Melonvatten för att gå ned i vikt och sova bättre
Melon är en uppfriskande frukt som har skattats högt sedan urminnes tider för sitt höga innehåll av vitaminer, fibrer och essentiella mineraler. Melon består av över 90% vatten och är därför perfekt för att bibehålla vätskebalansen och gå ner i vikt – speciellt om man konsumerar den i form av melonvatten.
Melon har bara 25 kalorier, runt 6% socker och 13 gram komplexa kolhydrater per 100 gram. Det är även rikt på antioxidanter och fritt från fett såväl som kolesterol. Många ser på melon som en sommarfrukt medan andra har det i kosten som ett tillskott för viktnedgång och bättre sömnkvalitet.
Även om melon är mer känd för sina uppfriskande egenskaper har man bevisat att det främjar viktnedgång och processer som leder till bättre sömn.
Vad är fördelarna med melon?
Melon tillhör familjen “jättegrönsaker”, som även inkluderar vattenmelon, squash och zucchini. Melonen växer i sandig jord och anses vara en av de bästa sommarfrukterna. De populära varianterna kommer från Europa och Nordamerika, men tros ha sitt ursprung i Centralasien och Afrika.
De utomordentliga egenskaperna inkluderar höga nivåer av vitamin A – en kraftfullt antioxidativt näringsämne som är bra för huden och slemhinnorna. De innehåller även flavonoider – beståndsdelar som skyddar cellerna från skada som orsakas av fria radikaler.
Regelbunden konsumtion skyddar synen och sänker risken för retinal degenerering och åkommor som inte svarar på behandling. Melon sänker arteriell hypertoni och förebygger olika kardiovaskulära sjukdomar tack vare sitt höga innehåll av kalium.
Det är en källa till vitamin C och magnesium – två essentiella näringsämnen som stärker immunförsvaret mot virala och bakteriella infektioner.
Glöm inte att läsa: Gå ner i vikt med kall melonsoppa
Hur hjälper melonvatten med viktnedgång?
Melon är en av de frukter som kallas “fettbrännare” på grund av förmågan att minska midjan på ett naturligt, hälsosamt sätt. Eftersom melon är rik på avgiftande substanser blir det lättare att ta bort ansamlade gifter i kroppen, vilket förbättrar ämnesomsättningen.
Melon verkar även som ett naturligt diuretikum, perfekt för att reglera vätska i kroppsvävnaden och minska inflammation. Tack vare sitt höga vatteninnehåll är det en av de bästa frukterna för att återfukta kroppen och förlänga mättnadskänslan.
Varför får melonvatten oss att sova bättre?
Melonvatten innehåller varken tillsatser, sötningsmedel eller konserveringsmedel. Istället är det en rik källa till essentiella näringsämnen, som bland annat kan hjälpa dig att sova bättre. Det har länge varit en populär kur för sömnlöshet, eftersom melon släcker törsten, återfuktar kroppens celler och håller den mätt till nästa dag.
Trots att det ignoreras av många är uttorkning en av faktorerna som stör en djup och uppfriskande sömn.
Vill du lära dig mer? Läs: Vitlök under kudden för att sova bättre
Hur man bereder melonvatten
Melonvatten är ett väldigt effektivt sätt att öka den dagliga konsumtionen av vätska. Smaken är uppfriskande och du kan njuta av det hela dagen.
Om du försöker gå ner i vikt är det dock bäst att dricka det 30-40 minuter innan frukost.
Ingredienser
- 300 g tärnad melon
- 1 tesked citronsaft
- 2 1/2 dl is
- 1 dl vatten
- 1 tesked honung
Instruktioner
- Skala melonen och skär den i tärningar så att den blir lättare att mixa.
- Lägg melonen i mixern och tillsätt citronsaft, is och vatten.
- Mixa i några sekunder tills du får en jämn blandning.
Konsumtion
- För viktnedgång ska du dricka det innan frukost och varje måltid.
- Om du vill sova bättre ska du dricka det ett par timmar innan läggdags.
Det har färre än 150 kalorier och är en källa till näringsämnen som är viktiga för kroppsfunktionerna.
Gör melonvatten hemma för att upptäcka de dagliga fördelarna det ger din kropp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Polcz ME., Barbul A., The role of vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract, 2019. 34 (5): 695-700.
- Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.