Hur du bäst kan bleka håret utan att skada det

Vill du bleka eller färga håret, lär dig några enkla sätt att göra det utan att skada håret.
Hur du bäst kan bleka håret utan att skada det
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Har du någonsin undrat hur du kan bäst kan bleka håret utan att skada det?

Det finns många produkter på marknaden för att bleka håret, men kemikalierna de innehåller kan göra det svårt att bleka håret utan att skada det, oavsett om det är lite grann eller mycket. Vissa skador kan dessutom vara omöjliga att reparera. Med tanke på att många tjejer och kvinnor färgar håret flera gånger per år innebär det ännu mer skada.

I den här artikeln tar vi en titt på några naturliga produkter som du kan använda för att tona ditt hår lite ljusare lite längre, vilket gör att du inte behöver använda produkter som sliter på håret lika mycket.

Vad gör blekmedel med håret?

Blek ditt hår utan att skada det

Man kan säga att håret består av tre delar.

 1. Du har kutikulan, vilket är celler som består av keratin och ansvarar för att skydda hårets inre. Det påverkar hårets glans och färg.
 2. Sedan har du cortex. Cortex är insidan av hårstråt och utgör ca 70% av massan. Resten består av keratiniserade celler.
 3. Slutligen har du medulla. Det är den innersta delen av hårstrået där de naturliga pigmenten och oljor från talgkörtlarna finns. Det är poröst och ger ditt hår fyllighet.

Blekning av håret är en process där färgen minskas i hårets pigment. Kombinationen av oxygenerat vatten och en blekande produkt frisätter det aktiva syret och attackerar pigmentet, vilket bleker dess färg. Slutresultatet beror på det ursprungliga pigmentet i håret. För att få en kraftigt blond färg i mörkbrunt hår måste man använda det blekande medlet i flera olika etapper.

Som du vet är det en aggressiv process att bleka håret med kemikalier. Var försiktig när du gör det eftersom det få konsekvenser i framtiden, eller till och med direkt när du gör blekningen. Ju mer blekande medel du använder, desto mer skador kan det orsaka.

Hur du bäst kan bleka håret utan att skada det

Vet du hur du bäst kan bleka håret utan skada det? Det går. Läs vidare för att lära dig några tekniker som kan minska din naturliga hårfärgs intensitet. Dessutom kommer du också märka att ditt hår blir lenare och med livfullt.

1. Blek håret med kamomill

Lär dig hur du bäst kan bleka håret

Kamomill är en av de vanligaste produkterna för att bleka håret. Därför börjar vi med den. Citron är ett annat blekande medel, och det kan man kombinera med kamomill. Blekningsprocessen är superlätt.

 • Koka upp 5 dl vatten i en kastrull.
 • När det kokar, doppa ner en påse kamomillte.
 • Ställ sedan in i frysen för att det snabbt ska svalna.
 • När din blandning är kall, tillsätt saften från en halv citron.

Med håret fuktigt och med hjälp av en sprayflaska, applicera blandningen i håret och låt sitta i ca 20 minuter. Du bör göra behandlingen minst två gånger i veckan för att få bra resultat.

För att få ännu bättre resultat, tillsätt kamomillextrakt i ditt schampo. På så vis kan du stärka den blekande effekten med din dagliga dusch. Det finns även många kommersiella produkter som innehåller kamomillextrakt just på grund av detta.

2. Blek håret med citron, ägg och öl

Blek håret med en hårinpackning

Nästa sätt att bleka håret utan att skada det är med en inpackning med tre saker du kanske redan har hemma i kylskåpet: citron, ägg och öl.

 • Det första du gör är att vispa ett ägg tills det skummar.
 • Tillsätt sedan 1 1/4 dl alkoholfri öl.
 • Blanda med en träsked och tillsätt citronsaft.

Applicera hårinpackningen i fuktigt hår med en mjuk massage och låt sitta i ca 20 minuter. Skölj sedan ur med rikligt med vatten. Du kan göra behandlingen två gånger per vecka. Ja, öl kan vara bra även för andra saker!

3. Blek med äppelcidervinäger och honung

Äppelcidervinäger och honung är också blekande

Ett annat bra sätt att bleka håret utan att skada det är med äppelcidervinäger och honung.

 • Värm upp en kastrull på medelvärme och tillsätt några deciliter vatten och två matskedar honung.
 • När vattnet börjar koka, tillsätt två matskedar äppelcidervinäger och låt blandningen stå på värmen i några minuter.
 • Ta bort kastrullen från värmen och ställ in den i kylskåpet.
 • När det är kallt, applicera det över håret. Med hjälp av en varm hårtork, torka håret för att underlätta att det absorberar blandningen. På samma sätt som med de andra metoderna, låt sitta i 20 minuter och skölj sedan ur med rikligt med vatten.

Nu när du vet hur du bäst kan bleka håret naturligt, tänk på att du också måste vara extra försiktig med att skydda det efteråt för att kunna hålla det lika glänsande vackert som någonsin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • DA SILVA ANA PAULA². Determinación de la actividad antibacteriana de tres variedades de limón (Citrus limón (L) Osbeck, Citrus limón (L) Osbeck en combinación con Citrus reticulata y Citrus medica L.) Frente a Staphylococcus aureus y Escherichia coli¹. Univ. Cienc. Soc.  [revista en la Internet]. 2015  Mayo [citado  2019  Feb  12] ;  (14): 30-38. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S8888-88882015000100006&lng=es.
 • GOMEZ UGARTE, Magaly; REYES ROJAS, Shirley; PAREDES CHOQUE, Laura. La manzanilla y sus propiedades medicinales.Rev. Inv. Inf. Salud,  Cochabamba,  v. 10,  n. 23,   2015 .   Disponible en <http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&amp;amp;pid=S2075-61942015000100008&lng=es&nrm=iso>. accedido en  12  feb.  2019.
 • González Novelo, S. A., Tamayo Cortez, J. A., Toledo López, V. M., Tamayo Canul, E. N., & Vargas y Vargas, M. D. L. (2013). Productos con alto contenido de miel, como opción para incrementar su uso en Yucatán. Revista Mexicana de Agronegocios17(33).
 • Pérez Medina, T., de Argila Fernández-Durán, N., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria32(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.