Hur man eliminerar nagelsvamp på tårna

Nagelsvamp på tårna är ganska vanligt, men är en utmaning att eliminera. Vi utforskar olika behandlingar och naturläkemedel som kan tas oralt eller appliceras direkt på huden.
Hur man eliminerar nagelsvamp på tårna

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2024

Nagelsvamp på tårna är en infektion vars behandling ofta utgör en utmaning. Även om det finns olika läkemedel, hudmedel och naturläkemedel som hjälper till att främja lindring, tar det tid att återställa naglarna helt. Om du vill veta hur du eliminerar nagelsvamp på tårna, håll dig kvar och upptäck – mer detaljerat – sex tillgängliga alternativ och vilka effekter du kan förvänta dig.

Svampinfektioner på tånaglarna är också kända som onykomykos. Under normala förhållanden har naglar en ljus rosa nyans och en slät yta, utan märken eller spår. Men när de är infekterade kan du se förändringar i deras utseende, såsom gulaktig eller vitaktig missfärgning, förtjockningar och sprickor.

För det mesta uppstår dessa symtom på stortånageln, som blir infekterad 10 gånger oftare än resten av naglarna. Men svampinfektioner kan även drabba andra och flera naglar samtidigt. Faktum är att detta ibland uppstår som en komplikation av tinea pedis (fotsvamp), som när behandlingen inte är tillräckligt effektiv kan sprida sig till nagelområdet.

Svampar som kallas dermatofyter – speciellt Trichophyton spp. – ligger bakom upp till 80 % av fallen av denna infektion. Återstående fall är associerade med jästsvampar och mögel (som Aspergillus, Scopulariopsis och Fusarium). Fuktiga och varma miljöerna i simbassänger, offentliga duschar, omklädningsrum och slutna skor är förknippade med tillväxten av dessa mikroorganismer.

Behandlingsalternativ för att eliminera nagelsvamp på tårna

1. Orala svampdödande läkemedel mot nagelsvamp på tårna

Den första behandlingslinjen för att eliminera nagelsvamp på tårna är orala antimykotika. Dessa medel är att föredra eftersom de läker snabbare och därför krävs det kortare perioder för att uppnå sin effekt jämfört med topiskt applicerade produkter. De mest rekommenderade är följande:

  • Terbinafin (Lamisil): Att föredra eftersom det ger bättre resultat för att göra nageln ljusare. Det är effektivt för både dermatofytiska och icke-dermatofytiska svampar. Den föreslagna dosen för att bekämpa nagelsvamp på tårna är vanligtvis 125 milligram per dag i 12 veckor.
  • Itrakonazol (Sporanox): Detta botar upp till 80 – 85% av dessa svampinfektioner och har en återfallsfrekvens på 10%. Det hjälper till att bekämpa dermatofyter, candida och pityriasis. Administreringsschemat föreslås vanligtvis med intervaller för att minska risken för biverkningar. För onykomykos på fötterna är dosen vanligtvis 200 milligram var 12:e timme, en vecka i månaden, under tre månader.
  • Flukonazol (Diflucan): Detta botar upp till 90 till 95 %. Administreringsregimen är pulserande, med en föreslagen dos på 150 milligram per vecka i minst 6 månader. Det rekommenderas vanligtvis om patienten inte tolererar terbinafin eller itrakonazol.

Oral antimykotikabehandling kan leda till biverkningar och risker. Som en förebyggande åtgärd kan din läkare föreslå regelbundna blodprover under behandlingen för att upptäcka eventuella avvikelser.

Eftersom dessa läkemedel kan orsaka lever- och njurskador och interaktioner med vissa läkemedel, är dessa inte rekommenderade för alla fall. Därför är det viktigt att använda dem endast under en läkares övervakning.

2. Topisk antimykotika mot nagelsvamp på tårna

Om du inte är en kandidat för orala svampdödande medel, eller om infektionen är mild eller precis har börjat, är topiska svampdödande medel den föreslagna behandlingen för att eliminera nagelsvamp på tårna.

De klassificeras som “alternativet till förstahandsbehandling”. Även om de är mindre effektiva är dessa vanligare på grund av den lägre risken för biverkningar och interaktioner jämfört med andra läkemedel.

Behandlingsperioden är minst 48 veckor för onykomykos på fötterna. För att förbättra läkningen ytterligare kan läkaren, hudläkaren eller fotterapeuten även komplettera med en förberedelse av de drabbade naglarna. Detta innebär att de kan skära, fila eller skrapa bort resterna under nageln.

Vad man eftersträvar genom detta tillvägagångssätt är att minska tjockleken på nageln så att läkemedlet lättare når svampen. För samma ändamål använder man även ibland receptfria lotioner som innehåller urea. När detta är gjort tar man sedan nästa steg och applicerar det valda läkemedlet, såsom följande:

  • Medicinska nagellack: Dessa medel är att föredra framför krämer eller salvor eftersom de ger en mer optimal penetration av läkemedlet in i nageln. De mest använda innehåller amorolfin orciklopirox vilka uppvisar god antimykotisk potential även om de har olika verkningsmekanismer.
  • Krämer eller salvor: Läkare kan rekommendera alternativ som efinakonazol och tavaborol. Att minska tjockleken på nageln är avgörande för att uppnå bättre resultat med appliceringen.

