Hur många brudtärnor och marsalker behöver man?

Dina brudtärnor och marsalker är viktiga. Du ska inte bara välja de som är roligast, utan de som är mest pålitliga och kan få din dag att verkligen skina.
Hur många brudtärnor och marsalker behöver man?

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Du ska gifta dig och dina närstående är uppspelta. Men det är inte allt du behöver från dem: det är dags att noggrant välja de som ska hjälpa dig. Men hur många brudtärnor och marsalker behöver man?

Lite om brudtärnor och marsalker

Låt oss börja med marsalkerna.

Dessa är viktiga figurer som inte bara hjälper brudgummen, utan även bruden och hela ceremonin. Bland dessa marsalker kommer brudgummen även välja sin best man, som har fler ansvar än resten.

Och sedan har vi brudtärnorna, som är en viktig del av varje bröllop. Deras roll är att finnas där när bruden behöver dem. Inte bara för planeringen, utan även när hon behöver känslomässigt stöd.

Vare sig det är ditt första bröllop eller om du redan varit tärna 50 gånger, kanske du får nytta av tipsen vi delar med oss av nedan.

Brudtärnor och marsalker

Marsalker står inte bara där med brudgummen och bruden på bröllopsdagen. Deras roll går mycket längre än så, och det är därför de ofta väljs ut från den närmaste vänskapskretsen.

Dessa väldigt speciella vänner måste delta i hela processen och vara en röst av uppmuntran och stöd för brudgummen. Detta är en ärofylld position för de utvalda.

Marsalker deltar även i lokala bröllopstraditioner, som att dekorera de nygiftas bil. Från marsalkerna väljer brudgummen vanligtvis en best man, vilket ofta är en väldigt nära vän eller bror.

Bruden kommer i sin tur välja en huvudsaklig brudtärna på samma sätt.

Alla marsalker och brudtärnor har hand om att hjälpa gäster att hitta deras platser innan ceremonin. De ska även stå med brudparet under ceremonin.

Vidare kan brudparet ha andra behov de kan hjälpa med, såsom att arrangera bröllopsfesten, svensexan, möhippan, välkomstfesten, genrep, etc.

Plikter

Bland plikterna ska de även följa med brud och brudgum när de provar sina kläderVidare ska de hjälpa till att koordinera bröllopståget och kanske till och med ansvara för att bröllopsparet kommer till kyrkan.

Denna utvalda grupp av vänner ansvarar för att göra bröllopsfesten rolig för alla deltagare. De bör t.ex. prata och dansa med personer som verkar ensamma.

Det är även deras jobb att tillhandahålla praktisk assistans genom att frakta gåvor till festen eller ta hand om bagage.

Som du kan se är inte tärnor och marsalker som andra gäster. De ska från början vara involverade i hur bröllopsdagen går.

Men hur många brudtärnor och marsalker behöver man för att göra allt som krävs?

Hur många brudtärnor och marsalker behöver man?

Nygifta utanför kyrkan

Traditionellt bör marsalkerna hjälpa gästerna under mottagningen och sedan under festen. Deras antal bör därför vara proportionerligt till antalet personer ni bjudit in.

Ett formellt bröllop med fler än 200 gäster bör till exempel ha 6-10 marsalker och tärnor. Du vill ha åtminstone en arrangör á 50 personer.

Balansera även antalet marsalker med antalet tärnor. För många på en sida kommer få det att se konstigt ut under bröllopet.

Best man har hand om ringen

Mannen som är best man står bredvid brudgummen under ceremonin. Det kommer alltså finnas minst fem personer närvarande vid altaret: vigselförrättaren, bruden, brudgummen, best man och huvudtärnan.

Det huvudsakliga plikterna för en best man är:

  • Assistera brudgummen under bröllopsdagen.
  • Ha hand om de andra marsalkerna.
  • Hålla ringarna säkra tills de behövs under ceremonin.
  • Stå bredvid brudgummen under ceremonin.
  • Agera juridiskt vittne till bröllopet och signera vigselbeviset (även om vigselbeviset inte är juridiskt bindande).
  • Förbereda ett tal som han kommer läsa vid mottagningen.

Den huvudsakliga brudtärnan

Huvudtärnan är oftast en syster eller väldigt nära vän.

Aktiviteterna för denna roll skiljer sig beroende på vad bruden behöver. Vanligtvis hjälper hon till med logistiken kring bröllopet, inklusive att skicka ut inbjudningar och följa med bruden när hon shoppar.

Huvudtärnan ansvarar även för att leda resten av tärnorna och marsalkerna i planeringen av händelser innan bröllopet.

På bröllopsdagen är det hennes huvudsakliga plikt att tillhandahålla praktiskt och känslomässigt stöd till bruden. Hon kan även agera juridiskt vittnet och signera vigselbeviset.

Vid mottagningen efter bröllopet kan hon göra en skål för de nygifta.

Kyssande par

Gåvor till brudtärnor och marsalker

Visa din uppskattning för dina tärnor och marsalker genom att välja ut en symbolisk gåva till dem. Om du tycker det är svårt finns det butiker som har speciellt framtagna alternativ.

Små detaljer som graverade namn kan göra presenten mycket mer speciell. Eftersom detta kan kosta en hel del kommer din budget även bestämma hur många brudtärnor och marsalker du har.

Om du inte har råd att ge alla något likvärdigt kommer de som blir utan att känna sig ouppskattade.

Med detta i åtanke ska du välja ditt följe noggrant. De är speciella positioner som faller på en väldigt speciell och pålitlig grupp personer från din närmsta krets.

Välj därför personer som betyder mycket för dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.