Hur du bekämpar ullsköldlöss på dina växter
Skadedjur i trädgårdar och grönsaksland är en huvudvärk. Problemet är att om vi inte upptäcker dem i tid sprider de sig och infekterar alla växter, både utomhus och inomhus. I den här artikeln ska vi ta en titt på hur du bekämpar ullsköldlöss när de invaderat dina växter, på ett enkelt och effektivt sätt.
Denna skadegörare är bland de vanligaste, men den goda nyheten är att det finns flera sätt att utrota den. Läs ända till slutet och lär dig hur du bekämpar ullsköldlöss på dina växter.
Vad är ullsköldlöss och hur upptäcker man dem?
Det vetenskapliga namnet är Planococcus citri och de är kända som ullsköldlöss på grund av sitt ulliga utseende. Detta är en insekt som kan förekomma på olika växtarter men de föredrar citrusfruktträd och grönsaker. Det finns flera typer av ullsköldlöss, bland annat beroende på geografiskt område.
Den tillhör gruppen polyfaga skadedjur.
Ullsköldlöss är ovala till formen och täckta av en vit eller gulaktig substans. De äter genom att suga sav från växterna de angriper.
På så sätt försvagas växten och ullsköldlössen blir starkare. Detta tar inte bara näring från växten, utan det underlättar också spridningen av virus och svampar.
Hanen och honan är olika och har mycket olika funktioner. Honan är större och utsöndrar detta vitaktiga ämne för att skydda äggen som bli upp till 2 000 ägg. Hanen är å andra sidan mindre, lever väldigt kort tid och dess enda funktion är praktiskt taget att befrukta honan.
Deras närvaro på växter är vanligare under sommar- och vårmånaderna. Ett av huvudproblemen är att det är mycket svårt att upptäcka dem i ett tidigt tillväxtskede. Detta beror på att de tenderar att placera sig i områden av växterna som inte är särskilt synliga.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Varför blir pelargonblad gula? 8 möjliga orsaker med lösningar
Hur du bekämpar ullsköldlöss på dina växter med naturliga bekämpningsmedel
Först måste du upptäcka närvaron av lössen. Om du märker att växten har gula blad, tappar blommor och frukter och har ett dåligt övergripande utseende, är den förmodligen infekterad. Ullsköldlöss lockar också myror, så håll utkik efter dessa insekter.
Kontrollera i det här fallet undersidan av bladen, mer dolda områden och dolda kvistar. Så snart du upptäcker det vita ämnet som ullsköldlössen producerar, agera snabbt.
Kaliumlösning
Ett av de naturliga bekämpningsmedlen är en lösning med kaliumtvål. När skadedjuret kommer i kontakt med tvålen mjukar den upp dess fäste och sedan kvävs den.
Så bekämpar du ullsköldlöss på dina växter med fotogenolja
Detta är ett naturligt bekämpningsmedel gjort på fotogen. Det verkar genom att bilda en film som skyddar växten.
Det har en långtidseffekt och är mycket effektivt. I allmänhet använder man det på odlingar med oliv- och citronträd.
Kiselgur
När detta mineral kommer i kontakt med skadedjuren, torkar det ut dem. Detta är inte den mest använda metoden för att eliminera ullsköldlöss, men är ett effektivt medel för att få bort dem från kaktusar och suckulenter.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 10 tips för att undvika att slösa med vatten i trädgården
Pyretrin
Ämnet erhålls genom att blanda organiska föreningar av naturligt ursprung som kommer från vissa blommor. Vi rekommenderar alltid att du noggrant läser etiketterna på var och en av dessa produkter för att arbeta med rätt doser och på ett säkert sätt.
Hur bekämpar man ullsköldlöss med huskurer?
Det finns huskurer du kan använda för att bekämpa ullsköldlöss och se till att de håller sig borta från dina växter. Här är några av dem.
Neem-olja
Neem är en vegetabilisk olja som har kraftfull insektsdödande effekt. Lös upp en matsked i en medelstor flaska vatten och tillsätt några droppar flytande tvål. Spraya växterna med detta preparat tre gånger i veckan.
Tvål
För denna huskur späder du flytande tvål i vanligt vatten och tillsätter alkohol. Tillsätt lika delar av de tre ingredienserna.
Häll preparatet i en sprayflaska och applicera på det drabbade området. En gång i veckan räcker.
Så bekämpar du ullsköldlöss på dina växter med nyckelpigor
Detta är ett av de mest pittoreska alternativen. Nyckelpigan Cryptolaemus montrouzieri älskar att äta ullsköldlöss. Du kan köpa nyckelpigor i vissa trädgårdsbutiker. Efter några dagar är lössen borta!
Alkohol
För denna huskur använder du alkohol när du vattnar växterna. Blanda isopropylalkohol med vatten och vattna stjälkar och blad som du märker är infekterade med lössen, varannan vecka. Detta är en mycket effektiv metod, men rekommenderas inte för ömtåliga växter, utan snarare för kaktusar som är mer tåliga.
Bättre att förebygga än att bekämpa ullsköldlöss
Vi hoppas att du blir hjälpt av att implementera några av dessa metoder för att utrota skadedjuren och återställa hälsan hos dina växter. Kom ihåg att förebyggande är ett av de bästa verktygen. I denna mening, se till att inte vattna dem för mycket, beskära dem ofta och håll utkik efter myror som är en indikator på att en lusmanifestation är på gång.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Viñuela, E., Handel, U., & Vogt, H. (1996). Evaluación en campo de los efectos secundarios de dos plaguicidas de origen botánico, una piretrina natural y un extracto de neem, sobre Chrysoperla carnea Steph.(Neuroptera: Chrysopidae). San. Veg. Plagas, 22(1), 97-106.
- Edgar, O. E. (1997). Efectividad biológica de insecticidas no convencionales metarhizium anisopliae y la piretrina para el control de plagas del maíz.
- Nicolás, H. C. (2011). Ventajas y desventajas de los insecticidas químicos y naturales. Universidad veracruzana. Facultad deficiencias químicas, 74.
- Delgado Jiménez, J. A., & Espinoza Lozano, L. (2021). Uso de insectos nativos en el control biológico de las cochinillas algodonosas presentes en las plantas ornamentales dela ciudad de Guayaquil(Doctoral dissertation, ESPOL. FCV.).
- Coto, J. L. P. (2015). Cochinilla acanalada: Icerya purchasis. Revista Agroecológica de Divulgación, (22), 55-55.
- Malagón, J., & Monzó, J. C. (2014). Los trips y las cochinillas algodonosas, plagas emergentes en el cultivo del caqui. Phytoma España: La revista profesional de sanidad vegetal, (259), 44-51.