De möjliga biverkningarna av dessa läkemedel är milda; de kan innefatta rodnad, brännande eller sveda i nageln.

3. Fotodynamisk terapi för att eliminera nagelsvamp på tårna

En av de nya behandlingarna för onykomykos är fotodynamisk terapi (PDT). Det går ut på att man applicerar fotosensibiliserande ämnen som ackumuleras i svampcellerna. Sedan, efter att ha exponerat den drabbade nageln för ljus av en specifik våglängd, genererar de reaktiva syrearter som hämmar cellreplikation och leder till svampens död.

Enligt resultaten av viss forskning har denna behandling flera fördelar jämfört med konventionella terapeutiska alternativ:

  • Handlingsspektrumet är bredare.
  • Det bekämpar antimikrobiell resistens.
  • Det finns en minimal risk för biverkningar.
  • De går att kombinera med svampdödande läkemedel.
  • Man kan aktivera det fotosensibiliserande ämnet med lågprisljus.
  • Det finns tillgängliga läkemedel som underlättar den specifika frisättningen av fotosensibilisatorn till området.

Det är viktigt att tänka på att detta behandlingsalternativ endast bör tillämpas av en dermatolog. Mellan fyra och åtta sessioner krävs för att uppnå tillfredsställande resultat.

4. Kombinerad terapi

Nagelns skyddande struktur gör det svårt att helt eliminera svamp med bara en typ av behandling. Av denna anledning rekommenderar läkare idag kombinerad terapi som en mer effektiv modalitet. Bevis tyder på att både kombinationsbehandling mot svamp och samtidig användning av svampdödande medel och fotodynamisk terapi ger goda resultat.

Genom att använda läkemedel och terapier med olika verkningsmekanismer kan man snabba på svamputrotningen. Det gör att man får snabbare resultat och en tydligare förbättring av symtomen.

5. Kemiskt eller kirurgiskt avlägsnande av nageln

När medicinsk behandling inte är framgångsrik eller nagelsvampen är mycket allvarlig, kan läkaren föreslå kemisk eller kirurgisk borttagning av naglarna. Dessa är ingrepp där man partiellt eller totalt avlägsnar den angripna nageln för att möjliggöra en mer direkt applicering av det svampdödande läkemedlet på svampen och även för att eliminera infekterad nagelvävnad.

  • Vid kemiskt avlägsnande använder man ett keratolytiskt medel under flera veckor för att gradvis försvaga nagelstrukturen och på så sätt genomföra borttagningen.
  • Under ett kirurgiskt avlägsnande (förbehållet de allvarligaste fallen) applicerar läkaren lokalbedövning och utför sedan borttagningen.

6. Naturläkemedel

I området för holistisk medicin rekommenderas en serie naturläkemedel som ett alternativ för att behandla och eliminera nagelsvamp på tårna. Rapporterade data tyder på att de är effektiva för att ge tillfällig lindring av symtom och, ibland, för att förbättra naglarnas utseende. Det finns dock inga rigorösa vetenskapliga studier som stödjer effektiviteten med dessa medel.

Tillämpningen av naturläkemedel föreslås ofta som ett komplement till de medicinska behandlingarna vi nämnt tidigare. Liksom andra externa lösningar tar det månader innan effekterna blir märkbara. Om nagelsvampen är allvarlig kan de ha liten eller ingen effekt. Om så är fallet är det bäst att gå till en hudläkare eller fotterapeut för behandling.

Bland de mest använda sticker följande ut:

  • Teträdolja: Bevis tyder på att denna ingrediens har svampdödande egenskaper som är effektiva mot svamparna som orsakar onykomykos. För att använda den som behandling, späd ut tre till fem droppar eterisk teträdolja i 10 milliliter bärarolja (kokos, oliv, mandel). Applicera sedan den direkt på den drabbade nageln.
  • Timjanolja: Denna olja har svampdödande potential som är associerad med dess huvudsakliga aktiva förening, tymol. Som i föregående fall, späd den eteriska timjanoljan i en bärarolja (fem droppar per 10 milliliter), innan du applicerar den på naglarna.
  • Vinäger: Anekdotiska data tyder på att vinäger (50:50 med vatten) kan hjälpa till att bekämpa både nagelsvamp och fotsvamp. Det finns dock inga bevis för dess effektivitet. Det har föreslagits att om man använder den tillsammans med topikala antimykotika kan detta resultera i förbättringar av onykomykos.
  • Vicks VapoRub-salva: De aktiva ingredienserna i denna mentolsalva – eukalyptusolja, mentol och kamfer – hjälper till att bekämpa nagelsvamp. Du bör bara applicera en liten mängd på det drabbade området, minst en gång om dagen.
  • Bikarbonat: Vissa bevis tyder på att bikarbonat har svampdödande egenskaper som hjälper till att stoppa svamptillväxt. Studierna är dock fortfarande begränsade. Dess användning som ett botemedel för att bekämpa onykomykos stöds till stor del av anekdotiska bevis. För att använda detta mot nagelsvamp, häll 100 gram bikarbonat i en skål med vatten och doppa ned naglarna och sitt så i 15 minuter.

