Hur man skapar en uteplats i andalusisk stil

Vita väggar, kakel och inslag av lergods är några av de utmärkande egenskaperna hos en uteplats i andalusisk stil. Upptäck fler specifika föremål och växter du kan använda för att återskapa denna stil i ditt eget hem!
Hur man skapar en uteplats i andalusisk stil

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om det är något som många tycker om när de besöker Andalusien, Spanien, så är det områdets berömda trädgårdar. Så till den grad att många undrar hur de själva kan inreda en egen uteplats i andalusisk stil när de kommer hem!

Och självklart förtjänar denna fråga ett svar. Trots det uppenbara, som väggarnas vita färg, finns det några andra faktorer du bör tänka på för att få fram rätt effekt.

De växter du behöver kräver rätt vård och skötsel om du vill skapa en uteplats i riktig andalusisk stil hemma. Dess estetik kretsar kring en rustik stil som piggas upp med ett färgstarkt hantverk i form av krukor, bänkar och fontäner.

Tips för att inreda en uteplats i andalusisk stil

Den andalusiska terrassen är ett koncept lämpligt för varma, torra klimat som du kan återskapa på lite mindre ytor, t.ex. en balkong eller en liten terrass. Även om det kanske inte är möjligt att återskapa klimatet, kan du utan tvekan fortfarande locka fram dess karaktäristiska skönhet.

Vit färg

Rent vitt är färgen som täcker väggarna på traditionella andalusiska terrasser. Denna färg gör att blommor i olika färger, storlekar och typer kan lysa i all sin prakt.

Den ljusa bakgrunden låter ljusstrålarna reflekteras från de livfulla färgerna som utgör den andalusiska innergården. Utöver det skapar den en känsla av fräschhet, rymd och lugn.

Kakel

Här är det din smak som får bestämma. Det finns olika alternativ att välja mellan på marknaden, allt från arabiska mönster i ljusa färger till dämpade toner och monokromatiska mönster. Blommönster är också mycket attraktiva.

Tanken är att sätta dem på den nedre halvan av väggen medan den andra halvan är täckt med vit färg av god kvalitet. Denna kombination ger glädje och personlighet till ditt utrymme. Och har du inte så mycket plats, som på en balkong, bidrar ljusa kakelplattor till den naturliga värmen och ljuset.

balkong i andalusisk stil
Konstverk är viktiga komponenter på andalusiska uteplatser. Gärna med klara färger som kontrasterar mot det vita på väggarna.

Konsthantverk och möbler med rustik känsla

Smidesjärn och trä är dekorativa element som hör hemma på den andalusiska terrassen. Dessa föremål förstärker den rustika stilen och skapar en vacker trädgård.

Vinfat är ett bra dekorativt element  att placera ut på terrasser i andalusisk stil. Korgar i hampa är också en populär del av stilen.

Lergods och keramik är bra för att återskapa en uteplats i andalusisk stil

Lerkrukor i olika storlekar och med eller utan reliefer är ett karakteristiskt inslag i den andalusiska stilen. Plantera därför gärna dina växter i denna sorts lerkrukor. Dessutom är stora krukor bra för förvaring av mat och dryck som en del av estetiken.

Om möjligt försök att inkorporera vatten

De gamla andalusiska terrasserna skapades med fokus på det nyttiga och funktionella, eftersom de fungerade som en oas från områdets tryckande temperaturer. Därför var man mycket omsorgsfull när man utformade denna  design. Man använde allt från ljusa färger till införlivandet av fontäner för att framkalla en känsla av svalka och fräschhet.

De bästa växterna att plantera på en uteplats i andalusisk stil

Växter innehar de vackra huvudrollerna i denna berättelse. Deras mångskiftande färger, dofter, storlekar och former för oss till en sann oas. Återskapa din egen andalusiska terrass på balkongen eller i trädgården i ditt hem med detta urval.

Vackra pelargoner

Du kan hitta flera sorter av denna blomma: Vanlig pelargon, pensé och doftpelargon. Så välj den som tilltalar dig mest. Eftersom detta är en nödvändighet på väggarna på traditionella andalusiska terrasser bör det vara ett av dina första val.

Man planterar dem vanligtvis i lerkrukor. För att växterna ska trivas och växa fint är det viktigt att vattna jorden och substratet bör innehålla komponenter som hjälper till att hålla kvar vatten. Denna kombination minska behovet av att vattna ofta.

Vackra och doftande citrusträd passar utmärkt för att dekorera en uteplats i andalusisk stil

Du kan odla citron- och apelsinträd som prydnadsväxter i din trädgård. Dessa ger en särskild färg och skönhet till utrymmet och de kommer även att impregnera området med sin distinkta doft.

Tänk dock på att dessa träd inte mår bra i kallare klimat, så du måste skydda dem när temperaturen sjunker. Om du inte har så mycket plats för en medelstor kruka så finns det också mindre sorter som dvärgapelsinträd eller dvärgmandarin.

Frodiga rosenbuskar

Begränsa dig inte till att pryda din trädgård med bara en sorts rosor. Det finns höga rosor, dvärgrosor, klätterrosor och horisontella rosor som alla är doftande och vackert färgfyllda. Rosen är en buske, men den kan utan problem odlas i kruka om man bara är noga med att se till att dräneringen är god.

Du kan förhindra att vatten ansamlas genom att lägga ett lager sten i botten av krukan. Blanda sedan jorden med specialgödsel för rosor. Vattna med rent vatten.

Iögonfallande klätterväxter

Dessa brukar pryda husfasader, men kan också vara dekorativa när de täcker en av innergårdens väggar eller klättrar uppför pelare eller takluckor. För att välja rätt sort till ditt utrymme behöver du ta hänsyn till platsen och klimatet. Fråga gärna om råd på en lokal plantskola.

Murgröna, bougainvillea, klockträd, blåregn och vinrankor är de mest populära klätterväxterna. Det kan räcka att du väljer bara en om din trädgård inte är så stor.

bougainvillea
Klätterväxter och vinrankor med färgstarka blommor är idealiska för den andalusiska looken vi vill ha på dessa uteplatser.

Attraktiva begonior

Dessa typer av växter planterar man gärna i krukor, men de kan också vara en del av iögonfallande rabatter och kantplanteringar, som är idealiska för att försköna terrasser och trädgårdar. Blommande begonior behöver man vattna generöst i varmt väder, men du bör inte låta deras jord bli för blöt.

På samma sätt, förhindra att deras blommor går i frö genom att ta bort vissna blommor med en gång. När du väljer denna typ av växt, tänk på att de blommar i vackert väder. Och hängande begonior ser mycket attraktiva ut på balkonger.

En uteplats i andalusisk stil förhöjer skönheten på vilken plats som helst

En uteplats i andalusisk stil är en lek med färger, och en balans mellan den vita färgen på väggarna och blommornas färggranna bidrag som gör att du inte kan slita blicken från den.

Innan du väljer växter, kom ihåg att ta med i beaktande vilken typ av klimat du bor i. Den här typen av uteplats kommer alltid att behöva lite tid och arbete från din sida, men det är värt det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, Laura Sanz. “Música y jardines en Granada. La impronta francesa de Debussy y Forestier en la creación artística española.” Anuario Musical 72 (2017): 209-218.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.