Hur man bekämpar divertikulit naturligt

Om du tror att du har divertikulit ska du träffa en specialist för att få behandling. Efteråt kan du kombinera behandlingen med dessa livsmedel för att förbättra ditt tillstånd.
Hur man bekämpar divertikulit naturligt

Senaste uppdateringen: 21 februari, 2019

Divertikulit är ett tillstånd som påverkar din matsmältning. Det dyker upp i tarmarna när säckarna i dina tarmväggar, vid namn divertiklar, blir inflammerade. Experter vet inte vad som orsakar det, men man tror att det kan bero på för mycket tryck när man har avföring i tarmen. Det sätter press på tarmväggarna och kan orsaka inflammation och irritation.

De vanligaste symptomen inkluderar:

  • Blod i avföringen
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Illamående
  • En nypande känsla
  • Smärta när du rör vid buken

Om du har tillståndet vill du förmodligen lindra dina symptom och bli friskare. Först måste du tala med en läkare. Sedan kan du prova dessa huskurer för att få hjälp att bekämpa symptomen.

Potatis

potatismos

Vad gäller smak är kanske potatis ganska tråkigt, men trots rekommenderas det att äta potatis när du har divertikulit. Detta eftersom de innehåller många antiinflammatoriska ämnen samt stärkelse. Dessa hjälper din matsmältning.

Kom ihåg att det är en dålig idé att äta dem friterade. Om det var vad du planerade ska du veta att fettet bara gör ditt tillstånd värre. De bästa alternativen är ugnsbakade, grillade eller som potatismos.

Papaya och päron

Det här är bland de bästa frukterna för att hjälpa din matsmältning. Kombinationen av papaya och päron är dessutom jättegod. Och inte bara det; de ger dig även massor av näringsämnen. Frukterna hjälper din grovtarm tack vare sina organiska beståndsdelar.

De innehåller också stora mängder fibrer, samt vitaminer och mineraler, som hjälper din kropp att bekämpa symptomen från divertikulit.

Vitamin C

Din kropp använder stora mängder vitamin C, som bland annat hjälper din kropp att skapa nya celler, stimulera nervsystemet och det används i nästan alla kroppsliga processer.

Korn

korn i händer

Korn är ett viktigt spannmål att inkludera i din kost när du lider av divertikulit. Det har antiinflammatoriska egenskaper och besitter även andra beståndsdelar som är utmärkta för att bekämpa divertikulit. Kom dock ihåg att andra spannmål är dåliga för dig när du har det.

Korn kan ätas i soppor, grytor, blandat med andra spannmål eller annat du kan tänka dig; bara fantasin sätter gränser.

Du behöver inga ursäkter för att ha det i din diet.

Vitlök

Folk använder vitlök för att behandla en rad olika fysiska åkommor, inklusive divertikulit. De aktiva ingredienserna i vitlök är väldigt kraftfulla. De förebygger infektioner runtom i hela kroppen. Kom ihåg att divertikulit förvärras när din buk inflammeras; att äta vitlök håller detta problem under kontroll. Genom att använda vitlök kan du dessutom minska mängden antibiotika du måste ta.

Undvik kryddstark mat

Om du gillar kryddstark eller smakrik mat måste du sluta med dem tills du blivit bättre. Kryddstark mat är en av anledningarna till att folk inte kan bli av med divertikulit. Kryddstarka maträtter inflammerar områdena ännu mer, vilket drar ut på läkeprocessen. Det förvärrar även dina symptom.

Så försök att sluta med dessa tills du blivit bättre. Det är värt det.

Oregano mot divertikulit

oregano

Att krydda all din mat med oregano kan vara en god idé. Det tillhandahåller avsevärd lindring för de som lider av divertikulit. Oregano har utmärkta antibakteriella och antimikrobiella egenskaper, som hjälper dig att bli av med eventuella parasiter eller infektioner som drabbat din mage.

Oregano hjälper dessutom till att rensa bort avfall från kroppen. I och med det återgår allt till ett neutralt tillstånd, och din divertikulit blir avsevärt lättare att läka.

Ricinolja

Ett bra sätt att bli av med bakterieinfektioner i grovtarmen är med en rensning. Ett alternativ för att göra det är ricinolja. Med det sagt ska du tänka på att ricinoljan är väldigt kraftfull. Den har till och med förmågan att döda alla goda bakterier i din mage.

Därför ska du bara ta den rekommenderade mängden eller se till att hålla dig under en läkares uppsikt. Att ta för mycket kan vara väldigt farligt om det görs på ett olämpligt sätt.

Vikten av att få en bra diagnos

Symptomen på divertikulit liknar de från andra matsmältningsproblem, såsom Crohns sjukdom. Därför är det lätt att blanda ihop divertikulit med andra matsmältningssjukdomar. Vi råder dig att tala med en läkare om du tror att du har denna sjukdom. Grovtarmsinfektioner kan dölja mycket större problem.

Om du upplever några av symptomen som kopplas till divertikulit ska du uppsöka läkare. Samtidigt kan du prova dessa kurer tillsammans med behandlingen som ordineras av din läkare.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • A., B., M.S., D., R.A., B., G.B., F., & S.A., J. (2013). The role of non-starchy polysaccharides (“soluble” dietary fibre), in particular (1,3;1,4)-beta-glucans and arabinoxylans, in promoting bowel health. Planta Medica.
  • Dahl, C., Crichton, M., Jenkins, J., Nucera, R., Mahoney, S., Marx, W., & Marshall, S. (2018). Evidence for dietary Fibre modification in the recovery and prevention of reoccurrence of acute, uncomplicated diverticulitis: A systematic literature review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10020137
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.