Hundrova och dess användningsområden

Hundrova är ett homeopatiskt läkemedel som har använts för att bekämpa inflammation och störningar i matsmältning. Växten tillskrivs även andra fördelar. Här berättar vi mer om hundrova och dess användningsområden.
Hundrova och dess användningsområden
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Hundrova har blivit ett välkänt homeopatiskt botemedel tillverkat av rötterna på denna växt. Växten har sitt ursprung i centrala, södra och östra Europa. I dagens artikel ska du få lära dig mer om hundrova och dess användningsområden.

Den tillhör familjen gurkväxter (cucurbitaceae), vilken kännetecknas som klätterväxter med rankor. Du kan känna igen den på dess femkantiga blad med vassa tänder, grönvita blommor och köttiga svarta bär.

Här är det viktigt att påpeka att även om hundrovans bär är giftiga, så har man traditionellt använt roten för terapeutiska ändamål. Vilka är då dess huvudsakliga användningsområden? Läs vidare för att lära dig lite mer om denna intressanta växt och få en inblick i dess möjliga användningsområden.

Hundrova och dess användningsområden

De aktiva principerna för bryonia alba (dess vetenskapliga namn) ger oss olika medicinska egenskaper. Låt oss ta en titt på dessa i detalj, vilka de är och hur de kan förbättra vår hälsa.

Förstoppning och vätskeretention

Hundrova är ett kräkmedel; det vill säga ett botemedel som kan framkalla kräkningar. Likaså kan det fungera som ett diuretikum, vilket stimulerar elimineringen av vatten och elektrolyter via urin.

I allmänhet, trots bristen på vetenskapliga bevis, säger populär litteratur att det hjälper vid följande tillstånd:

 • Förstoppning
 • Magont
 • Vätskeretention
Kvinna med ont i magen.
Anekdotiska bevis tyder på att denna växt bidrar till att lindra matsmältningsproblem som till exempel förstoppning.

Inflammation

Man använder också hundrova för dess eventuella antiinflammatoriska effekter. Växten används ofta för att minska ledvärk och i själva verket är det en vanlig ingrediens i läkemedel för reumatoid artrit och huvudvärk.

Dess verkningsmekanism involverar vidgning av blodkärlen. Forskning har kopplat sammandragning av blodkärlen till migrän och olika åkommor. Men de vetenskapliga bevisen för sådana egenskaper är inte helt avgörande än.

En klinisk prövning publicerad i British Journal of Clinical Pharmacology visade att användningen av ett extrakt av hundrova och arnika inte hade någon effekt på den inflammation och blödning som kan uppstå efter hjärtkirurgi.

Antineoplastisk aktivitet

De aktiva substanserna som hundrova består av har studerats som adjuvans mot cancer. En studie publicerad i Journal of Natural Products fastställde att rotextrakt från Bryonia alba har antitumörpotential. På grund av detta reducerar denna växt inte bara risken för tumörer, utan verkar också hämma expansionen av just dessa celler.

Samtidigt fann en in vitro-studie publicerad i Avicenna Journal of Phytomedicine att denna växt har cytotoxiska effekter; det vill säga den förhindrar delning och tillväxt av celler som till exempel cancerceller.

I det här fallet tyder forskning på att dessa egenskaper är effektiva mot skivepitelcancer i huvud och nacke, samt mot adenokarcinom i livmoderhalsen eller livmoderhalsen. Men vi behöver mänskliga studier för att kliniskt stödja denna teori.

Andra fördelar med hundrova

Forskare anser att hundrova, Bryonia alba, är ett homeopatiskt medel. Som sådan tillskriver populärkulturen många andra fördelar till ett intag av växten. Dessa inkluderar följande:

Biverkningar och kontraindikationer av hundrova och dess användningsområden

Det första du bör veta om denna växt är att du inte bör konsumera bären. Bären har höga nivåer av toxicitet och kan orsaka kroniska sjukdomar och till och med dödsfall.

