Huskurer för att förebygga njursten

Här får du några bra huskurer för att förebygga njursten. De flesta av dessa är lätta att göra, eftersom det handlar om att göra te på enkelt förvärvade ingredienser.
Huskurer för att förebygga njursten
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

Lär dig några naturliga huskurer för att förebygga njursten. Detta tillstånd kan orsaka mycket smärta och har en tendens att dyka upp när man minst förväntar sig det.

Njursten kan vara väldigt smärtsamma, så tro inte att du är redo när de dyker upp. De bildas av mineralsalter och syror som ackumuleras i urinvägarna när toxiner inte behandlas och avlägsnas tillräckligt. Olika huskurer för att förebygga njursten som till exempel urindrivande örter kan hjälpa dig att bättre hantera denna situation.

Några fakta om njursten

En annan anledning till varför dessa stenar kan bildas i njurarna är att din urin är för koncentrerad. Detta gör att mineralerna kristalliseras i urinen. Som ett resultat skapar de en “sten”. Denna process är vanligtvis mycket smärtsam. Det gör som mest ont när din kropp måste utvisa stenen genom urinvägarna.

Enligt studier drabbas män oftare av njursten än kvinnor. Vanligast är det hos män mellan 20 och 40 år. Det finns en stark korrelation mellan att utveckla njursten och att utveckla gikt. Enligt v issa är den bästa huskuren för att förebygga njursten att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Men faktum är att njurstenar fortfarande kan bildas oavsett vattenkonsumtion.

Njure

Om du löper risk för njursten bör du helst undvika choklad, kaffe, läsk, rödbetor, nötter, spenat, jordgubbar, te och kli. Dessa livsmedel innehåller nämligen element som kan leda till att njursten bildas. Dessutom bör du undvika en kost med alltför stora mängder protein, natrium och socker. Detta hjälper till att förhindra att din situation blir värre.

Diuretiska örter

Följande växter är hjälpande huskurer för att förebygga njursten, och du kan dricka dem som te. Dessa teer kan förbättra din urinvägsfunktion och hjälpa dig att mildra och förebygga tillståndet. Följande örter är de mest rekommenerade:

  • Persilja: Detta är ett av de bästa urindrivande medlen som finns. Lägg en tesked torr persilja i ett glas kokande vatten och drick detta några gånger om dagen.
  • Nässla: verkar också urindrivande vilket du märker för att du kissar mer och oftare.
  • Maskros: är utmärkt för att stimulera urinproduktionen. Det är också effektivt för att hjälpa dig att undvika kvarhållande av vätskor eller vatten. Dessutom kan maskros vara till nytta för personer med vissa sjukdomstillstånd, såsom högt kolesterol, diabetes eller högt blodtryck. Drick ett kopp te med torra maskrosblad tre gånger om dagen.
Maskros
  • Verbena: För att få ut mesta av fördelarna med denna växt, rekommenderar vi att du dricker det som ett te 2 till 3 koppar om dagen. Lägg en tesked torr verbena i varje tekopp, låt dra i cirka 10 minuter och söta med honung om du vill.

Huskurer för att förebygga njursten

Dessa huskurer är mycket effektiva. Och inte bara det, du kommer antagligen att märka att de är enkla att tillaga eftersom du kan göra dem med ingredienser som du säkert redan har hemma i köket eller är lätta att hitta i matbutiken.

  • Drick ett glas färskpressad citronsaft blandat med ett ägg. Om möjligt bör du dricka detta på fastande mage.
  • Drick ett te med avokadoblad och en stor mängd färskpressad äppeljuice.
  • Försök att konsumera lite alger såsom fucus om möjligt (du kan tillsätta det i maten eller ta det som piller).
  • Blanda en halv liter varm mjölk med samma mängd vin. Skumma av grädden och tillsätt en handfull kamomillblommor. Låt sjuda i en kastrull tills blommorna lösts upp och drick en kopp om dagen. Detta kan vara särskilt effektivt vid smärta.
Hemmet för njursten
  • Skär tre rädisor i strimlor, lägg i ett glas vatten och tillsätt en sked socker. Låt dra i 12 timmar och sila sedan. Ta två skedar på fastande mage.
  • Koka en handfull melonfrön i vatten i 5 minuter. Låt vätskan svalna och drick en kopp varje dag.
Bilder med tillstånd av dfaulder, Hey Paul Studios, Paul Hudson och Stan Dalone.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.