Hur du kan doftsätta ditt hår naturligt

juni 20, 2015

Håret är nästan alltid blottat, vilket är anledningen till att det enkelt absorberar odörer (svett, rök, etc.). Ibland vill eller kan du dessutom inte tvätta det varje dag.

Hårparfymer börjar i allt större utsträckning dyka upp på marknaden, men i denna artikel ska vi visa upp några alternativ för att doftsätta ditt hår genom att göra dina egna parfymer eller välja mer naturliga alternativ med utsökta frukter och exotiska blomdofter. Samtliga är alkoholfria så att håret inte torkar ut, och de kommer dessutom med terapeutiska egenskaper som kommer gagna ditt hår.

Tahitisk monoiolja

Monoi eller tahitisk olja är en utmärkt naturprodukt som kan användas för både kropp och hår. Man får den genom att krossa blommor från tahitigardenia (gardenia tahitensis) och kokosolja, vilket resulterar i en väldigt speciellt och exotisk arom som liknar vanilj.

Vi rekommenderar den framförallt på sommaren eftersom den inte bara får ditt hår att dofta gott, utan även gör det mjukt, skinande och skyddar det från solens strålar. Den tillhandahåller vitamin E, som är en kraftfull antioxidant, och fungerar även fuktgivande och reparativt. Om man använder den regelbundet så kommer du inte behöva göra hårinpackningar efter att du tvättat håret.

Vi rekommenderar den inte för fett hår.

blomma-tiare-Ros-in-wonderland

Blomstervatten (hydrolater)

Hydrolater skapas genom att destillera växter under processen när man extraherar deras esoteriska oljor. Detta betyder att det rör sig om det kvarvarande vattnet från framtagningen av oljan, vilket innehåller vattenlösliga element från växten, spårelement samt små mängder esoterisk olja. Detta bibehåller blommans arom och egenskaper, men är mycket lättare och mindre koncentrerad. I dagsläget så är de inte särskilt välkända, men de har använts terapeutiskt sedan uråldriga tider.

Vi rekommenderar framförallt följande:

  • Apelsinblomhydrolat: Apelsinblom, eller neroli, har en väldigt speciell och förförande arom som fungerar avslappnande. Den reglerar även utsläpp av olja i skalpen.
  • Rosmarinhydrolat: Rosmarin har alltid använts för hårhälsa och skönhet eftersom det förbättrar cirkulation, förebygger hårtappning och reglerar skalpproblem. Det är även en utmärkt rensare och har en uppfriskande örtdoft.
  • Myntahydrolat: Detta hydrolat är det mest uppfriskande av dem alla. Det är perfekt för varmt väder när din skalp lätt svettas. Den förhindrar även att mjäll bildas.

Det är väldigt viktigt att du ser till att hydrolatet är av hög kvalitet och att det är rent eftersom det finns många konstgjorda essenser på marknaden som säljs som naturliga.

Rosenvatten

Rosenvatten är ett utmärkt blomstervatten som traditionellt sett använts främst i indisk kultur. Det har en delikat och väldigt feminin arom. Det använts som ett balanseringsmedel, en förnyare och en antioxidant. Det är även rekommenderat för intima och speciella tillfällen eftersom det även fungerar som ett afrodisiakum.

rosenvatten-petalouda62

Koncentrerat lavendelavkok

Lavendel har väldigt potenta rensande och avslappnande egenskaper. Den har även en utsökt arom som kan användas för att doftsätta ditt hår genom att bereda ett koncentrerat avkok med dess blommor.

Denna parfym är väldigt mjuk och passar perfekt för att applicera flera gånger per dag samt för barn.

Esoteriska oljor

Den enklaste metoden för att bereda sina egna naturliga hårparfymer är otvivelaktigt att använda de esoteriska oljor du gillar bäst. Allt du behöver göra är att placera några droppar i lite vatten, skaka väl och sedan spreja. Vi rekommenderar följande:

  • Ylan-ylang: En intensiv blomsterarom som fungerar som ett afrodisiakum.
  • Mandarin: Väldigt sött och uppfriskande. Tillhandahåller även avslappnande egenskaper som förbättrar humöret och gör dig glad.
  • Bergamont: Bergamont är nyckeln till att svart te smakar så karaktäristiskt som det gör. Det har en väldigt speciell arom med antidepressiva egenskaper.
  • Jasmin: Mjuk, delikat och avslappnande. Jasmin kombinerar bra med andra aromer.
  • Citron: Citron ger en känsla av renlighet och friskhet. Även denna kombinerar väl med andra dofter.

Hur man applicerar dem

Häll parfymen i en sprejflaska och spreja ditt hår från minst 20 centimeter bort. Se till att den blir jämnt utspridd i håret utan att det blir för blött. Du kan till och med massera eller borsta den genom håret för att sprida ut den.

Vi rekommenderar att du har parfymen i din väska så att du kan applicera den i ditt hår efter att du blivit utsatt för starka odörer.

Foton från Ros in Wonderland och petalouda62.
MER FÖR DIG