Hur man tillagar lökringar i en airfryer

Om du tillagar lökringar i en airfryer, utan olja, får du ett hälsosammare resultat. Ta del av vårt enkla och läckra recept!
Hur man tillagar lökringar i en airfryer

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2023

Är du sugen på hemlagade lökringar och du har en airfryer? Visste du att detta faktiskt är ett recept som innehåller färre kalorier än om du skulle fritera lök i en fritös. Det är alltså ett recept du kan inkludera i samband med en hälsosam kost. Tänk på att grönsaker bör vara ett regelbundet inslag i kosten, eftersom de innehåller viktiga näringsämnen och fytokemikalier vilket kroppen behöver för att upprätthålla homeostas.

Innan vi börjar är vill vi betona att airfryers inte tillagar mat på samma sätt som konventionella oljefritöser. Med en airfryer får du en annan smak på lökringarna, och om du följer vårt recept nedan blir resultatet utmärkt.

Så tillagar du lökringar i en airfryer

Dina lökringar kommer att innehålla färre kalorier än om du skulle ha friterat dem i en vanlig oljefritös, och är därigenom relativt hälsosammare.

Ingredienser

För att tillaga lökringar i din airfryer behöver du följande ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 lökar
  • 1 nypa salt
  • 2,5 dl mjöl
  • Peppar och spiskummin
  • 100 gram brödsmulor

Gör så här

Börja med att ta bort skalet från lökarna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en skål och vispa sedan äggen i en annan skål. När de är klara, tillsätt salt, peppar och spiskummin, och vispa igen i ett par minuter till.

Det vispade ägget, mjölet och ströbrödet ska vara i olika skålar. Placera sedan varje lökring i var och en, en i taget. Börja med mjölet, sedan ägget och till sist ströbrödet. När du panerat löken i dem alla, värm upp airfryern till 180 °C och lägg sedan i löken.

De ska tillagas i 15 minuter, men efter de första 7 minuterna vänder du på ringarna så att de blir perfekt tillagade på båda sidorna. När 15 minuter gått, plocka upp dem och de är redo att ätas!

Ett tips är att blötlägga löken i vatten i några minuter innan panering för att ta bort lite av den starka smaken. Tänk i så fall på att torka dem ordentligt efteråt med hjälp av absorberande papper. Du kan själv välja hur mycket salt och kryddor du vill använda, så att de passar din personliga smak.

Fördelar med lökringar

Vi kan inte avsluta receptet utan att kommentera de främsta fördelarna med att inkludera dessa lökringar i en balanserad och varierad kost. Det är viktigt att se till att det inte finns några underskott av viktiga näringsämnen i in kost så att din kropp fungerar som den ska. Tänk dock på att alla positiva effekter kommer tack vare själva löken, inte paneringen.

Lök minskar risken för att utveckla komplexa patologier

Lök är en källa till fytokemikalier med antioxidativ kapacitet. Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och efterföljande ackumulering av dessa i kroppens vävnader, vilket minskar risken för att utveckla komplexa patologier. Detta samband visas i en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Underlättar hanteringen av diabetes

Diabetes är en av de vanligaste metabola patologierna i utvecklade länder. Riskfaktorerna för denna sjukdom är otillräcklig kost och en stillasittande livsstil.

Det finns dock vissa livsmedel som man kan inkludera i kosten för att hjälpa till att balansera blodsockernivåerna. Lök är ett av dessa, enligt forskning publicerad i Journal of Dietary Supplements.

Du kanske också är intresserad av: De stora fördelarna med svart vitlök

Lök har prebiotisk verkan

Lök har även prebiotisk verkan tack vare närvaron av inulin. Denna typ av lösliga fibrer har visat sig fungera som ett energiskt substrat för bakterierna som lever i matsmältningskanalen, vilket får dem att reproducera sig.

Lite lök.
Lök ger fibrer, fytokemikalier och antioxidanter, vilket gör detta till ett lämpligt livsmedel i en balanserad kost.

Enkelt att tillaga riktigt goda lökringar i din airfryer

Det är väldigt enkelt att tillaga riktigt goda lökringar i din airfryer. Du behöver inte många ingredienser och inte heller mycket tid för att få ett fantastiskt resultat. Dina lökringar passar sedan utmärkt som tillbehör till många olika recept, eller så bara som ett snack som du äter med en hemgjord dippsås.

Slutligen, kom ihåg att det inte är tillrådligt att använda alltför mycket smet även om tillagningsmetoden är en airfryer. Den oljefriterade varianten innehåller dock fler kalorier, vilket kan skapa en större kaloriobalans. Hur som helst är detta en rätt du gärna kan äta någon gång emellanåt, men tänk på att grillning och ugnsbakning är mer hälsosamma tillagningsmetoder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Oboh, G., Ademiluyi, A. O., Agunloye, O. M., Ademosun, A. O., & Ogunsakin, B. G. (2019). Inhibitory Effect of Garlic, Purple Onion, and White Onion on Key Enzymes Linked with Type 2 Diabetes and Hypertension. Journal of dietary supplements16(1), 105–118. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1438553
  • Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Wang, J., Sailer, M., Theis, S., Verbeke, K., & Raes, J. (2017). Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut66(11), 1968–1974. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2016-313271

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.