Det moderna sättet att uppfostra barn är begränsande

· november 13, 2017
Låt oss inte kväva våra barn. Låt oss uppfostra dem till att bli glada och låt dem vara fria.

Det moderna sättet att uppfostra barn fokuserar på att analysera och organisera varje liten detalj av deras liv. Det finns ingen marginal för att improvisera och leva som ett litet barn.

Det stämmer att barn lär sig väldigt snabbt. Det är framförallt en viktig ålder för att inta kunskap som kommer vara till hjälp i framtiden.

Men det finns något annat som är mycket viktigare: att vara lycklig.

Det moderna sättet att uppfostra barn är begränsande

Ögon

Föräldrar tar på sig den största skulden för hur de väljer att uppfostra barn idag.

Alla skoltimmar, aktiviteter och en strikt rutin gör så att barnen tidigt lär sig vad ansvar, ett tight schema och väldigt lite fritid känns som.

Utbildningen kommer alltid först och på bekostnad av den personliga utvecklingen.

Barn blir inte uttråkade. Men att vara uttråkad, leka och ha tid att ”slösa” är tre saker som många vuxna ser som något dåligt, även om det faktiskt uppmuntrar kreativiteten. Och det behövs när barnen blir vuxna.

Men om allt handlar om regler och organisering redan från början, om de inte leker nu, när kommer de då kunna göra det?

Vad som kännetecknar kvävande föräldrar

Gråtande barn

Som föräldrar inser vi ibland inte att vi får våra barn att leva precis som vi själva. Har vi redan glömt bort vår egen barndom?

Det är därför viktigt att vi ägnar oss åt lite självkritik så att vi kan utvärdera om vi är kvävande föräldrar och om vi kväver våra barns liv genom att organisera varje minut.

Kvävande föräldrar kontrollerar sina barns liv. De sätter upp en tid för fotbollsträningen, en tid för violinkursen, mellanmål klockan 3… Det finns inget utrymme för att undra vad man ska göra, bli distraherad och inte tänka på något.

Varje minut schemaläggs.

De glömmer bort sina barns drömmar. De bryr sig inte om vad deras barn vill. Deras drömmar måste passa in i vad deras föräldrar vill.

De bryr sig exempelvis inte om deras barn inte tycker om sina gitarrlektioner. Om en förälder inte har fullföljt sina egna lektioner kommer hen få barnet att uppfylla hens drömmar.

Värderingar omvandlas till en doktrin som inte får ifrågasättas. Dessa föräldrar tolererar inte att deras barn tänker annorlunda än dem själva. 

Dessa barn ses inte som människor, utan som värdefulla tillgångar som ska formas efter deras egen avbild så att de kan bli direkta framgångar.

Barnens frihet

Uttråkat barn

Vi måste låta våra barn vara fria. Vi måste låta dem reda ut saker och uppmuntra deras kreativitet. Det är viktigt för dem att bli uttråkade, att leka och att lära sig av sina relationer med andra.

Om det finns något vi aldrig borde göra är det att förhindra att våra barn tänker för sig själva. Vi borde heller inte försöka få dem att tro att allt vi säger är sant och att de inte kan ha någon annan åsikt.

Om det är något vi vuxna vet är det att folk ser annorlunda på världen och att olika perspektiv och åsikter faktiskt berikar livet.

Låt oss inte försöka uppfostra perfekta barn. Låt barnen begå misstag, lära sig från dem, falla och resa sig upp igen och upptäcka vad de tycker om. Det är vårt jobb att ge dem stöd.

Men vi borde framförallt ge våra barn kärlek. Låt oss ägna tid med dem och göra roliga saker med dem. 

Låt oss inte kasta bort deras hopp och drömmar för att försöka ersätta dem med våra egna uppfattningar och fördomar. Om ditt barn vill lära sig balett, stå inte i vägen! Om han vill sjunga eller rida på hästar, låt honom göra det.

Vi är inte där för att begränsa dem. Det kommer inte hjälpa. De måste experimentera och leva livet till fullo.

Ritat barn

Vem vet vad framtiden kommer föra med sig? Man borde dock veta vad nuet består av: barndom, kärlek, förståelse, skoj och lycka.

Låt oss inte kväva dem. Låt oss uppfostra barn till att bli lyckliga och låta dem vara fria.