Hur man tar hand om en nyfödds navel

Det bästa sättet att ta hand om naveln på en nyfödd baby är att undvika lägga sig i denna naturliga process. Du behöver endast följa några grundläggande tips.
Hur man tar hand om en nyfödds navel

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hur man tar hand om en nyfödds navel är en vanlig orsak till oro, särskilt bland förstagångsföräldrar. Det finns dock ingen anledning att oroa sig. Allt du behöver göra är att tillämpa viss grundläggande vård så att den kvarvarande delen av navelsträngen lossnar och läker utan problem.

När en bebis fortfarande är inne i livmodern får bebisen all från navelsträngen. När bebisen är född klipper doktorn av navelsträngen, eftersom den inte längre har något syfte. En liten del av navelsträngen sitter kvar på barnets kropp. Denna del torkar långsamt tills den faller av och lämnar ett ärr som vi känner till som naveln.

Att ta hand om en nyfödds navel innebär att man förhindrar en infektion. Allt du behöver göra är att utföra ordentlig hygien och vidta enkla förebyggande åtgärder för att förhindra att detta händer. Med rätt åtgärder, under bara två till tre veckor, lossnar delen naturligt.

En nyfödds navel

När en bebis föds klipper en läkare eller sjuksköterska navelsträngen cirka 4 centimeter från barnets buk. De gör det med hjälp av homeostatiska klämmor, vars funktion är att kontrollera blödningen. De håller resten av navelsträngen med speciella plastklämmor.

Därefter börjar det nyfödda barnets navel en process av självförstörelse. Allteftersom dagarna går kommer den att torka ut, krympa, få en brunaktig färg och slutligen falla av. Allt detta sker på i genomsnitt mellan 8 till 10 dagar. Hos spädbarn som är födda med kejsarsnitt kan denna process ta några dagar längre.

När den faller av lämnar den ett sår som tar mellan tre och fem dagar att läka. Under denna tid måste föräldrarna ägna särskild vård för att fortsätta förebygga infektioner och andra komplikationer. När såret äntligen läker behöver du inte längre oroa dig.

En nyfödds navel.

Att sköta om en nyfödds navel

Det sista steget i att ta hand om naveln på en nyfödd är när området har läkt korrekt. Det finns många felaktiga uppgifter när det gäller denna process. Tidigare rekommenderade experter att rengöra området med 70% alkohol, utan eller i kombination med något antiseptiskt medel såsom klorhexidin.

Olika studier har dock visat att detta kan fördröja lossningen av navelsträngen. Den enda gyllene regeln för föräldrar är att hålla naveln ren och torr.

Detta innebär ett antal grundläggande åtgärder, till exempel följande:

 • Föräldrar och vårdnadshavare bör tvätta händerna innan de badar den nyfödda eller byter blöja.
 • Ta inte bort eller dra i navelsträngen. Den kommer att falla av på egen hand då tiden kommer.
 • Du kan bada ditt barn utan att behöva oroa dig. Du måste dock säkerställa att du torkar området försiktigt och ordentligt efter badet.
 • Om det kommer urin eller avföring på området vid naveln bör du tvätta det med en handduk och ljummet vatten.
 • Området bör förbli otäckt. Detta innebär att kläder och blöjor inte bör täcka det.

Hur man rengör en nyfödds navel

Experter rekommenderar att föräldrarna rengör sitt nyfödda barns navel tills den helt är läkt. Denna procedur är enkel och bör ske efter bad. Följ bara stegen nedan:

 1. Efter badet, torka försiktigt hela kroppen.
 2. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.
 3. Fukta en steril gasbinda med en blandning av varmt vatten och neutral tvål, alternativt med alkohol om miljön inte är hygienisk.
 4. Rengör hela ytan på naveln och omgivningen.
 5. Använd en ny, ren gasbinda för att torka området väl.
 6. Använd inte bomulls- kvicksilver- eller jodbaserade produkter.
Läkaren eller vård- och förlossningssjuksköterskan klipper av navelsträngen efter att barnet har fötts.
Läkaren eller vård- och förlossningssjuksköterskan klipper av navelsträngen efter att barnet har fötts..

Vad du ska se upp för

Om såret ännu inte har läkt efter 20 dagar kan det finnas en infektion som kallas omfalit. I dessa fall blir området vanligtvis rött och hårt. Samtidigt kan det förekomma en blodig och illaluktande utsöndring. När navelsträngen faller av är det normalt att det kommer en mild blödning. Men om blödningen är kraftig eller inte slutar bör du lägga på en steril gasbinda och kontrollera detta med en läkare.

Ibland kan en röd fläck förekomma i navelns ärr, känd som ett navelgranulom. Det är inget farligt men du bör rådfråga en barnläkare för säkerhets skull. Ibland kan en utbuktning visas i naveln vilket är en indikation på bråck. Detta är inget allvarligt och tenderar att försvinna runt 2 till 3 års ålder. I vissa fall kan också en liten utskjutande del kvarstå, känd som en utbuktande navel.

Oavsett omständigheterna kommer din barnläkare berätta för dig vilka steg du bör ta för att din bebis ska vara frisk och glad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.