Hur man upptäcker tecknen på Alzheimers

Få reda på hur man upptäcker tecknen på Alzheimers i dagens artikel. Det kan vara väldigt användbart när du träffar din läkare.
Hur man upptäcker tecknen på Alzheimers

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Eftersom sjukdomen vanligtvis drabbar vuxna är det naturligt att ställa frågan: är det möjligt att upptäcka Alzheimers i förtid? Vilka är tecknen på Alzheimers? Hur vet jag när det är dags att ta en familjemedlem till läkaren?

Kom ihåg att Alzheimers sjukdom orsakas av försämringen av hjärnceller och brist på hjärnmassa. Det leder i sin tur till minnesförlust och påverkar personens beteende såväl som sociala interaktioner.

Anledningen till varför en tidig diagnos är viktig är för att Alzheimers saknar botemedel – det finns vissa läkemedel som kan sakta ned dess framfart och lindra symptomen, men inget botemedel.

Att upptäcka tecknen på Alzheimers: är det möjligt?

Pågående forskning har som syfte att upptäcka starten av sjukdomen i ett tidigt skede. Det finns dock fortfarande inga pålitliga metoder. Vad man vet är att vissa symptom börjar dyka upp.

Om dessa symptom är samtidiga – alltså att de sker samtidigt eller under samma period – är det rekommenderat att du besöker en specialist omedelbart.

En neurolog kommer ansvara för att bekräfta huruvida det är Alzheimers och hur man kontrollerar eller saktar ned den.

En progressiv sjukdom

Alzheimers har olika skeden

Dessvärre förvärras Alzheimers sjukdom med tiden. Det finns vissa skeden av dess framfart som man kan identifiera. I början är sjukdomen i ett milt tillstånd. Under denna period blir patienterna lite långsammare.

De börjar generellt förlora sina språkförmågor. De kan även bli vilsna i konversationer och ha svårt att följa sina egna resonemang och tankespår, såväl som andras. Det är även vanligt att de förlorar energi och känner sig utmattade. De kan uppleva svårigheter när de försöker lära sig nya koncept och uppgifter.

Man kanske dock inte uppmärksammar de inledande tecknen på Alzheimers, eller så blandar man ihop dem med den normala åldrandeprocessen.

Vilka är symptomen?

Det finns ytterligare symptom under sjukdomens mellanskede, som är mer karaktäristiska för Alzheimers och därför lättare att identifiera.

Förlust av korttidsminnet

Närminnet påverkas

Ett återkommande symptom för personer med Alzheimers är förlusten av korttidsminnet. De kommer inte ihåg vad du sade för några minuter sedan eller ställer samma fråga upprepade gånger.

De tenderar även att glömma var de lagt föremål. Patienter med Alzheimers kan å andra sidan komma ihåg händelser som skedde för länge sedan.

Vi rekommenderar att läsa: Förbättra ditt närminne med dessa knep

Ingen känsla för tid och rum

Vissa datum kan falla ur minnet och även andra referenspunkter, såsom årstiden. Det är väldig lätt för personer med Alzheimers att gå vilse; de glömmer hur man kommer till vissa platser eller vilken rutt de tagit.

Svårigheter med logiskt tänkande

Problem uppstår med det logiska tänkandet samt med siffror. Det blir omöjligt för dem att skapa en agenda. Deras sekventiella tänkande ändras, vilket innebär att de får svårt att räkna ut sitt kontosaldo eller utföra aktiviteter i steg, såsom matlagning.

Begränsningar i utförandet av dagliga aktiviteter

Det kan bli svårt att utföra arbetsaktiviteter

Det kan bli svårt att ta ett bad eller en dusch, att ta sig hem, att utföra arbetsaktiviteter och annat.

Dåligt humör

Vissa depressiva åkommor och självabsorption är vanligt, såväl som ångest och irritabilitet. Generellt förändras personligheten hos patienter med Alzheimers.

Förvirring i koppling till bilder och föremål

Förändringar i synen är också ett problem. Det finns många svårigheter med att läsa, bedöma avstånd mellan saker eller med uppfattning av färger.

Förlust av språkfärdigheter

Förändringar i synen är ett problem vid Alzheimers

Alzheimerspatienter finner det svårt artikulera vad de försöker säga, vilket resulterar i förvirring. Ett vanligt beteende är att personen stoppar konversationen för att försöka komma ihåg namnet på något. Individen kan verkligen försöka, men utan resultat.

En patient med Alzheimers kan även hitta på nya ord när de inte hittar rätt benämning på något.

Bedömningsförmågan försvinner

En person som lider av Alzheimers kan ge pengar till en familjemedlem eller främlingar utan anledning, eller betala mer än de borde. De kan gå bort från kassan utan att vänta på växeln.

I de mer långt gångna skedena blir det omöjligt för patienten att ta beslut.

Att upptäcka tecknen på Alzheimers kan vara väldigt komplicerat. Alla symptom sker inte på samma gång och skiljer sig från person till person.

Det bästa man kan göra är att träffa en specialist om man upptäcker symptom som man tolkar som varningstecken. Uteslut andra åkommor och påbörja sedan behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.