Hur du väljer en kamin för ditt hem
Låt inte vintern kyla ner dig! Att hantera kalla temperaturer utan rätt verktyg kan vara kämpigt. Därför är det extra viktigt att veta hur man väljer kamin.
Eftersom kaminer är det bästa alternativet för att hålla huset varmt ska vi i den här artikeln berätta om några av de vanligaste typerna, deras egenskaper och nycklar som hjälper dig att välja den bästa för dig.
Kaminer: En snabb lösning för att värma ditt hem
Värmesystem, såsom pannor, blir dyra och ibland värmer de inte alla delar av huset. Därför har vissa familjer slutat använda dem. Istället köper de en praktisk kamin, som ofta visar sig vara billig och väldigt lätthanterlig.
Om det inte finns många värmekällor i hushållet är det idealiska att välja en kamin. Med denna kan du värma sovrummet, vardagsrummet eller vilket annat rum som helst.
Att den är enkel att transportera gör att den är flyttbar, och den kräver ingen komplicerad installation. Du behöver bara koppla in den eller känna till några specifika detaljer, beroende på modell.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Olika värmesystem: fördelar och nackdelar mellan olika typer
Hur man väljer kamin: 8 typer av kaminer du bör känna till
Kaminer gör att du bättre kan kontrollera utgifterna. Till skillnad från värmepannor slipper du dessutom anlita fackmän för att installera dem och sätta dem i drift. Ta reda på mer nedan om detta intressanta alternativ för uppvärmning.
1. Elkaminer
Elkaminer är vanligtvis den mest efterfrågade typen i Europa. De har dock på senare tid upplevt en nedgång i försäljningen. Detta beror på ankomsten av andra mer moderna och effektiva modeller. Det första du bör veta är att elektriska kaminer drar mycket energi.
En poäng för deras fördel är att de arbetar med konvektion. Det vill säga de omvandlar elektroner till värme.
Det betyder att de inte avger ångor som är skadliga för hälsan eller föroreningar. Man rekommenderar dem vanligtvis för uppvärmning av små ytor.
2. Halogenkaminer
Halogenkaminer ger värme från strålning, har bra värmeeffekt och kan värma medelstora rum. Rummet bör inte vara större än 10 kvadratmeter.
För att fungera kräver de en större strömförsörjning, eftersom de har flera effektnivåer. I den meningen, innan du skaffar en, bör du ta hänsyn till storleken på utrymmet där du vill placera den.
3. Butangaskaminer
Butangaskaminer är väldigt billiga när det kommer till långvarig användning. Kanske är det av denna anledning, och för att de blir varma så snabbt, som de har förblivit ett av de föredragna alternativen. För driften av en butangaskamin är det viktigt att utrusta den med en gastank.
Utan att förringa ovanstående är det också viktigt att du tänker på följande: butankaminer är orsaken till många olyckor i hemmet. Men här är det också viktigt att tänka på att det är nödvändigt att byta bensintank när den är förbrukad.
4. Fotogenkaminer
Fotogenkaminer är ett alternativ att överväga om rummet inte överstiger 40 kvadratmeter. Det fanns faktiskt en tid då de var mycket efterfrågade.
De flesta fungerar med hjälp av en veke. I allmänhet avger de en irriterande lukt.
5. Braskaminer
Braskaminer är en klassiker, speciellt i hus på landet. En av de stora fördelar med dessa är att de kan värma stora utrymmen, så länge de har ett lämpligt ventilationssystem. En faktor att tänka på är att de kan orsaka skador på närliggande ytor.
Eftersom de använder ved som förbränningskälla måste du se till att ha detta. Du bör ha ett fritt utrymme omkring den, och kom ihåg att både apparaten och rummet kräver periodiskt underhåll. Men med denna öppna spis kan du njuta av en skön värme.
6. Pelletskaminer
Dessa kaminer förbränner 100 % vegetabiliskt bränsle och är vänliga för planeten, kända under namnet pelletskaminer. Därför har de blivit populära idag, dock ligger de högre i pris än andra alternativ.
Vad erbjuder de dig i gengäld? Pelletskaminer är renare, enklare att använda, kräver lite underhåll och det bästa av allt är att deras bränsle är överkomligt.
7. Hur man väljer kamin: Oljekaminer
Oljekaminer är funktionella och billiga. I dessa använder man en speciell olja som inte behöver förnyas eftersom den inte brinner. De är kända för att vara praktiska och ger värme till ytor som inte överstiger 40 kvadratmeter.
8. Biomassakaminer
Biomassakaminer liknar pelletskaminer. I dessa använder man också vegetabilisk energi, som till exempel träpellets, olivkärnor, skogsmaterial och nötskal. De är ofta dyra i inköp, men i längden är de kostnadseffektiva att underhålla och tillåter uppvärmning av stora hus.
5 punkter att tänka på när du väljer din nästa kamin
Följande fakta är viktiga när du ska välja en ny kamin. Med dem kommer du att kunna hitta bra resultat:
- Studera platsen där kaminen kommer att stå. Undersök tillgängligt utrymme, möjliga luftströmmar och konstruktionsmaterialet. Detta hjälper dig att räkna ut den kalorikraft som rummet kräver för att hållas varmt.
- Fråga om den behöver någon form av utrymmesanläggning för att fungera. Detta inkluderar ventilation eller elsystem. Ta också reda på om ditt hus har detta.
- Kontrollera och reparera fönster och allmän isolering av ditt hus. Om de är i gott skick behöver du inte en kamin med hög värmeeffekt.
- Kaminens vikt och volym är andra faktorer att ta hänsyn till. Vissa golv kan inte bära mycket tunga apparater, och kan bli deformerade av tyngden.
- Vissa kaminmodeller måste följa särskilda föreskrifter, inspektioner och periodiskt underhåll för att fungera. Se till att göra lite forskning om detta ämne.
Du hittar olika modeller som passar många olika behov på marknaden. När du bestämmer dig för ett köp, ta hänsyn till dessa nycklar för att välja den rätta kaminen för ditt hem.
Ta råd från en specialist för att få det 100% rätt.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 20 eteriska oljor du bör ha under vintern
Kaminer: Ett nödvändigt redskap på vintern
En kamin är bra att ha under vinterns kyliga dagar. Den kan hjälpa dig att få större kontroll över kostnader och strömanvändning.
Men om det handlar om att överleva vintern finns alternativet att också installera ett värmesystem hemma. Kom dock ihåg att du kommer att behöva flera yrkesspecialister för en säker installation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gastiarena, M., Fazzini, A., & Prieto, R. (2017). Gas versus electricidad. Petrotecnia.
- Jutglar, L., MIRANDA, A. L., & VILLARRUBIA, M. (2020). Manual de calefacción. Marcombo.