Vidare motverkar den svullnad och lindrar den intensiva buksmärtan som orsakas av bråck.

Drick kanelte om du vill lindra magslemhinnan om du lider av buksmärta efter måltider. Kom dock ihåg att all kanel inte är samma, så hitta en bra källa för högkvalitativ kanel.

 • För denna kur ska du tillsätta 1/2 matsked kanelpulver i 2 1/2 dl hett vatten.
 • Täck över i några minuter.
 • Drick avslutningsvis medan det fortfarande är varmt 2-3 gånger om dagen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Berger D. Evidence-Based Hernia Treatment in Adults. Dtsch Arztebl Int. 2016;113(9):150–158. doi:10.3238/arztebl.2016.0150
 • Muysoms, F. E., Miserez, M., Berrevoet, F., Campanelli, G., Champault, G. G., Chelala, E., … Kingsnorth, A. (2009). Classification of primary and incisional abdominal wall hernias. Hernia. https://doi.org/10.1007/s10029-009-0518-x
 • Cervini-Silva J, Nieto-Camacho A, Ramírez-Apan MT, Gómez-Vidales V, Palacios E, Montoya A, Ronquillo de Jesús E. Anti-inflammatory, anti-bacterial, and cytotoxic activity of fibrous clays. Colloids Surf B Biointerfaces. 2015; 129: 1-6. doi: 10.1016/j.colsurfb.2015.03.019.
 • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017; 7(1): 6664. doi: 10.1038/s41598-017-06235-7.
 • Redondo D. ¿Qué es una hernia? ¿Cuáles son los síntomas de una hernia? [Internet]. Medical News Today. 2018. https://www.medicalnewstoday.com/articles/290715.php

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.