Hur man gör en nyponkräm för att minska hudbristningar

Hudbristningar är ett skönhetsproblem som inte har några negativa hälsoeffekter, men som ändå kan orsaka obehag för den som har dem. Vi delar med oss av ett tips på hur du kan minska hudbristningar med en naturlig nyponkräm. 
Hur man gör en nyponkräm för att minska hudbristningar
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

I dagens artikel ska du få ett enkelt recept på en nyponkräm som kan minska hudbristningar.

Viktförändringar och förlust av elasticitet i huden gör att hudbristningar kan uppstå var som helst på kroppen. Denna kräm med naturliga ingredienser hjälper till att återfukta och främja regenerering av din hud.

Fördelarna med nyponfröolja

Nyponfröolja används av många kvinnor som vill förebygga och minska rynkor. Den innehåller många näringsämnen och har regenerativa egenskaper vilket gör den mycket bra för torr och mogen hud som förlorat en del av sin lyster och fasthet.

Denna olja, som extraheras från nyponfrön, står ut på grund av det höga innehållet av fleromättade essentiella fettsyror, liksom antioxidanter och vitaminerna A, C och E. Men när du köper denna produkt bör du se till att den är av bra kvalitet, eftersom det finns många produkter med låg eller blandad kvalitet på marknaden.

Din produkt bör vara av god kvalitet

Aloe vera-gel kan minska hudbristningar

Aloe vera är en väsentlig ingrediens i naturlig och hemgjord kosmetika. Förutom gelens konsistens, som är idealisk att blanda med andra ingredienser och använda på huden, gör dess egenskaper aloe vera till den perfekta basen för många behandlingar.

Gelen som extraheras från bladen på denna växt har lugnande, fuktgivande, antiseptiska, antiinflammatoriska och helande egenskaper. Dessa läkande egenskaper är effektiva för att behandla ett flertal olika hudproblem (inklusive hudbristningar).

Aloe vera kan också appliceras direkt på huden; detta ger en uppfriskande känsla och skapar ett skyddande skikt. Dess struktur gör att den är mycket enkel att applicera, och att den absorberas snabbt av huden. Du kan med fördel blanda gelen med eteriska oljor, detta ger en produkt som ändå inte blir oljig, och dessutom tränger bättre in i huden.

Kakaosmör

Kakaosmör används i chokladtillverkning. Det är dock också en mycket vanlig naturkosmetisk produkt tack vare dess olika egenskaper. Det är till exempel grundingrediensen i många läppbalsam eftersom det ger ett bra skydd till läpparna mot externa faktorer som solen, vind och kyla.

Detta vegetabiliska smör är väldigt rikt på antioxidanter, vilket förhindrar åldrande hud orsakat av fria radikaler. Det minskar också ärr och hudbristningar, håller kvar fukt och främjar regenerering av hudceller.

Kakaosmör är också effektivt vid behandling av rynkor, och kan vara ett bra läkemedel för akut behandling av brännskador. Dessutom är det effektivt vid behandling av vissa fall av psoriasis och eksem.

Minska sträckmärken med kakaosmör

Gör en nyponkräm för att minska hudbristningar

Ingredienser

För att göra denna nyponkräm för att minska hudbristningar behöver du följande ingredienser:

 • 4 matskedar nyponfröolja (60 ml)
 • 3 msk aloe vera-gel (45 ml)
 • 1 msk kakaosmör (20 g)
 • 10 droppar eterisk olja av lavendel, rosmarin, pelargon, jasmin eller frankincense (valfritt)

Så här gör du

För att förbereda nyponkrämen följer du följande steg:

 • Först smälter du kakaosmöret i ett vattenbad.
 • När smöret är flytande, blanda det väl med nyponoljan och aloe vera-gelen.
 • Slutligen, tillsätt den eteriska oljan av valfri sort och rör om igen.
 • Förvara i en glasburk med en lufttät försegling. När blandningen svalnar blir den lite fastare, precis den rätta texturen för att applicera på huden.

Applicering

 • Applicera krämen på det drabbade området en eller två gånger om dagen, både för att förebygga och minska hudbristningar.
 • Det bästa är att smörja in krämen efter en dusch, för det varma vattnet öppnar dina porer och låter dem absorbera näringsämnena bättre.
 • För att förbättra effekterna av denna kräm kan du göra en massage eller torrborstning.

Du kan också använda denna nyponkräm för rynkor, torr hud och en del andra hudproblem. Det är också ett utmärkt läkande medel för att behandla ärr.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.