Finns det effektiva behandlingar för onykomykos?

Behandlingar för onykomykos, dvs. nagelsvamp på händer och fötter, är mycket vanliga. Men hur effektiva är de egentligen? I den här artikeln ska vi svara på den frågan. Vi berättar vad experterna säger och hur man behandlar denna svampinfektion.
Finns det effektiva behandlingar för onykomykos?

Senaste uppdateringen: 12 december, 2020

Onykomykos orsakar en vit eller gul missfärgning och även klåda och andra obehag i naglarna. Det utgör en tredjedel av alla svampinfektioner i huden. På grund av att infektionen orsakas av dermofytsvamp under nageln är det ofta ett svårt tillstånd att eliminera och symptomen tenderar att dyka upp igen efter en tid. I denna artikel tar vi reda på om det finns några effektiva behandlingar för onykomykos.

Onykomykos – vad du bör veta

Onykomykos är en svampinfektion som förekommer både på fingernaglarna och tånaglarna. Även om det inte är en allvarlig sjukdom är det ett folkhälsoproblem på grund av dess höga förekomst, dåliga svar på behandling och de hälsoeffekter det har.

Enligt American Academy of Dermatology främjar värme och fuktighet, såsom simhallar och offentliga omklädningsrum, infektionen. Dessutom är det relaterat till brist på hygien, svett och stängda skor och andra liknande situationer som utsätter dina naglar för fukt under lång tid.

Symptomen inkluderar:

 • Vita fläckar eller förändrad nagelfärg
 • Förtjockning av naglarna
 • Bräckliga naglar som lyfter från tån eller fingret
 • Oregelbundna naglar
 • Klåda eller dålig lukt (i vissa fall)
onykomykos.
Onykomykos kan förekomma på fingernaglarna och tånaglarna.

Majoriteten av fallen är enkla och påverkar inte mer än utseendet. Men när infektionen leder till komplikationer kan den vara smärtsam och faktiskt orsaka skada på naglarna. Liknande, om du har diabetes eller en sjukdom som påverkar ditt immunförsvar, bör du vara försiktig.

I dessa fall är det viktigt att söka läkarvård eftersom eventuella skador på fötterna, inklusive denna typ av infektion, kan förvandlas till allvarliga komplikationer på grund av ditt immunsvar och cirkulationsproblem.

Vilka behandlingar finns för onykomykos?

I populärlitteratur finns det ett brett utbud av botemedel mot onykomykos. Men experter ifrågasätter fortfarande många av dessa metoder. I en studie publicerad i Journal of Fungi menar forskarna att alternativ som teträdolja och en växt som heter som ageratina pichinchensis visat sig vara svampdödande.

Andra ämnen som propolis och Vicks Vaporub har också visat sig ha positiva effekter mot onykomykos i vissa pilotstudier. Emellertid är resultaten inte avgörande och mer forskning behövs för att kunna bestämma effektiviteten av denna typ av behandlingar.

Trots detta går det ändå att använda dem som kompletterande behandlingar eftersom de inte har visat några negativa effekter hos människor, vilket tyder på att medlen ska vara säkra och acceptabla. Naturligtvis, när det är möjligt, bör du använda dem tillsammans med medicinska behandlingar.

Tea trä-olja har i studier visat sig vara svampdödande
Teträdolja har i studier visat sig vara svampdödande vilket gör medlet till ett behandlingsalternativ.

Farmaceutiska behandlingar

Hittills är läkemedel det som är de mest accepterade behandlingarna för onykomykos. Dessa behandlingsalternativ finns som topiska och orala behandlingar, vilket du kan läsa mer om i denna publikation i Indian Journal of Pharmaceutical Sciences.

De topiska medlen inkluderar medicinska nagellack som amorolfin 5% och ciclopirox 8%. Krämer, pulver och andra topiska medel är normalt inte lika effektiva eftersom de inte tränger in lika lätt.

Det finns också orala behandling som exempelvis griseofulvin, terbinafin, itrakonazol och ketokonazol. Dessa kräver en längre tids användning och innebär en högre risk för biverkningar såsom huvudvärk, mag-tarmsjukdomar och hudutslag.

Du bör komma ihåg att du måste använda ditt valda alternativ konsekvent för att få resultat.

Vilka andra behandlingar finns det för onykomykos?

När du står inför ett problem som onykomykos är det viktigt att konsultera en hudläkare för att få en korrekt diagnos och behandling beroende på fall. Du kan samtidigt också vidta några enkla åtgärder för egenvård. Till exempel kan du bära öppna skor, se till att ha torra fötter och använda skor i fuktiga områden såsom simhallar, duschar och omklädningsrum.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Christenson JK, Peterson GM, Naunton M, et al. Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis. J Fungi (Basel). 2018;4(3):87. Published 2018 Jul 24. doi:10.3390/jof4030087
 • Hammer, K. A. (2002). In vitro activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil against dermatophytes and other filamentous fungi. Journal of Antimicrobial Chemotherapy50(2), 195–199. https://doi.org/10.1093/jac/dkf112
 • Romero-Cerecero, O., Román-Ramos, R., Zamilpa, A., Jiménez-Ferrer, J. E., Rojas-Bribiesca, G., & Tortoriello, J. (2009). Clinical trial to compare the effectiveness of two concentrations of the Ageratina pichinchensis extract in the topical treatment of onychomycosis. Journal of Ethnopharmacology126(1), 74–78. https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.08.007
 • Veiga, F. F., Gadelha, M. C., da Silva, M. R. T., Costa, M. I., Kischkel, B., de Castro-Hoshino, L. V., … Svidzinski, T. I. E. (2018). Propolis extract for onychomycosis topical treatment: From bench to clinic. Frontiers in Microbiology9(APR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.00779
 • Derby, R., Rohal, P., Jackson, C., Beutler, A., & Olsen, C. (2011). Novel treatment of onychomycosis using over-the-counter mentholated ointment: A clinical case series. Journal of the American Board of Family Medicine24(1), 69–74. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.01.100124
 • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.