Några av hemligheterna bakom friskt hår

Om ditt hår är sprött och svagt ska du använda kokosolja för att vätskesätta och stärka det, utöver att inkludera mer protein i din diet.
Några av hemligheterna bakom friskt hår

Senaste uppdateringen: 28 december, 2018

Ditt hår utsätts för faktorer som försvagar och skadar det dagligen. När problemen först börjar kan du uppleva klåda i skalpen, irriterande mjäll och hår som generellt sett ser tråkigt och tunt ut. Lyckligtvis kan alla dessa problem enkelt lösas för att återgå till lent, vackert och friskt hår.

Den första hemligheten bakom friskt hår är en frisk skalp. När din skalp är frisk är det enkelt att få sitt hår att se enastående ut. Det är därför vi ska visa dig de bästa hemligheterna för en hälsosam skalp och fylligt, friskt hår.

Torr skalp

När problemet är en torr skalp drabbas du av klåda och mjäll. Ingen gillar de flagor av död hud som dyker upp på grund av detta, och att ignorera problemet kan göra det värre.

Lösningen för att få friskt hår

  • Blanda tio droppar ren, eterisk lavendelolja med lite mandel- eller jojobaolja. Massera varsamt skalpen med cirkelrörelser i fem minuter.
  • För känsliga skalper ska du massera med endast jojobaolja i fem minuter innan du duschar.
  • Vidare ska du öka din konsumtion av omega 3 – fettsyran som hittas i fisk och grönsaker.

Normalt hår

Växande hår

Tjockt eller normalt hår har vanligtvis färre problem än andra typer. Det är dock ingen dålig idé att då och då behandla håret med en bra, stärkande behandling.

Hur behandlar jag normalt hår?

  • Efter schamponering tar du en matsked olivolja och applicerar på hela skalpen och håret – från rot till topp. Slå sedan in håret i plastfolie eller täck med en duschmössa. Låt det verka i 10-15 minuter, skölj med gott om vatten och applicera ett balsam som vanligt.

Tunt hår

Det sägs att när vi har tunt hår har det förlorat sin styrka och faller lättare av. Detta problem kan vara ett resultatet av dålig diet, vitaminbrist, dålig hårvård och vissa endokrina problem.

Lösningen?

  • Hetta upp 12 cl äppelcidervinäger och späd ut med 12 cl vatten, varpå du applicerar på skalpen med varsamma rörelser. Täck håret med plast och låt det verka i 30-40 minuter. Äppelcidervinäger hjälper till att återställa skalpens pH-balans.

Sprött hår

Kluvna toppar

Sprött hår kan vara resultatet av dåligt näringsintag, vitaminbrist, utsättning för solen, användning av hårtork, locktång, rullar eller felbehandling, för att nämna några exempel. När ditt hår är sprött tenderar det att falla av lättare och växa långsammare.

Lösningen?

  • För att stärka sprött hår masserar du in en liten mängd kokosolja i skalpen och håret och låter den sitta i 5-10 minuter. Det bästa är att slå in håret och skölja efter att den angivna perioden passerat.
  • Inkludera mer av följande livsmedel i din diet: magert kött, fisk, lättost, äggvita, spenat, soja, apelsiner och jordgubbar, bland andra.

Mjäll

Mjäll i håret

Mjäll produceras när stora mängder bakterier får hudceller att ansamlas på skalpen. Det kan dyka upp hos både feta och torra skalper.

Lösningen?

  • Blanda tio droppar eterisk teträd-, eukalyptus– eller bergamottolja med lite jojoba- eller mandelolja. Massera sedan in det i skalpen med varsamma cirkelrörelser innan du duschar.
  • Om du letar efter en behandling som du kan lämna i håret blandar du trollhassel med lite munskölj och gnuggar på skalpen efter schamponering och balsamering.
  • För bästa resultat ser du till att inkludera livsmedel som är rika på zink i din diet, till exempel musslor, krabba, magert kött, hummer, vitlökssmör, pumpafrön och lax.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.