Hur du väljer den perfekta hårfärgen efter din hudton

För att välja rätt hårfärg för din hudton finns några mycket intressanta koncept som du kan lära dig för att uppnå fantastiska resultat. Kolla in denna kompletta guide.
Hur du väljer den perfekta hårfärgen efter din hudton

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2023

Att välja den perfekta hårfärgen är inte alltid lätt. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, som din hudton och ögonfärg.

Just för att det inte är lätt att hitta den perfekta färgen för ditt hår, ska vi idag prata om kolorimetri och hur denna vetenskap kan hjälpa dig att komma närmare den perfekta looken du vill ha. Om du letar efter en förändring eller redan har blivit besviken flera gånger över att det inte blivit som du förväntat dig, läs då vidare!

Kolorimetri kan hjälpa dig att välja den perfekta hårfärgen för dig

Kolorimetri är en vetenskap som fokuserar på att analysera färg. Tack vare denna vetenskap kan vi se de olika nyanserna på en numerisk skala, som den vi ser i hårfärgerna vi köper. Under denna skala mäts och blandas färgerna enligt förväntade resultat.

Hårkolorimetri, å sin sida, är den gren som använder denna vetenskap för att veta hur man färgar håret, enligt önskad mättnad, intensitet och ljusstyrka. Det används också för att bestämma den perfekta nyansen utifrån din hudton, ögonfärg och ditt hårs nuvarande tillstånd.

Studier gjorda på ämnet hårkolorimetri visar att när du färgar håret måste du ta hänsyn till hårets tillstånd, om ditt hår har behandlats tidigare eller inte, och om den nuvarande nyansen är jämn eller har något grått i sig.

Resultaten kommer att bero på alla dessa faktorer. Underbart, eller hur?

Grunderna i kolorimetri: Hur man väljer den perfekta hårfärgen

För att förstå användbarheten av kolorimetri för att välja den perfekta hårfärgen måste du känna till grunderna. Här är vad de är.

Den kromatiska cirkeln

Den kromatiska cirkeln upptäcktes av Isaac Newton och har varit grunden för tusentals färgapplikationer inom marknadsföring, reklam och även psykologi. Den är baserad på en cirkel med sex nyanser som reflekteras i nedbrytningen av ljus mot solspektrumet: rött, gult och blått (primärfärger), följt av mörkblått, grönt och lila.

Ur dessa nyanser uppstår dock färgfamiljer, vars variationer beror på intensiteten. I en komplett kromatisk cirkel kan upp till 12 olika nyanser observeras.

Círculo cromático
Den kromatiska cirkeln har tillämpningar inom många väldigt olika discipliner.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 7 hårtrender som är heta på TikTok

Färgvariationer

Variationerna av en färg definieras enligt dess djup eller variation, som mäts på en numerisk skala som går från 1 till 10. 1 är mörkast (svart) och 10 är ljusast (platina eller extra ljusblond).

Detta är hela skalan:

 1. Svart
 2. Mörkbrun
 3. Kastanjebrunt
 4. Mellanbrun
 5. Ljusbrun
 6. Mörkblond
 7. Mellanblond
 8. Ljusblond
 9. Mycket ljusblond
 10. Platina eller extra ljusblond

Så när du väljer den perfekta hårfärgningen för din hudton bör du överväga vilken nyans du vill ha. Din förändring av utseende blir mörkare eller ljusare baserat på detta.

Färgreflektion

En annan numerisk skala för hårkolorimetri att ta hjälp av är reflektionen eller nyansen.

I denna kategori hittar vi följande:

 1. Blå – askton
 2. Violett – skimrande, pärlemorfärgad
 3. Gult – guld
 4. Orange – koppar
 5. Mahogny – kastanjebrun
 6. Röd – rödaktig
 7. Mörkgrön – ljusgrön

Hur du väljer den perfekta hårfärgen för din hudton

Med denna information kan du utläsa innebörden av siffrorna som åtföljer färgämnena. Vi ska ta ett exempel: ett blå-svart hårfärgningsmedel har en nomenklatur på 1-1.

Det första du ska tänka på är att titta på din nuvarande hårfärg, som kallas din “bas”. Du måste också bestämma om du vill göra den ljusare, mörkare eller tona ned, vilket du kan göra genom att titta på variationsskalan.

Observera att för en mer naturlig ton som håller längre, bör du välja en färg som är två nivåer ljusare eller mörkare än hårbotten. Men om du vill ha en varmare ton, välj kastanjebrun, brons eller guld. För en kallare ton, välj mellan aska eller rökiga toner.

Hur väljer jag mellan varma och kalla toner beroende på min hudton?

Detta är en viktig vanlig fråga. Det finns flera tips för att identifiera om kalla eller varma toner är det du ska ha.

 • Gå ut i solen en stund. Om du blir röd utan att ha solat, är svalare toner rätt väg att gå. Å andra sidan, om du lätt blir brun bör du välja varma toner.
 • Titta i spegeln och placera ett guldpapper på ena sidan av ansiktet och ett silver på den andra. Identifiera vilken som får dig att se bättre ut. Om det är guld är varma färger din grej.
 • Kontrollera tonen i dina handledsvener. Om du ser att de är blåaktiga eller violettfärgade är svalare nyanser rätt för dig. Ser de grönaktiga ut? Då är varma nyanser bäst.
 • Få professionell rådgivning. Hårfärgshantering har sina komplexiteter. Så om du har budget för det och vill ha lite extra hjälp, tveka inte att kontakta en färgproffs.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fyra sätt att platta håret utan plattång

Färgrekommendationer för varje hudton

Vi vet att det inte är lätt att förstå nomenklaturerna och grunderna för hårkolorimetri. Så vi skulle vilja avsluta denna artikel med några allmänna rekommendationer som leder dig till den perfekta hårfärgen enligt din hudton:

 • Ljus: bruna toner med honung och gyllene nyanser är idealiska.
 • Ljusa och rosa hudfärger ser bra ut med askblont, champagne och även platinahår.
 • Ljus brunett passar bra med bruna toner med karamell, rödbrunt eller ljust rödbrunt.
 • Mörk brunett passar mycket nytta med nyanser som djupbrun, svart, vin eller vinröd.

Nu kan du lättare välja den perfekta hårfärgen för din hudton och se ut som du alltid har velat!

Kom ihåg att du kan använda en färg som inte matchar din hudton om du vill, men det är en bra idé att överväga ovan aspekter. När allt kommer omkring kommer de att leda dig till otroliga resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.