Hur man hanterar en medelålderskris

Medelålderskriser kan förstöra relationer och familjer och leda till depression. Men å andra sidan kan de även göra dig starkare. Balansen mellan dessa två är nyckeln till att hantera processen.
Hur man hanterar en medelålderskris

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hur möter man bäst en medelålderskris? För det första är det viktigt a tt förstå  attden kan hjälpa dig att leva fullt ut i alla livets steg och undvika depressionen och oron som ofta följer med längs vägen.

Vad är en medelålderskris?

Kvinnor börjar närma sig klimakteriet i 40-årsåldern och upplever både fysiska och känslomässiga förändringar. Det är ett skede i livet där man inte längre är ung, men ännu inte heller gammal, och rädslan för åldrande börjar komma.  Likheten hos män motsvarar perioden då de börjar få vita hår, och det kan också leda till ängslan och oro.

Tid för reflektion

Medelålderskrisen kommer när man reflekterar över sitt liv

Identitetskonflikter, arbetskriser och andra problem inom familj och äktenskap är vanligt. Anledningen till det är att det här är en tid för reflektion och för att ta beslut som kan leda till en förändring av rytm och rutiner.

De som redan har erfarenhet av hur man sätter mål och uppnår dem kan hantera sina medelålderskriser på ett smidigare sätt. Jämfört med andra som är rutinslavar, som är osäkra eller som saknar tydliga mål löper större risk att hamna i depression. På samma sätt löper också de som hamnar i konflikt med sina partners större risk.

Radikala förändringar

Nu för tiden finns en otrolig ständig social påverkan: Otaliga människor följer modetrender, går till gymmet varje dag… Det är mycket troligt att dessa lättpåverkade människor till slut kommer att uppleva en medelålderskris.

  • Männen kanske vill skaffa sig hårtransplantationer eller börja använda peruk. Och kvinnorna kanske färgar håret eller byter frisyr.
  • De kanske spelar musik på hög volym, går på trendiga klubbar, provar på extremsporter som de inte alls hade minsta intresse i tidigare…
  • Människor som känner av krisen kanske köper de senaste elektronikprylarna eller börjar med extrema klädstilar.

När klimakteriet börjar närma sig kan kvinnor uppleva intensiva värmevallningar och torrhet i hår och hud. De ställs också öga mot öga med faktumet att de inte längre kan skaffa barn, vilket kan minska deras sexlust.

Som resultat av det kan de börja visa upp en motvillighet mot vissa aspekter av sina liv. De kan känna sig nere och även börja fantisera om äventyr.

Män i en ålderskris kan ibland känna minskat intresse för familjen. De köper till exempel bilar, säger upp sig från jobbet, börjar olyckligt irra runt… Vissa börjar även dricka mer alkohol för att uppleva tillfälliga stunder av lycka.

Visdom och ett positivt sinne

Klimakteriet kan vara en tidpunkt i livet när man tänker tillbaka på sitt liv med visdom, spontanitet och ett positivt sinne. Enkelt uttryckt kan det vara en chans att hitta en ny plan som motiverar en att gå framåt. I själva verket har varje skede i livet har sin egen realitet som vi kan leva fullt ut och med lycka.

I ett samhälle som avgudar ungdomlighet är det inte alla som klarar av att åldras med värdighet. Människor som kan se denna kris som en möjlighet till att förnya sin själ och leda om vägen till en ny väg, oavsett ålder, är ideala kandidater.

Medelålderskrisen: hur kan vi hantera den?

För det första måste du ta en titt på helheten. Du måste se om du är rädd för framtiden, rädd för åldern eller rädd för att misslyckas. För det andra kanske du letar efter folk att lägga skulden på för saker som har hänt. Du vill till exempel ha någon att anklaga för varför ditt liv inte är som du trodde att det skulle vara.

Du kan organisera din framtid utifrån svaren på dessa frågor. Det viktiga är att undvika att ta beslut utifrån depression, utan att först tänka igenom dem.

Medelålderskrisen är en normal process som du inte behöver gå igenom ensam. Din familj, partner eller dina vänner kan hjälpa dig att hantera den precis som den är: ett nytt skede i livet. Precis som puberteten.

Du kan även söka professionell hjälp.

En ny start

Ett sätt att avleda medelålderskrisen är att sätta nya mål. Nya utmaningar och mål kan hjälpa dig att se var du vill vara i den närmsta framtiden.

40-årsåldern är inte slutet på en livstid, utan snarare en ny start som kan låta dig leva lyckligare än du gjorde innan.

Medelålderskriser kan förstöra förhållanden och familjer eller leda till depression. Men de kan å andra sidan vara någonting som gör dig starkare. Skillnaden mellan dessa är sättet du väljer att närma dig processen.

Positivt sinne

Att tänka positivt, skratta åt gråa hårstrån, håravfall eller skrattrynkor, är ett val.

Hur du väljer att möta din medelålderskris beror på din förmåga att stå emot beslutsfattanden utifrån depression, och att i stället reflektera över dem.

Skapa och sätt nya mål medan du samtidigt njuter av det du har åstadkommit och tar vara på det liv du lever här och nu.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.