Hur du gör för att sterilisera och rengöra din menskopp

Det är viktigt att sterilisera och rengöra menskoppen för att den ska fungera korrekt. Det gör också att den håller längre och kan förhindra hälsoproblem.
Hur du gör för att sterilisera och rengöra din menskopp

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att rengöra sin menskopp är lika enkelt som det är nödvändigt för att den ska vara ett hållbart och hälsosamt verktyg. Under menstruationen kan kvinnor ibland lida av kramper, humörsvängningar, huvudvärk, svullnad, ömhet i brösten och andra obehag, utöver eventuellt obehag av att använda bindor eller tamponger.

Menskopparna är ett säkert och bekvämt alternativ för att ta hand om mensblod. De är särskilt bra eftersom de är återanvändbara i upp till 10 år och bland annat detta gör dem till mycket populära val bland alternativen för att fånga upp blodet som lämnar kroppen under menstruationscykeln. Dessutom är dessa enheter mer hållbara alternativ ur miljösynpunkt.

Faktum är att en artikel i National Geographic belyser att även om det är svårt att specificera hur mycket plastavfall som kommer från mensprodukter, köptes 5,8 miljarder tamponger bara under 2018 i USA. Allt hamnade på deponier som plastavfall.

Vikten av hygien när det kommer till menskoppar

Sammantaget ger menskoppen några stora fördelar:

  • Den är en diskret typ av mensskydd,
  • En menskopp är ekonomisk och budgetvänlig,
  • Den är en miljömässigt hållbar metod.

Chilean Journal of Obstetrics and Gynecology definierar dem så här: Dessa behållare är tillverkade av ett flexibelt material, som silikon eller medicinskt gummi och hypoallergena.

Även om de inte utgör en infektionsrisk i sig, vilket kan vara fallet när det kommer till andra intima hygienartiklar kopplade till toxic shock syndrome, även kallat tampongsjukan, är sterilisering och rengöring av din menskopp avgörande om du vill att den ska vara säker.

Forskning publicerad i The Lancet stöder produktens effektivitet för att kontrollera menstruationsflödet och rapporterar en minskning av candidiasis hos dem som använder den. Vissa biverkningar kan dock vara kopplade till felaktig användning eller brister i rutiner kring rengöringen.

rengör din menskopp

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att gilla att läsa:  Yogaställningar som hjälper till att lindra mensvärk

Hur du steriliserar din menskopp

Sterilisera koppen innan du sätter in den första gången. Gör även detta efter varje menstruation för att ta bort blodrester.

Den vanliga metoden är att koka den i 3 till 10 minuter i en kastrull. Den rekommenderade temperaturen är 140 °C så att alla mikroorganismer dör.

Kastrullen måste vara tillräckligt stor och vattnet tillräckligt djupt så att koppen är helt nedsänkt. När kokningen är klar, stäng av plattan och vänta tills vattnet svalnat innan du tar upp koppen. Lämna inte denna process utan övervakning, för om vattnet kokar bort kan silikonen brännas eller smälta.

Ett annat sätt att sterilisera produkten är med moderna apparater som är gjorda för ändamålet. De består av portabla, hopfällbara behållare som du fyller med vatten och som du stoppar in koppen i för att koka i mikron. Följ i dessa fall tillverkarens instruktioner.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa den här artikeln också: 7 symptom på äggstockscancer varje kvinna bör känna till

Hur du gör för att rengöra din menskopp

När det gäller den regelbundna rengöringen av koppen är detta något som du bör göra ofta under tiden du använder den. Det är inte nödvändigt att koka den vid varje byte. Medan du har mens räcker det att tömma den och tvätta den med kallt vatten innan du sätter in den igen. Om du är på en offentlig toalett kan du rengöra den med toalettpapper.

Eftersom menskoppar är gjorda av material som motstår bakterier, är det inte nödvändigt att använda tvål eller andra rengöringsmedel. Men i det fall du vill göra det, använd en pH-neutral tvål, eftersom det är bättre än parfymerade eller antibakteriella tvålar.

Vissa koppar kommer med små hål i kanten. Se till att kontrollera att de är rena, eftersom det är de platser som genererar vakuum för att koppen ska fästa i slidan.

Extra alternativ för att rengöra din menskopp

Både när det kommer till sterilisering och rengöring av menskoppen finns det några kompletterande instrument till de konventionella. Det finns steriliseringstabletter som du använder med med kallt vatten samt UV- och ozondesinfektionsanordningar. Dessa alternativ gör det lättare att desinficera, särskilt när du är borta hemifrån.

Du kan också använda alkoholfria och antibakteriella rengöringsmedel. De går att köpa i aerosolform och man sprayar dem över enheten enligt följande:

  • Tvätta koppen med vatten (och tvål, om så du vill).
  • Torka den innan du sprayar över rengöringsmedlet.
  • Gnid in koppen med ämnet.
  • Skölj den väl för att ta bort rengöringsmedlet.
att rengöra din menskopp

Hur ofta ska man rengöra sin menskopp?

Hur ofta man bör rengöra sin menskopp beror på flödets intensitet. När flödet är sparsamt kan du ta ut koppen och rengöra den med vatten ett par gånger om dagen. Om flödet är rikligt kan du upprepa processen så många gånger som du anser vara nödvändigt.

När mensen är över är det dags att rengöra koppen mer ingående. Med tiden kan koppen ändra färgton till brun eller gulaktig. Detta händer med tiden som ett resultat av järn i blodet som fäster vid och fläckar gummit. Det är dock inget att bry sig om. Du kan ta bort pigmenteringen genom att blötlägga koppen i väteperoxid över natten eller tills den återgår till sin ursprungliga färg. Efteråt tvättar du den för att ta bort spår av kemikalien.

När ska du byta ut menskoppen?

Du vet att det är dags att köpa en ny menskopp under följande omständigheter:

  • Du kan se att det har börjat bildas sprickor.
  • Den har blivit bränd under steriliseringsprocessen.
  • Du måste byta från en storlek till en annan på grund av ett gynekologiskt tillstånd.
  • 10 år har gått sedan du köpte den.

Menskoppar håller längre om du tar väl hand om dem och förvarar dem väl. Övervaka steriliseringen noga så att koppen inte bränns vid, respektera hygienreglerna och förvara den i en bomullspåse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.