Hur du förebygger skador orsakade av fukt
Skador orsakade av fukt är ett problem i många hushåll. Vatten är en ovärderlig resurs, men samtidigt kan överdriven fukt kan orsaka hälsoproblem. Därför ska vi ägna dagens artikel åt att berätta mer om hur du hanterar detta problem hemma och hur man förebygger fuktskador.
En studie som presenterats vid Polytechnic University i Valencia visar att det första steget för att bli av med fukt är att ta reda på var den kommer ifrån. Detta eftersom det är viktigt att avgöra vilken typ av problem du har att göra med.
Kondens och fukt
Fukt uppträder i olika former runtom i ett hus. Här är de olika typerna som man kan stöta på i hus, beroende på ursprung:
- Från golvet
- På grund av en olycka
- Fuktig luftmiljö
- På grund av byggarbete
- Från kondensation
Fukt på grund av kondensation är både en orsak och en effekt av produktionen av organiska processer. De äventyrar inte bara människors hälsa, utan kan även skada olika fasta material i ett hem.
Hur uppstår skador orsakade av fukt?
Fuktighet från kondens uppstår när temperaturen på luft som innehåller fukt i form av ånga sjunker till daggpunkten när de kommer i kontakt med kalla ytor inne i huset.
En artikel i INVI Journal föreslår en metod för att beräkna daggpunkten för ångbelastade luftmassor i hem. För att göra det, säger författarna, är det tillräckligt att länka följande variabler genom specifika formler:
- Ångtryck
- Inomhustemperatur
- Mättnadstryck
Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: 5 tips för att rengöra badrumsgardiner och hålla dem mögelfria
Så kan du hantera skador orsakade av fukt
Svarta fläckar i taket eller på väggarna i ditt hem kan indikera förekomsten av mögel. Var också uppmärksam på om du ser ånga eller vattendroppar på fönstren och känner en stark, mustig lukt, eftersom risken är stor att du har fukt från kondens i ditt hem.
Oroa dig inte, det finns sätt att lösa detta på.
1. Att torka kläder utomhus förebygger skador orsakade av fukt
Det är vanligt att lufttorka kläder inomhus på regniga eller kalla dagar, och detta kan generera fukt i vissa zoner.
Därför är det bättre att torka dem i väl ventilerade utomhusutrymmen, när det är möjligt, för att förhindra fukt från kondens.
2. Vädra och ventilera rum
På samma sätt är det vanligt att det bildas mögel i husets innersta rum. Därför bör du låta fönstren stå öppna i 10 minuter minst två gånger om dagen.
3. Att isolera fönster, tak och väggar förebygger skador orsakade av fukt
Det kanske mest effektiva sättet att förhindra fukt i ditt hem är att isolera fönster, tak och väggar. Dessutom kan ett värmeisoleringssystem hjälpa dig att:
- bevara en fräschare och renare luft inomhus
- undvika att uteluften inte kommer in
- håll även inomhustemperaturen stabil med luftkonditionering
- dessutom kan det förhindra värmeläckage
4. Att använda luftavfuktare förhindrar skador orsakade av fukt
Detta gör att du kan minska luftfuktigheten i ditt hem, samt förhindra erosion av metallelement som riskerar att få fuktskador.
5. Balansera inomhus- och utomhustemperaturer
Så småningom kommer denna typ av luftfuktighet att öka om temperaturen i hemmet är högre än ute. Försök därför att hålla inomhustemperaturen runt 20 grader.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Hur man upptäcker för hög fuktighet i hemmet
Skador orsakade av fukt och din hälsa
Slutligen, i en studie om fukt, varnar forskare för det starka sambandet mellan problem med hälsan och fukt. Det ökar dessutom riskerna för andningsproblem om du bor eller arbetar i en fuktig byggnad.
De huvudsakliga sjukdomarna är bland annat astma, halsont och förkylning. Dessutom kan fukt leda till känslor av extrem trötthet och orsaka huvudvärk.
Därför rekommenderar specialister att vi undviker fuktiga miljöer. Tills vi kan göra detta, är det viktigt att använda rätt procedur för att lösa problem med fukt i fastigheter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Revista INVI, Vol. 20, Núm. 55. Evaluación de la humedad por condensación al interior de las viviendas sociales. Chile 2005; 154-165.
- Universidad politécnica de Valencia. Pipiraite, Toma. Humedades en edificación: estudio desde su origen hasta la actualidad, y aplicaciones contemporaneas. España 2017.