Vilket är det mest effektiva sättet att eliminera nagelsvamp på tårna?

Som du har sett nu finns det flera behandlingsalternativ när det gäller att bekämpa nagelsvamp på tårna. Det är dock svårt att fastställa vilket som är det ideala eller mest effektiva alternativet. I allmänhet beror detta på infektionens svårighetsgrad, antalet påverkade naglar och vissa andra faktorer.

Bevis tyder på att orala svampdödande läkemedel – som är den första behandlingslinjen – är effektivare botemedel än topiska svampdödande medel. Men med tanke på deras höga risk för negativa effekter, är inte alla en kandidat för dessa.

Kombinationsterapier, i enlighet med de senaste fynden, har potential att förbättra resultaten av behandlingen, göra att resultaten kommer snabbare och i allmänhet minimera biverkningar. Andra mer innovativa metoder, såsom fotodynamisk terapi, har väckt intresset hos patienter och yrkesverksamma, på grund av de snabba resultaten och de minimala riskerna med dessa.

Potentiella behandlingar som plåster, lacker, geler och vissa naturligt framställda ingredienser undersöks fortfarande. Preliminära studier tyder på att de kan hjälpa i fall av mild onykomykos; men helst i kombination med läkemedel.

Finns det sätt att förhindra nagelsvamp på tårna?

Det finns ingen metod som garanterar absolut förebyggande av dessa infektioner. Faktum är att det är möjligt att drabbas av dessa infektioner igen efter att ha genomfört någon av de ovannämnda behandlingarna. Hur som helst finns det vissa försiktighetsåtgärder som hjälper till att minska risken för infektion. Notera och använd dem i praktiken!

  • Se till att hålla dina fötter rena och torra. När du har duschat, torka fötterna väl, särskilt utrymmena mellan tårna. Glöm inte att svamp kan föröka sig om det finns fukt kvar på fötterna.
  • Undvik att gå barfota på våta offentliga platser: Särskilt på gym, vid simbassänger, i duschar och i omklädningsrum. Ha sandaler eller vattenskor på fötterna.
  • Håll naglarna korta och rena: Ju längre naglarna är, desto mer utrymme har svampen för att växa. Detta blir värre om de samlar på sig smuts.
  • Bär lämpliga skor: Se till att strumpor och skor andas och att materialet inte ökar fotsvetten. Om möjligt, växla mellan olika par skor så att de hinner torka ordentligt innan du använder dem.
  • Bär bomullsstrumpor: Syntetmaterial håller kvar fukten och ökar risken för svamp. Efter en sportaktivitet eller efter att du har svettats av annan anledning, se till att byta till rena strumpor.
  • Undvik att dela föremål som är avsedda för personligt bruk: Som nagelklippare, filar, strumpor och skor. Svampar sprids lätt genom dessa.
  • Begränsa användningen av nagellack eller konstgjorda naglar: Överdriven användning skapar en idealisk miljö för tillväxt av mikroorganismer.

När ska man rådfråga läkare

Det går att förbättra vissa fall av mild onykomykos med hembehandling, antingen med receptfria läkemedel eller med frekvent användning av naturläkemedel. Men när symtomen inte blir bättre, och blir kroniska, är det bäst att gå till en läkare eller hudläkare för att lära sig om andra terapeutiska alternativ.

Beroende på hur påverkad nageln är, såväl som svamparna som är involverade i infektionen, kommer läkaren avgöra om orala lämedel, hudläkemedel eller någon av metoderna för att avlägsna nageln är nödvändiga (allvarliga fall).

Kom ihåg!

Närvaron av nagelsvamp på tårna kan bli ett ihållande obehag om ingrepp inte görs i tid och på lämpligt sätt. Även om det vanligtvis inte orsakar symtom utöver förändringar i nagelns utseende (missfärgning och förtjockning), är dessa infektioner smittsamma och kan spridas till övriga naglar.

Det finns allt fler behandlingsalternativ, men framgången varierar beroende på typen av svamp, infektionens svårighetsgrad och det individuella svaret på läkemedlet eller produkten.

I allmänhet tar det flera månader innan man ser resultat. Trots det fungerar det inte alltid eller så dyker svampen upp igen efter ett tag. Det är viktigt att tillsammans med din läkare utvärdera för- och nackdelarna med varje behandlingsalternativ och välja det som passar bäst för fallet.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att hygien och daglig vård av fötterna är avgörande för att förhindra svampar från att föröka sig och generera infektioner i naglarna. Detta är ännu viktigare om du har några associerade riskfaktorer, såsom fotsvamp, diabetes, nageldystrofi eller cirkulationsproblem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.