De andra delarna av denna växt kan också vara giftiga, men de har inga dödliga konsekvenser vid konsumtion. Vilken dos du än tar kan det få dig att uppleva symtom som till exempel:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Yrsel
 • Trötthet
 • Andnöd
 • Diarré
 • Ökad urinering

Å andra sidan, med tanke på bristen på vetenskapliga bevis för dess effekter på gravida och ammande kvinnor, bör dessa kvinnor undvika intag tills det att en specialist har godkänt doseringen.

Dosering och indikationer

Homeopati föreskriver olika doser beroende på vilket tillstånd som man försöker behandla med hundrova.

 • Under feber åtföljd av svettning, intensiv törst och muskelsmärta rekommenderar man en konsumtion av 5 Bryonia alba-granulat i en utspädning av 9 CH (centesimal utspädning) var fjärde timme.
 • Vid artrit är den etablerade dosen 5 granuler i en utspädning av 5 CH fördelat på 2 doser per dag under 10 dagar. Men i fall av akut synovit ska man administrera dosen varannan timme.
 • Å andra sidan föreslår man att man tar Bryonia alba i en utspädning av 5 CH, 6 gånger om dagen i 3 månader för torra ögon-syndrom.

Obs: Doserna kan variera beroende på tillverkaren av tillskottet. Därför bör du alltid kontrollera informationen på etiketten. Fråga din homeopatiska läkare eller örtläkare om du är tveksam. Du bör inte ta det i kombination med andra medicinska behandlingar på grund av risken för interaktion med andra läkemedel.

Tillskott av bryonia alba.
Doserna och indikationerna för läkemedel baserade på Bryonia alba kan variera beroende på tillverkaren.

Vad ska jag komma ihåg om hundrova och dess användningsområden?

Bryonia alba är en homeopatisk medicin gjord på rötterna av växten med samma namn. Denna klätterväxt med ursprung på den europeiska kontinenten är känd för att ha femkantiga löv med vassa tänder, grönvita blommor och svarta giftiga bär.

När det gäller dess medicinska egenskaper hävdar folk att växten har en antiinflammatorisk effekt och antineoplastisk aktivitet. Dessutom verkar växten vara användbar vid behandling av förstoppning, påssjuka, influensa, artrit och torra ögon-syndrom.

Du bör dock alltid använda detta tillskott under övervakning, med tanke på de höga nivåerna av toxicitet. Bären kan vara dödliga och att konsumera andra delar av denna växt i dess olika former, även i små mängder, kan utlösa en rad olika åkommor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • ornu C, Joseph P, Gaillard S, Bauer C, Vedrinne C, Bissery A et al. No effect of a homoeopathic combination of Arnica montana and Bryonia alba on bleeding, inflammation, and ischaemia after aortic valve surgery. British Journal of Clinical Pharmacology. 2010;69(2):136-142.
 • Ukiya M, Akihisa T, Yasukawa K, Tokuda H, Toriumi M, Koike K et al. Anti-Inflammatory and Anti-Tumor-Promoting Effects of Cucurbitane Glycosides from the Roots of Bryonia dioica. Journal of Natural Products. 2002;65(2):179-183.
 • Pourgonabadi S, Amiri MS, Mousavi SH. Cytotoxic and apoptogenic effects of Bryonia aspera root extract against Hela and HN-5 cancer cell lines. Avicenna J Phytomed. 2017 Jan-Feb;7(1):66-72.
 • Kujawska M, Svanberg I. From medicinal plant to noxious weed: Bryonia alba L. (Cucurbitaceae) in northern and eastern Europe. J Ethnobiol Ethnomed. 2019 May 9;15(1):22.
 • Ielciu I, Frédérich M, Hanganu D, Angenot L, Olah NK, Ledoux A, Crișan G, Păltinean R. Flavonoid Analysis and Antioxidant Activities of the Bryonia alba L. Aerial Parts. Antioxidants (Basel). 2019 Apr 20;8(4):108.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.