Hur du kan undvika kemikalier i vardagen
I denna artikel kommer vi att diskutera vilka produkter som kan bytas ut mot naturliga alternativ, som är fördelaktiga för både vår hälsa och planeten. Så fortsätt läsa för att få reda på hur du kan undvika kemikalier i vardagen.
Rengöringsprodukter i hemmet
För rengöring av golv och disk och då vi tvättar kläder använder vi ofta kemiskt baserade produkter som enkelt kan bytas ut mot något så vanligt som citron, bikarbonat eller vinäger för att undvika kemikalier. Dessa användes förr och fungerar än idag. De är speciellt bra för hushåll med små barn.
Personlig hygien
Varje dag förstör vi kroppens naturliga pH-balans med aggressiva produkter. Medan vissa säger att de har en naturlig pH på 5,5, såsom på huden, är verkligheten den att endast naturliga produkter är fördelaktiga.
Vi använder många typer av produkter varje dag som innehåller giftiga ingredienser, tungmetaller, petroleum eller aluminiumderivat, och annat, som går in i våra kroppar genom porer och slemhinnor och producerar gifter som, över tid, kan orsaka en rad olika sjukdomar. På kort sikt kan de även orsaka hudproblem, allergier, cystor, mm.
Naturliga alternativ
- Schampo: Schampo innehåller alltmer sofistikerade dofter och ser allmänt ‘snyggare’ ut än förr, men de får detta genom att man lägger till kemiska ingredienser. Detta gör att vårt hår ser bra ut, men genom att använda skadliga substanser som bara är fördelaktiga på kort sikt. Vi rekommenderar att du för att undvika kemikalier använder schampo som är gjorda med naturliga ingredienser som saponin eller kokosnöt, eller lär dig att tvätta håret utan att använda schampo.
- Tvålar: De innehåller detergenter och ingredienser som kan skada huden, torka ut den och få den att åldras snabbare. Vi kan istället välja att använda tvålar gjorda på kokos eller glycerin, eller göra vår egen hemmagjorda tvål.
- Tandkrämer: Dagens tandkrämer ändrar det naturliga pH-värdet och bakterieinnehållet i munnen, så vi rekommenderar att man borstar tänderna med en helt naturlig tandkräm eller en som du har gjort själv.
- Deodoranter: De flesta deodoranter innehåller aluminium, vilket är en tungmetall som är väldigt skadlig för vår hälsa och kan orsaka neurodegenerativa sjukdomar. Det är speciellt farligt för kvinnor med tanke på närheten mellan armhålan och bröstet, och kan orsaka cystor på lång sikt. Aluminiumfria deodoranter eller hemmagjorda deodoranter är det bästa valet för att undvika kemikalier.
- Fuktgivare: Fuktgivande och naturliga hudkrämer är faktiskt gjorda med paraffin och andra petroleumderivat, samt skadlig parabener. Det är mycket bättre att använda helnaturliga produkter som kokos, arganolja, mandelolja, sesamolja, sheasmör, mm.
Kvinnlig hygien
Kvinnliga hygienprodukter, som har utvecklats till saker som tamponger och den senaste generationens bindor, har för det mesta giftiga komponenter som innehåller blekmedel och andra skadliga substanser. Vi rekommenderar istället mer naturliga alternativ som en menskopp eller bindor gjorda av tyg eller andra organiska material – båda dessa är återanvändningsbara och även om de kräver underhåll så är de betydligt hälsosammare och mer ekonomiska i det långa loppet.
Tips för att undvika kemikalier i kosmetika
Kosmetika är ofta väldigt giftigt eftersom dessa produkter innehåller väldigt aggressiva ingredienser som gör att de håller längre. De kan innehålla tungmetaller och petroleumderivat, mm.
Välj istället att handla kosmetika i naturapotek. Leta exempelvis efter en maskara som är gjord helt på vegetabilisk färg, läppstift gjorda på vegetabiliska oljor och naturliga färger, eller eyeliners gjorda med kol eller kahal, ett mörkt bläck från Indien som även har terapeutiska egenskaper eftersom det hjälper till att ta bort orenheter runt ögonen.
Vissa av dessa produkter kan vara betydligt dyrare än de vanliga varianterna, men vi måste sätta vår hälsa först och undvika kemikalier, och de kommer därför vara mer prisvärda i det långa loppet.
Vi hoppas att du har dragit nytta av denna artikel med tips för att undvika kemikalier i vardagen!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Diamanti-Kandarakis, E., Bourguignon, J. P., Giudice, L. C., Hauser, R., Prins, G. S., Soto, A. M., … Gore, A. C. (2009). Endocrine-disrupting chemicals: An Endocrine Society scientific statement. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2009-0002
- Gilden, R. C., Huffling, K., & Sattler, B. (2010). Pesticides and health risks. JOGNN – Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1552-6909.2009.01092.x
- Fay, M., Brattin, W. J., & Donohue, J. M. (1999). Public Health Statement. Toxicology and Industrial Health. https://doi.org/10.1177/074823379901500802