Hur det är att vara mamma efter 35
Om du läser detta så är det förmodligen för att du inte tror att man kan bli mamma efter 35. Men det är inte sant!
Majoriteten av alla kvinnor som får barn i denna ålder upplever helt normala graviditeter. Det finns givetvis vissa förebyggande åtgärder, men det är inget att oroa sig över.
Åldern och mognaden du har när det är dags att uppfostra ditt barn har stor inflytelse på dess utveckling och barndom. Många kvinnor beslutar sig faktiskt för att bli mödrar vid högre åldrar. Även om det biologiskt är idealiskt att bli det vid 25 års ålder, har den moderna kvinnans livsstil knuffat upp moderskapet i åldrarna.
Trots det faktum att det kan vara mer utmanande att bli mamma efter 35, samt att det är kopplat till högre risker vid förlossningen, kommer läkarnas regelbundna undersökningar hjälpa dig att få en hälsosam graviditet.
Samtidigt finns det många fördelar med att vara mamma efter 35. Chansen är till exempel högre att du har nått en finansiellt stabil position som gör dig lyckligare under moderskapet.
Du kanske även gillar: Det moderna sättet att uppfostra barn är begränsande
Vad du bör veta om att bli mamma efter 35
Vid 35 har du förmodligen en livsstil som är hälsosammare, där du har en bättre förståelse för vad din kropp behöver. Vidare förstår du vikten av att förbereda kroppen på att bära ett litet liv inom sig i nio månader. Därför kommer du ta de fysiska förberedelserna och näringsintaget på större allvar.
Olika studier har visat att kvinnor vid detta skede i livet tolererar symptomen på graviditet bättre, såsom halsbränna, frekvent behov att gå på toaletten och illamående på morgnarna.
Men du bör veta att din fertilitet avsevärt minskas efter 35 års ålder – ungefär 50% mindre än när du var 20. Mängden ägg är inte det enda som påverkas; du har även ökad risk för att få ett foster med förändringar i kromosomerna.
När kvinnor är över 35 är risken högre för följande komplikationer vid förlossningen:
- Att behöva epiduralbedövning
- Att behöva inducera förlossningen
- Diagnoser på fosterskador
- Användning av tång eller sugkopp vid förlossningen
- Att kräva kejsarsnitt
Ha medicinska aspekter i åtanke
Kvinnor som är över 35 är mindre fertila, och därför kan det vara svårt att bli gravid. Men du har alltid alternativet att tala med en läkare för att få hjälp att bli gravid.
Att vara mamma efter 35 kan föra med sig olika komplikationer under graviditeten, såsom:
- Högt blodtryck
- För tidig födsel
- Problem med moderkakan
- Att drabbas av graviditetsdiabetes
- Njursten och njurkolik
- Högre risk för dödfödsel
Kvinnor över 35 lider dessutom av kroniska hälsoproblem i högre utsträckning än unga kvinnor. Om du lider av en kronisk sjukdom eller tar långsiktig medicin är det därför viktigt att tala med din läkare för att få råd eller kanske byta läkemedel.
Äldre kvinnor löper även högre risk för komplikationer vid förlossningen, såsom kejsarsnitt. Kom ihåg att läkaren kan kontrollera många av riskfaktorerna för dig och din bebis när ett kejsarsnitt planeras.
Förbli ung för att skaffa barn
Vem säger att du är för gammal för att bli mamma?
Moderskapet är en tid du ska njuta av. Att få och uppfostra ett barn är en av de mest tillfredsställande upplevelserna du kan ha. Låt inte samhället begränsa din önskan att bli mamma.
Dina mer än tre decennier i livet har gjort dig till en mogen kvinna med massor av erfarenhet, kapabel att tackla alla utmaningar i moderskapet. Vidare kommer du fortfarande ha tillräckligt med energi för att ta hand om och uppfostra din bebis. Det är viktigt att du uppfyller dina personliga mål innan du skaffar barn. På så sätt kommer du ha mer tid för dem.
Njut av moderskapet om allt är bra med din hälsa
Även om riskerna med att bli mamma efter 35 kanske skrämmer dig, är medicinskt förebyggande nyckeln till en riskfri graviditet. Så länge du följer läkarens rekommendationer och går på regelbundna undersökningar så har du inget att oroa dig över.
Det är viktigt att få rådgivning redan innan man blir gravid. Detta kommer försäkra dig om att du är frisk i förväg. Under denna undersökning är det viktigt att tala med läkaren om:
- Din familjs medicinska historia
- Din partners familjs medicinska historia
- Vaccinationer du inte har
- Läkemedel du tar
- Läkemedel din partner tar
- Hälsoproblem du har eller har haft
- Hälsoproblem din partner har eller har haft
Med denna information kan läkaren upptäcka ärftliga medicinska problem som kan påverka fostret och ge dig bättre behandling för att minska risken. Om du tar läkemedel för medfödda sjukdomar kan din läkare byta dem för att få en säkrare graviditet.
Adoption är ett bra alternativ
Som vi nämnde är du inte lika fertil vid 35 års ålder. Om du verkligen vill bli mamma kan du dock överväga möjligheten att adoptera. Önskan att bli mamma bör vara din huvudsakliga motivation när du adopterar. Låt inte känslorna överväldiga dig. Adoption är ett beslut du bör ta med din partner.
Slutsats
Även om ålder kan utgöra ett hinder för att bli gravid så är det möjligt att bli mamma efter 35 och få en frisk bebis. Det är viktigt att du inte hoppar över några undersökningar och att du är noggrann med din läkares rekommendationer.
Kom ihåg att följa en balanserad kost. Undvik raffinerat socker och minska konsumtionen av fett. Öka istället intaget av frukt, grönsaker och livsmedel med mycket fibrer. Även om det låter mer komplicerat än det är, ska du göra allt du kan för att minska stress. Utför övningar som yoga för att slappna av. Ångest kan vara orsaken till kvinnlig infertilitet.
Om du inte blir gravid ska du inte bli deprimerad. Tala med din partner om möjligheten att överväga andra metoder, såsom adoption.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chamy, V., Cardemil, F., Betancour, P., Ríos, M., & Leighton, L. (2009). Riesgo obstétrico y perinatal en embarazadas mayores de 35 años. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 74(6), 331-338. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262009000600003&script=sci_arttext
- Macías Villa, H. L. G., Moguel Hernández, A., Iglesias Leboreiro, J., Bernárdez Zapata, I., & Braverman Bronstein, A. (2018). Edad materna avanzada como factor de riesgo perinatal y del recién nacido. Acta médica Grupo Ángeles, 16(2), 125-132. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-72032018000200125
- Barrero Castro, A., & Hernández Sampayo, L. (2017). Maternidad después de 35 años: cuidado orientado a proteger la mujer y su hijo. Hacia la Promoción de la Salud, 22(1), 13-26. http://www.scielo.org.co/pdf/hpsal/v22n1/v22n1a02.pdf